Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky školou povinných,
ráda bych znala váš názor na rozdíl mezi skicákem a výkresy. Dcera měla donést do školy 20 ks výkresů, tak jsem poslala 20-ti stránkový skicák a ona ho donesla zpět.Tak nevím. Je mezi tím nějaký závažný rozdíl nebo to mám naškubat a hotovo ![]()
Mějte se krásně a přeji všem jen příjemné zážitky.
Tajka
Já bych to naškubala
.Slyším to poprvé , že by byl rozdíl mezi čtvrtkami ze skicáku a volnými - snad jen , že by paní učitelka chtěla jiný formát…ale to by snad napsala,ne?
To jsem sama zvědavá, co se dozvíš.
**?
** skicák je jasný,a výkres je u nás namalovaný obrázek,je to tak odjakživa…prosimtě sem pak napiš co učitelka vlastně chtěla
Já , tady to vypadá na krajové rozdíly
. U nás je tedy skicák vlastně blok - tedy „slepené“ čtvrtky nebo i měkké papíry a výkresy jsou čtvrtky volné . I když výkres - máš pravdu Hodako - je i namalovaný obrázek - ale to asi paní učitelka nemyslela .
Tohle je vecny boj moji rodiny ze severu Cech a zbytku rodiny z Brna
![]()
U nas je bily tvrdy papir „ctvrtka“ a v Brne je to „vykres“ ![]()
U nas je „vykres“ neco nakresleneho na ctvrtce
![]()
Ale k dotazu - normalne bych si myslela, ze skicak je totez, co 20 ctvrtek, ale mozna ty papiry ve skicaku jsou „mekci“ nez normalni ctvrtky ![]()
ZelvaVeruna píše:
Tohle je vecny boj moji rodiny ze severu Cech a zbytku rodiny z Brna![]()
U nas je bily tvrdy papir „ctvrtka“ a v Brne je to „vykres“
U nas je „vykres“ neco nakresleneho na ctvrtce![]()
Ale k dotazu - normalne bych si myslela, ze skicak je totez, co 20 ctvrtek, ale mozna ty papiry ve skicaku jsou „mekci“ nez normalni ctvrtky
Taky by mne zajímalo, co bylo myšleno těmi výkresy, protože u nás to taky byly obrázky, co jsme namalovali ve škole na čtvrtky…
A skicák za nás byl tuším blok s listy žluté barvy… Ale na výtvarku jsme ho nepotřebovali…
Jen si matně pamatuji, že na střední jsme kromě čtvrtek na výkresy (na výtvarku) používali ještě rýsovací karton, což byla „čtvrtka“ o něco větší. Misto běžné A4 297×210 byla tuším 327×240mm. Byly z trochu jiného papíru, než klasické čtvrtky a dělali jsme na ně výkresy (=rysy) třeba do technického kreslení.
Příspěvek upraven 02.09.10 v 22:47
skicák má měkčí listy než čtvrtka to vím,a výkres je teda čtvrka,aha
co já se na E-miminu nedozvím ![]()
skicák má jen bílé listy néé?bože nic nevím,nic neznám
já zas dneska sháněla „rudku“ ještě nesehnala,zítra musím do výtvarných potřeb
Podle mě záleží na kvalitě skicáku, někde jsou papíry ani tvrdé, ani měkké, a třeba ještě tak blbě lepené, že po vytržení zůstane jedna strana škaredě vroubkovaná. Kupovala bych to kusově.
Mmch druhý den školy a už komunikační šum? (Já se můžu smát, nemám ještě žádné školní dítě… ač mi úsměv dneska ztuhnul, protože jsem omylem vlezla do papírnictví, hustota lidu strašlivá.)
PS: Ostrava hlásí, že čtvrtka tu je výkres
. Tedy každá čtvrtka je výkres, evidentně ne každý výkres je čtvrtka
.
Příspěvek upraven 02.09.10 v 22:49
Lidka a Sami píše:ZelvaVeruna píše:
Tohle je vecny boj moji rodiny ze severu Cech a zbytku rodiny z Brna![]()
U nas je bily tvrdy papir „ctvrtka“ a v Brne je to „vykres“
U nas je „vykres“ neco nakresleneho na ctvrtce![]()
Ale k dotazu - normalne bych si myslela, ze skicak je totez, co 20 ctvrtek, ale mozna ty papiry ve skicaku jsou „mekci“ nez normalni ctvrtky
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A to my jsme schopny se o tom hadat treba pul hodiny ![]()
(a to nemluvim o tom, kdyz se boj o ctvrtku/vykres presune na boj ctvrtka/osminka masla a podobny kraviny
)
Skicák je blok s měkkými žlutými papíry, výkres je prostě tvrdý bílý papír - lhostejno, jestli je v bloku nebo ne.
Na začátku září se do papírnictví vůbec nehodí chodit ![]()
tak u nás je skicák jakýkoliv blok se slepenými listy, čtvrtka je bílý tvrdý papír a výkres je pokreslený bílý tvrdý papír
Tý jo, češi a neshodnou se na jediné věci, co vlastně potřebuje dcerka Tajky do školy ![]()
Angua má pravdu - skicák je blok se žlutými nebo nažloutlými listy, nemají tak vysokou gramáž jako papír u výkresů. Výkres je bílý a prodává se po kusech.
SKICÁKje prázdný blok papíry (prodávjí se nejčastěji po 20ks) a VÝKRESje nakrelený nebo namalovaný obrázek.
Zajímalo by mě, co Vám na to učielka řekne, jestli to takhle myslela, protože proč by dávala dítěti za úkol nakreslit tolik obrázků?? e to divný ![]()