Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Potřebovala bych slyšet vaše zkušenosti,sestra prodělala již dvě zamlklé těhu vždy mezi 6-8tt,teď to opět vypadá,že se jedná o ZT 8tt.
Dle genetiky má sice mutaci krve,ale v konečném zhodnocení je,že nic nebrání početí ani donošení a porození zdravého miminka,po gynekologické stránce prý také vše v pořádku.průběh všech zamklých těhu je vždy stejný,diagnoza těhu,pak utz,kde se mimi zdá menší,pak kontrolní utz srdíčko sice bije,ale dítě neroste a srdeční rytmus nepravidelný a pak ortel,že jde o zamlklé těhu.
Při současném těhu na začátku zjistili hematom,který postupně začal se vstřebávat,ale teď zase roste, bere hormony na udržení,bere léky na ředění krve,kyselinu listovou a stejně nic.Včera ji gynekolog na utz řekl,že ji nic jiného dát nemůže,aby ji to pomohlo a že to je na přírodě.Je normální,že se nesnaží zjistit příčinu proč neustále miminko umírá dle stejného scénáře?Nemá absolutně žádný problém s otěhotněním.Kam se popřípadě obrátit,co si vyžádat,jsme všichni zoufalý,chceme ji pomoct,když vidíme jak moc se trápí a to trápení nebere konce,já mám zdravé dětátko a když ji vidím jak si s ním hraje se slzami v očích a jak se stále víc a víc uzavírá do sebe je mi tak smutno a jsem tak bezmocná,existuje ještě nějaká možnost? ![]()
je to teda desne smutny, ale tezko se k tomu vyjadrit, kdyz nevime (a asi ani ty nevis) dopodrobna, co vsechno uz bylo a nebylo vysetreno. zrejme ma udelana vysetreni na trombofilni mutace a zrejme ji vyslo MTHFR v homozygotni forme - lze soudit podle te listovky. Genetiku by to chtelu udelat kompletni vc karyotypu, jestli treba nema nejakou kompenzovanou chromopzomalni aberaci, taky imunoélogicke vysetreni by bylo vhodne - to by bylo nejlepsi objednat se do Podoli nebo do Imumedu.
S tema ZT u MTHFR to bejva tak, ze se proste nekdy podari, nekdy nepodari - asi stejne nakonec bude muset furt zkouset a doufat - na psychiku to ovsem musi byt priserne.
Paradise, obrátila bych se na nějaké specializované pracoviště, kde se tímto zabývají. Myslím, že Podolí a Gennet se zaměřují na tyto genetické poruchy. Normální to podle mě neni a do dalšího těhu už bych nešla bez vyšetření.Pokud s tím gynekolog nic nedělá, obrátila bych se fakt jinam, ono obvodáci tomu moc podle mě nerozumí, nevidí do toho tolik.Přeju sestřičce hodně štěstíčka.
Ahoj Paradise,
já mám taky po dvou potratech (5tt a 8tt). Moje gynekoložka mi nedala ani nic na udržení i když věděla, že úplně všechno není v pořádku. Po druhém potratu jsem změnila gynekologa a ten mě odeslal do CARu na vyšetření. A hned se vše začalo hýbat. Už mám za sebou hormonální profil(vše v normě) a teď čekám na výsledky genetiky a manželovi pro jistotu udělali spermiograf. Rozhodně jsem daleko klidnější, protože vím, že si mě u dalšího těhu pohlídají.
Pokud by to byla mutace MTHFR, jak píše Pudla, tak doporučuju preparát Femibion. Více info na www.porodnice.cz od Dr. Kouckého.
Ahojky,
já mám heterozygotní mutaci MTHFR a prodělala jsem po krátce po sobě dvě ZT, otěhotněla jsem při každém z nich napoprvé. Obě měly podobný scénář - kolem 6.tt jsem začala špinit a na UTZ bylo vidět „cosi“, co bylo velikostně menší a bez srdeční akce, která se neobjevila ani po pár dnech… Po tom druhém ZT mi dělali genetiku (mně i muži brali krev na karyotyp a mně na trombifilní mutace) - kryotyp vyšel negativní a mutace viz výše.
