Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pro mě strašně… mám 9 měsíční mimčo a je to pro mě náročné, přes den ho nic moc nebaví, tahá neustále věci kolem, což mi ani tak nevadí, ale furt se vzteká, snažím se ho neustále zabavovat, ale co je kamen úrazu, že přes noc se dost budí, klidně i 8× za noc. Mám postýlku přiraženou ke svojí posteli, mám sundanou bočnici u postýlky, malý dost cestuje, kopeme mě, tahá za vlasy a já už cítím, jak mi ujíždí nervy, dneska jsem i na něj vyjela, že takhle teda ne, ach jo, cítím se hrozně, nedávám to ![]()
Přemýšlím, že už mu tam dám bočnici a odtáhnu postýlku od mojí postele, ale já stále kojím, tak já nevím, jestli to pro mě nebude ještě náročnější, ale to tahání a kopání už psychicky nedávám… ![]()
Proto spím k dětem v ideálním případě otočená zády
tam to bolí nejmíň ![]()
A jak sis vůbec to mateřství představovala, když jsi z tohohle rozhozená?
@Michelle27 píše:
Pro mě strašně… mám 9 měsíční mimčo a je to pro mě náročné, přes den ho nic moc nebaví, tahá neustále věci kolem, což mi ani tak nevadí, ale furt se vzteká, snažím se ho neustále zabavovat, ale co je kamen úrazu, že přes noc se dost budí, klidně i 8× za noc. Mám postýlku přiraženou ke svojí posteli, mám sundanou bočnici u postýlky, malý dost cestuje, kopeme mě, tahá za vlasy a já už cítím, jak mi ujíždí nervy, dneska jsem i na něj vyjela, že takhle teda ne, ach jo, cítím se hrozně, nedávám to
Přemýšlím, že už mu tam dám bočnici a odtáhnu postýlku od mojí postele, ale já stále kojím, tak já nevím, jestli to pro mě nebude ještě náročnější, ale to tahání a kopání už psychicky nedávám…
Syn me taky tahal za vlasy, protoze byl vzhuru, a chtel, aby taky vstavala - kazde rano, kolem pul seste, sedm dni v tydnu… A u toho rval tak, az nam busili sousede na topeni. Ja bych i vstala, ale byla jsem TAK VYCERPANA! Budil se hrozne casto, porad jsem v noci kojila… Do toho starsi deti… Bylo to extremne narocne. Ale zvladli jsme to, kolem jeho roku se to zacalo zlepsovat, a vyrostlo z nej vesele milujici dite, co se hodne smeje.
Nemam konkretni radu - jenom vydrzet, ono to bude lepsi, nema cenu vyjizdet na dite - nedela to se zlym umyslem - proste chce pozornost. Proc kope? Protoze se vzhuru a nudi se, nebo to dela ve spanku? Zkus ho otocit tak, aby byl nohama smerem od tebe. Tahani za vlasy - tam bych pouze uvolnila vlasy z rucicky a rekla: NE. Pripadne, pokud to jde, zkusila zabranit, aby vubec do ruky vlasy vzal…
Jo, jsem vyčerpaná a narážím na svoje limity. Starší byla v pohodě mimino i batole, v předškolním věku se to zlomilo a vycházet spolu a vychovávat ji dobře je hodně náročný. Mladší má 16 měsíců, v noci špatně spí, hodně se budí a kojí, leze všude… Přes den je to lepší ale těch 6-12 měsíců bylo hrozných 24/7. Pomáhá - školka (starší fulltime, mladší od roka
1 den, od novýho roku 2 dny - pracuju), babičky a manžel, který umí uspat kojené batole, udělat předškolní přípravy se starší, uvařit, obstarat děti klidně celý den.
