Zamlklé těhotenství - je to běžný postup gynekologů?

3549
21.1.10 10:45

Je to běžný postup gynekologů?

Potřebovala bych slyšet vaše zkušenosti,sestra prodělala již dvě zamlklé těhu vždy mezi 6-8tt,teď to opět vypadá,že se jedná o ZT 8tt.

Dle genetiky má sice mutaci krve,ale v konečném zhodnocení je,že nic nebrání početí ani donošení a porození zdravého miminka,po gynekologické stránce prý také vše v pořádku.průběh všech zamklých těhu je vždy stejný,diagnoza těhu,pak utz,kde se mimi zdá menší,pak kontrolní utz srdíčko sice bije,ale dítě neroste a srdeční rytmus nepravidelný a pak ortel,že jde o zamlklé těhu.

Při současném těhu na začátku zjistili hematom,který postupně začal se vstřebávat,ale teď zase roste, bere hormony na udržení,bere léky na ředění krve,kyselinu listovou a stejně nic.Včera ji gynekolog na utz řekl,že ji nic jiného dát nemůže,aby ji to pomohlo a že to je na přírodě.Je normální,že se nesnaží zjistit příčinu proč neustále miminko umírá dle stejného scénáře?Nemá absolutně žádný problém s otěhotněním.Kam se popřípadě obrátit,co si vyžádat,jsme všichni zoufalý,chceme ji pomoct,když vidíme jak moc se trápí a to trápení nebere konce,já mám zdravé dětátko a když ji vidím jak si s ním hraje se slzami v očích a jak se stále víc a víc uzavírá do sebe je mi tak smutno a jsem tak bezmocná,existuje ještě nějaká možnost? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43035
21.1.10 10:54

je to teda desne smutny, ale tezko se k tomu vyjadrit, kdyz nevime (a asi ani ty nevis) dopodrobna, co vsechno uz bylo a nebylo vysetreno. zrejme ma udelana vysetreni na trombofilni mutace a zrejme ji vyslo MTHFR v homozygotni forme - lze soudit podle te listovky. Genetiku by to chtelu udelat kompletni vc karyotypu, jestli treba nema nejakou kompenzovanou chromopzomalni aberaci, taky imunoélogicke vysetreni by bylo vhodne - to by bylo nejlepsi objednat se do Podoli nebo do Imumedu.

S tema ZT u MTHFR to bejva tak, ze se proste nekdy podari, nekdy nepodari - asi stejne nakonec bude muset furt zkouset a doufat - na psychiku to ovsem musi byt priserne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
21.1.10 10:54

Paradise, obrátila bych se na nějaké specializované pracoviště, kde se tímto zabývají. Myslím, že Podolí a Gennet se zaměřují na tyto genetické poruchy. Normální to podle mě neni a do dalšího těhu už bych nešla bez vyšetření.Pokud s tím gynekolog nic nedělá, obrátila bych se fakt jinam, ono obvodáci tomu moc podle mě nerozumí, nevidí do toho tolik.Přeju sestřičce hodně štěstíčka.

• Citovat
  • Upravit
2507
21.1.10 11:09

Ahoj Paradise,
já mám taky po dvou potratech (5tt a 8tt). Moje gynekoložka mi nedala ani nic na udržení i když věděla, že úplně všechno není v pořádku. Po druhém potratu jsem změnila gynekologa a ten mě odeslal do CARu na vyšetření. A hned se vše začalo hýbat. Už mám za sebou hormonální profil(vše v normě) a teď čekám na výsledky genetiky a manželovi pro jistotu udělali spermiograf. Rozhodně jsem daleko klidnější, protože vím, že si mě u dalšího těhu pohlídají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4254
21.1.10 11:13

Pokud by to byla mutace MTHFR, jak píše Pudla, tak doporučuju preparát Femibion. Více info na www.porodnice.cz od Dr. Kouckého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
21.1.10 11:28

Ahojky,
já mám heterozygotní mutaci MTHFR a prodělala jsem po krátce po sobě dvě ZT, otěhotněla jsem při každém z nich napoprvé. Obě měly podobný scénář - kolem 6.tt jsem začala špinit a na UTZ bylo vidět „cosi“, co bylo velikostně menší a bez srdeční akce, která se neobjevila ani po pár dnech… Po tom druhém ZT mi dělali genetiku (mně i muži brali krev na karyotyp a mně na trombifilní mutace) - kryotyp vyšel negativní a mutace viz výše.
Dr. mi říkal, že ta mutace MTHFR znamená, že tělo není schopno si samo přeměňovat kyselinu listovou tak, aby ji využilo 8-o (to jsem slyšela poprvé). Dopoučil mi tedy brát Femibion s metafolinem (už přeměněnou listovkou). Nevím, jestli to pomohlo, ale další těhotenství už bylo ukázkové - bez jakéhokoliv špinění, bez problémů se zdravým miminkem na konci.