Dr. mi říkal, že ta mutace MTHFR znamená, že tělo není schopno si samo přeměňovat kyselinu listovou tak, aby ji využilo
(to jsem slyšela poprvé). Dopoučil mi tedy brát Femibion s metafolinem (už přeměněnou listovkou). Nevím, jestli to pomohlo, ale další těhotenství už bylo ukázkové - bez jakéhokoliv špinění, bez problémů se zdravým miminkem na konci.
Přeji sestře hodně síly, nejhorší je to na psychiku - vím, jak mi bylo
A přeji, aby našli příčinu a tu odstranili. Určitě není od věci to vyšetření na karyotypy a pokud to bude v pořádku, tak bych se klonila k té přeměněné listovce ![]()
Jo - a tu MTHFR mutaci má údajně asi 40% populace
(jen ne u každého to dělá takovou neplechu…)
I když - jestli bere léky na ředění krve, ta bude mít spíš Leidenskou mutaci (ta je závažnější), ale ta dqělá myslím problémy až v pozdějším stádiu těhu
Nevíš, o jakou mutaci jde? Určitě by se tady našel někdo, kdo s ní má zkušenost…
Holky děkuju.má tu mutaci MTHFR na ten karyotyp negativní ten podstoupili,o imunologickém a hormonálním profilu se jí její gynekolog nikdy nezmínil,jako holky víte mě absolutně zaráží,jedna věc ona chodí k docentovi je to největší plzeňská kapacita,podle všech největší odborník,ale nechává to na přírodě
S našima jsme už taky přemýšleli,že bysme zkusili něco domluvit někde v nějakým specializovaným pracovišti v Praze přes známého dětského doktora a koukám,že by to asi nebylo od věci.
A o tý přeměně tý listovky jí taky nikdo nic neřekl a tyhle léky nebere bere jiné,ale já si přesně nepamatuju název.
Paradise - nebere Acidum folicum? To se dává běžně. Ale bohužel tam ta listovka není přeměněná, takže se toho může ládovat po kilech a bude jí to k ničemu
Ať zkusí ten Femibion - ale musí to být ten s metafolinem! (je jich víc typů) Není to zrovna nejlevnější (kolem 300 za krabičku 30 tablet), ale v takové situaci se člověk na peníze moc neohlíží…
Ten hormonální profil a imuno není k zahození. I když jestli bere léky na udržení (utrogestan nebo duphaston), tak potřebné hormony, které by jí mohly chybět, dodává.
Držím moc palce.
Domi bere nějaký druh testosteronu,to jak jsi psala to taky není má ještě něco jiného,nechci jí kvůli tomu volat,ale včera mi to jmenovala,jsem hlava děravá
a léky na ředění krve,kvůli mutaci.
Každopádně uvidíme jak dopadne ve středu,ale vzhledem ke špatnému utz včera tomu velké naděje nedáváme a pak to zkusíme ty vyšetření někde spáchat,holky děkuju moc,hlavní je,že se stále dá něco dělat a máme nové poznatky a jak se říká naděje umírá poslední i když vím,že ona to teď tak necítí ![]()
jsem to napsala nesrozumitelně na to udržení ten testosteron(i když nevím neměla by brát progesteron?)pak nějakou tu listovku,ale nevím název a pak léky na to ředění krve. ![]()
jen jsem chtěla dodat, že může mít Leidena i MTHFR, často to je ruku v ruce (viz moje sestra, ale ta tedy měla štěstí, že 2× otěhotněla a 2× bezproblémů donosila)
sandriku,ale to by mělo být napsáno v té zprávě z té genetiky ne?A to ona tam nemá
paradise - ono by to chtělo přesně vědět, co bere, je pravda, že spouta dr. to bere jako věc, která se holt stane ![]()
nepíchá si náhodou fraxiparin? to bych pak už měla pocit, že dr. víc udělat ani nemůže, jestli k tomu zobe ještě tu dobrou listovku a utrouš ![]()
Borisko,když ona tu dobrou listovku právě,že nebere o tom jsem se bavila s domi a trefila jsi do černého,s tím fraxiparinem.To je ono.Ale utrogestan je progesteron a ne testosteron a ona bere testosterony.Taky už jsem psala víš. ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.