Jo, je to priserne narocny, jeste kdyz jsi treba starsi matka a/nebo nemas standardni dite… ale s pribyvajicim vekem deti se to fakt zlepsuje a porad jsem nenasla nic, co by mi davalo vetsi smysl nez pokus o vychovu malych zlobilu ![]()
Tohle je podle mě nejtěžší věk. Mám to teď po druhé a nemůžu se dočkat, až si dítě sedne. Pak se dá dát do kočárku a jít na procházku. Z aktivit kramaření, kutálení míčku, hrát na schovku, koukat z okna, dělat domácí práce a komentovat. Obě moje holky bavilo už v tomto věku dovádět v peřinách. Začínají bavit knížky. V noci mám to samé, i když se to už trochu zlepšilo. Nicméně kolem roka nejdéle v noci odstavím, po zkušenostech s tou starší. Počkám, až bude sedět, dostatečně se nají přes den a omezím noční mlíko.
@Michelle27 Nám pomohl přesun syna do pokojíčku, sice mi všichni říkali, že si to komplikuju a zbytečně se naběhám a nevyspím (haha, jako bych se jindy vyspala
) A opravdu to pomohlo, sice jsem kvůli zaplakání syna přes chůvičku musela vstát a jít do pokojíčku, ale kvalita spánku mého, i syna byla nesrovnatelně lepší, přestal se tak často budit, z čehož jsem si vyvodila, že jsme ho opravdu při spaní rušili a já zase měla po návratu z pokojíčku postel bez mimča, co má ze mne překážkovou dráhu, fakt jsem se konečně pořádně vyspala, neříkám, že to stoprocentně zabere i u vás, ale za zkoušku by to stálo, co ty na to? Zároveň bych být tebou zapojila i tvého partnera, aby aspoň ve dny, kdy nejde do práce tě nechal dospat, nebo i ve všední dny po práci si vzal vašeho potomka na starost, aby sis mohla dát šlofíka a dohnat deficit z noci. Držím palce, z našeho syna je teď tříleté dítě, které které si o půl osmé řekne, že chce jít spinkat a spí až do rána v pokojíčku. ![]()
@Marlovee S tím souhlasím, u starší také vlastní pokojík zafungovalal.
Za me bylo nej obdobi, kdyz byly holky miminka. Nakrmila jsem je, jedly co jsem jim dala, oblekla, co jsem chtela a supla do kocaru nebo satku a bylo nam dobre. Ted mam 8 letou a 4 letou a zmaha me to
. Clovek musi hlidat, aby dobre jedly, necumely na mobil, televizi. Aby se strasi ucila, cetla mela rozhled, mala zas chodi na logo. Snazim se jw rozvijet at umi jezdit na kole, bruslich, lyzich, plavat. Porad si povidame a neco resime. Jsem introvert co skoro nemluvi. Takze boj. Jo rada bych je supla do kocaru a sla na 2 hodinovou prochajdu. ![]()
Ohhh, sladka to doba…jedno dítě a ještě 9 měsíců…kde jsou ty časy.
Ale jo dokážu té pochopit na tu dobu prvomatky. No…muže být i hůř. ![]()
Ale posílám pohlazení a pochopení.
S jedním dítětem to byla pohoda, ale to jsem ještě nevěděla. S druhým psycho. Nevyspaná, vyčerpaná hlavně psychicky. Spoléhám na školku a pak na práci, že aspoň vypadnu z toho stereotypu. Ale děti nadevše miluju ![]()
Ano. Je to narocne. Pro kazdeho jinak. Kazdy ma jinak narocne deti a jinou svoji psychickou a fyzickou odolnost. Jinou vychovu. Jine zazemi a pomoc. Taky si to treba ulehci. Soupne flasku a postylku do jine mistnosti. Dite necha vyrvat a je hotovo. Tim nerikam, ze je to ta spravna cesta. Mit dite je ta nejtezsi prace.
@Michelle27 můj mladý spí s námi a když mi nedrží aspoň za ramínko, tak montuje vlasy. Člověk si zvykne
větší sranda bude, až za pár týdnů přibude další svišť
to bude mít Grady. Osobně moc nechápu, jaká je starost s jedním dítětem, to byla vždycky pohoda. ![]()
Mateřství je nádherné
a jako opravdu Náročné ho vnímám až nyní ve dvojité pubertě (dvojčata).. dost se mi nevyplatil můj liberální přístup k výchově…