Přeji sestře hodně síly, nejhorší je to na psychiku - vím, jak mi bylo :-( A přeji, aby našli příčinu a tu odstranili. Určitě není od věci to vyšetření na karyotypy a pokud to bude v pořádku, tak bych se klonila k té přeměněné listovce :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
21.1.10 11:31

Jo - a tu MTHFR mutaci má údajně asi 40% populace :wink: (jen ne u každého to dělá takovou neplechu…)
I když - jestli bere léky na ředění krve, ta bude mít spíš Leidenskou mutaci (ta je závažnější), ale ta dqělá myslím problémy až v pozdějším stádiu těhu :-? Nevíš, o jakou mutaci jde? Určitě by se tady našel někdo, kdo s ní má zkušenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
21.1.10 11:58

Holky děkuju.má tu mutaci MTHFR na ten karyotyp negativní ten podstoupili,o imunologickém a hormonálním profilu se jí její gynekolog nikdy nezmínil,jako holky víte mě absolutně zaráží,jedna věc ona chodí k docentovi je to největší plzeňská kapacita,podle všech největší odborník,ale nechává to na přírodě :cert: S našima jsme už taky přemýšleli,že bysme zkusili něco domluvit někde v nějakým specializovaným pracovišti v Praze přes známého dětského doktora a koukám,že by to asi nebylo od věci.

A o tý přeměně tý listovky jí taky nikdo nic neřekl a tyhle léky nebere bere jiné,ale já si přesně nepamatuju název.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
21.1.10 12:34

Paradise - nebere Acidum folicum? To se dává běžně. Ale bohužel tam ta listovka není přeměněná, takže se toho může ládovat po kilech a bude jí to k ničemu :-? Ať zkusí ten Femibion - ale musí to být ten s metafolinem! (je jich víc typů) Není to zrovna nejlevnější (kolem 300 za krabičku 30 tablet), ale v takové situaci se člověk na peníze moc neohlíží…
Ten hormonální profil a imuno není k zahození. I když jestli bere léky na udržení (utrogestan nebo duphaston), tak potřebné hormony, které by jí mohly chybět, dodává.
Držím moc palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
21.1.10 12:55

Domi bere nějaký druh testosteronu,to jak jsi psala to taky není má ještě něco jiného,nechci jí kvůli tomu volat,ale včera mi to jmenovala,jsem hlava děravá :wink: a léky na ředění krve,kvůli mutaci.

Každopádně uvidíme jak dopadne ve středu,ale vzhledem ke špatnému utz včera tomu velké naděje nedáváme a pak to zkusíme ty vyšetření někde spáchat,holky děkuju moc,hlavní je,že se stále dá něco dělat a máme nové poznatky a jak se říká naděje umírá poslední i když vím,že ona to teď tak necítí :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
21.1.10 12:57

jsem to napsala nesrozumitelně na to udržení ten testosteron(i když nevím neměla by brát progesteron?)pak nějakou tu listovku,ale nevím název a pak léky na to ředění krve. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
21.1.10 13:23

jen jsem chtěla dodat, že může mít Leidena i MTHFR, často to je ruku v ruce (viz moje sestra, ale ta tedy měla štěstí, že 2× otěhotněla a 2× bezproblémů donosila)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
21.1.10 13:24

sandriku,ale to by mělo být napsáno v té zprávě z té genetiky ne?A to ona tam nemá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12332
21.1.10 13:34

paradise - ono by to chtělo přesně vědět, co bere, je pravda, že spouta dr. to bere jako věc, která se holt stane :cert:
nepíchá si náhodou fraxiparin? to bych pak už měla pocit, že dr. víc udělat ani nemůže, jestli k tomu zobe ještě tu dobrou listovku a utrouš :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
21.1.10 14:44

Borisko,když ona tu dobrou listovku právě,že nebere o tom jsem se bavila s domi a trefila jsi do černého,s tím fraxiparinem.To je ono.Ale utrogestan je progesteron a ne testosteron a ona bere testosterony.Taky už jsem psala víš. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty