Je to náměsíčnost?

Anonymní
30.10.19 16:33

Je to náměsíčnost?

Ahoj všem ????, mám takový dotaz. Ve spánku se budím a mluvím.. Minule jsem vzbudila přítele, že tam nesmí ležet, protože je všude krev. Tak nejdřív se polekal, pak mě uklidňoval, že nikde krev není. Já se mu omluvila, řekla dobrou a usnula. Ráno, když mi to říkal, nevěřila jsem mu. Ale z včerejška na dnešek mě nahrál…Vzbudila jsem ho a vynadala jsem mu, že mluví nahlas. Ať nemluví, že chci spát (ale on spal…) Nakonec jsem se mu omluvila a hned usnula. Ráno si zase nic nepamatovala… Má někdo z vás také tyhle “stavy”? Nevím, co s tím dělat. Vlastně, co to přesně je…proč se to děje. Jestli si mam někam zajít? Ráda bych to vyřešila, trápí mě to. Teda spíše mě trápí to, že ho budím, vylekám ho a nebo mu zbytečně vynadám ????.. Za jakoukoliv radu budu ráda :) děkuju a mějte se

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.10.19 16:42

Taky mám takové divné stavy v noci. Vzbudím se úlekem, že jsem něco zapomněla udělat. Hledám to v pokoji, jsem z toho vystresovaná. Je to pěkný hnus.

• Citovat
  • Upravit
35928
30.10.19 16:45

Jo manžel taky mluví že spaní. Jestli ti je jen tohle, tak bych to asi neresila. Švagr i chodil ve spaní, takže museli zamykat dveře aby nespadl že schodů. Pak ho to nějak samo přešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
30.10.19 18:57

Potřebuješ uvolnit přetlak v mysli a soustředit se na spánkovou hygienu - aby se ti spalo lépe.

Hlasuju za experimentální změnu režim po dobu října, jestli se to upraví.

Především si zajisti co nejlepší ticho a tmu při spaní. Klidně za pomocí špuntů a masky na oči. Plus je potřeba dobrá matrace a vhodný polštář a spíš chladnější vzduch.

Nechodit spát hladová, ani vyloženě najedená (chce to sníst něco tak 2 hodiny před psaním, něco kde jsou bíkoviny, vláknina a tuky, ale ne rychlé cukry - třeba trochu oříšků, nebo tak něco)

Určitě nepij alkohol a ideálně choď spát v pravielnou dobu a spi dostatečně dlouho.

Nepij nic s kofeinem po 16 hodině.

4 hodiny před tím, než jdeš spát nekoukat do žádné obrazovky. Modré světlo prostě ničí spánek.

Do chystání se na spánek zařadit jednak jednoduché cvičení
 https://www.youtube.com/watch?…

a taky usínej s progresivní relaxací https://uloz.to/…relaxace-mp3

Ideálně taky v dobu, kdy nebudeš koukat na obrazovky si tak 15-20 minut piš deník - ne o tom, co se ti přes den stalo, i když to samozřejmě můžeš taky. Podstatné je ale vypsat rukou všechno co se ti honí v hlavě a dělá ti nějaké starosti. Tím že to dostane šna papír, získáš nad tím trošičku kontroly a hlavně se uleví tomu přetlaku v mysli.
A když už v tom budeš, tak každý den připiš alespoń jednu věc která tě ten den potěšila a jednu věc za kterou jsi vděčná (to je jedno komu, klidně třeba sobě.)

Ničemu neuškodí užívat po večeři 1000 g hořčíku s B6 - třeba tohle https://www.fitness007.cz/…t-60-kapsli/#…
Užívej ho hned po jídle, jinak je velká šance, že tě to bude nadýmat a případně to způsobí průjem. Pokud by si měla průjem i když to bereš hned po jídle a přitom to pomáhalo na lepší spánek, tak zkus snížit množství vápníku.

Můžeš zkusit užívat cca 1mg melatoninu - před spaním, už když je zhasnuto, mohlo by to zklidnit spánek (je to jemný, přirozený a nenávykový přípravek) ideální je sprej, rychleji se vstřebává.
 https://www.drmax.cz/…g-sprej-58ml

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65277
30.10.19 20:26

@Ou po dobu října? Zítra je posledního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
30.10.19 21:19

Stává se mi to, i když ne denně, spíš nahodile jednou za čas. Mluvím, ukazuju, podávám předměty… Muž se vzbudí a když zjistí, že nereaguju na jeho otázky, jemně mě stlačí do lehu a spím dál… Svého času jsem byla i echt náměsíčná a chodila, souviselo to s velkou změnou v životě.

Jinak u mě to nesouvisí se spánkovou hygienou, přetažením, přepracováním… Jednou za čas se mi prostě prolne sen a realita :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.19 06:22
@Ba-stet píše:
Stává se mi to, i když ne denně, spíš nahodile jednou za čas. Mluvím, ukazuju, podávám předměty… Muž se vzbudí a když zjistí, že nereaguju na jeho otázky, jemně mě stlačí do lehu a spím dál… Svého času jsem byla i echt náměsíčná a chodila, souviselo to s velkou změnou v životě.Jinak u mě to nesouvisí se spánkovou hygienou, přetažením, přepracováním… Jednou za čas se mi prostě prolne sen a realita :nevim:

Já reaguji..normálně odpovídám. Dobře, logicky…Ale druhý den o tom vůbec nevím. Teď si říkám, že je to třeba kvůli velkému stresu, ale necítím se ve stresu. Zažila jsem větší… Mě to štve, díky tomu, že ho budím. A ráda bych se toho nějak zbavila…A to usínám v klidu(bez televize a všeho…prostě v tichu), spánek mám dobrý, chodím ve stejný čas cca. Mam takový režim naučený.

• Citovat
  • Upravit
18177
31.10.19 09:43
@Anonymní píše:
Já reaguji..normálně odpovídám. Dobře, logicky…Ale druhý den o tom vůbec nevím. Teď si říkám, že je to třeba kvůli velkému stresu, ale necítím se ve stresu. Zažila jsem větší… Mě to štve, díky tomu, že ho budím. A ráda bych se toho nějak zbavila…A to usínám v klidu(bez televize a všeho…prostě v tichu), spánek mám dobrý, chodím ve stejný čas cca. Mam takový režim naučený.

Já taky odpovídám, ale jedu v intencích toho snu nebo v čem se to pohybuju (taky si to nepamatuju). Každopádně muž okamžitě pozná, že ve skutečnosti nejsem vzhůru. Co znamená, že odpovídáš logicky? Víš, co je za den? Kolik je hodin? A jak často se Ti to teď děje? Máš teď nějakou velkou změnu v životě? Práce? Stěhování? Těhotenství? Svatba?

Když jsem před lety řešila tu opravdovou náměsíčnost, tak jsem měla konzultaci u psychiatra a plánovali jsme spánkovou laboratoř. Ale objednací lhůta byla dlouhá a mezitím to přešlo, takže jsem to nechala být. Každopádně ta doktorka mi řekla, že je to znak přetížení nervové soustavy a většinou to odezní samo. Jako varovný znak uvedla, když náměsíčný dělá nějaké činnosti, které vyžadují jemnou motoriku, to prý může značit nějaké epileptické stavy. Na Tvém místě, pokud opravdu mluvíš hodně logicky, uvědomuješ si, co je za den a tak, nebo Tě není možné uložit, abys spala dál, asi bych někam zašla. Pokud se to stalo párkrát nahodile a meleš jen ze spaní, tak bych tomu nechala pár dnů/týdnů, jestli to odezní. Já to mám fakt maximálně párkát do roka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.19 14:00
@Ba-stet píše:
Já taky odpovídám, ale jedu v intencích toho snu nebo v čem se to pohybuju (taky si to nepamatuju). Každopádně muž okamžitě pozná, že ve skutečnosti nejsem vzhůru. Co znamená, že odpovídáš logicky? Víš, co je za den? Kolik je hodin? A jak často se Ti to teď děje? Máš teď nějakou velkou změnu v životě? Práce? Stěhování? Těhotenství? Svatba?Když jsem před lety řešila tu opravdovou náměsíčnost, tak jsem měla konzultaci u psychiatra a plánovali jsme spánkovou laboratoř. Ale objednací lhůta byla dlouhá a mezitím to přešlo, takže jsem to nechala být. Každopádně ta doktorka mi řekla, že je to znak přetížení nervové soustavy a většinou to odezní samo. Jako varovný znak uvedla, když náměsíčný dělá nějaké činnosti, které vyžadují jemnou motoriku, to prý může značit nějaké epileptické stavy. Na Tvém místě, pokud opravdu mluvíš hodně logicky, uvědomuješ si, co je za den a tak, nebo Tě není možné uložit, abys spala dál, asi bych někam zašla. Pokud se to stalo párkrát nahodile a meleš jen ze spaní, tak bych tomu nechala pár dnů/týdnů, jestli to odezní. Já to mám fakt maximálně párkát do roka.

Já si ani sen nepamatuju. Určitě se mi něco zdálo, ale nevím co… Mé odpovědi souvisí s tím na, co se ptá. Ale nikdy se neptal, co je za den nebo kolik je hodin…Děje se mi to párkrát za měsíc..tak 4-5×… Ano, řešíme teď to, že se snažíme déle o miminko a nejde to. Ve stresu jsem..právě kvůli tomu. Ale asi více než si myslím. Když jsem v práci ve stresu nebo se dostanu do stresový situace, poznám to na sobě… Ale u tutoho problému to takové není, nemám moje stresové příznaky… Je, ale možnost, že se to děje právě z toho…Svatbu budeme mít, ale tu zatím nějak neřeším. Zařídili jsme vše potřebné a další věci budeme řešit později…Stěhování taktéž (stavíme baráček a do měsíce se stěhujeme)… Možná to budu mít ze stresu…možná je toho na mě teď moc

• Citovat
  • Upravit
18177
31.10.19 17:34
@Anonymní píše:
Já si ani sen nepamatuju. Určitě se mi něco zdálo, ale nevím co… Mé odpovědi souvisí s tím na, co se ptá. Ale nikdy se neptal, co je za den nebo kolik je hodin…Děje se mi to párkrát za měsíc..tak 4-5×… Ano, řešíme teď to, že se snažíme déle o miminko a nejde to. Ve stresu jsem..právě kvůli tomu. Ale asi více než si myslím. Když jsem v práci ve stresu nebo se dostanu do stresový situace, poznám to na sobě… Ale u tutoho problému to takové není, nemám moje stresové příznaky… Je, ale možnost, že se to děje právě z toho…Svatbu budeme mít, ale tu zatím nějak neřeším. Zařídili jsme vše potřebné a další věci budeme řešit později…Stěhování taktéž (stavíme baráček a do měsíce se stěhujeme)… Možná to budu mít ze stresu…možná je toho na mě teď moc

Já si sen taky nepamatuju, muž mi to vždycky pobaveně vypráví. Myslím to tak, že prožívám něco nereálného (snového) a mluvím a odpovídám v rámci toho snu - tedy nevím, že jsem doma v posteli a spím.

Podle toho, co popisuješ, jsi opravdu plná nových věcí. Já si ani nemyslím, že to způsobuje stres jako takový (aspoň u mě se projevuje jinak). Ale v životě se Ti dějou přelomové věci a pro mozek je asi honička to zpracovat. Já třeba měla poslední epizodu před pár týdny po druhém screeningu, v době, kdy jsem poprvé cítila pohyby. Asi o dvš noci později jsem vzbudila muže, nutila ho sahat mi na břicho a tvrdila, že čekám dvojčata :D Nebyla jsem vůbec ve stresu, jen jsem zrovna zažila fakt velké věci… Podobné epizody jsem měla, když jsem začínala s ivf.

Nicméně 4-5 měsíčně je poměrně často, jestli Tě to uklidní, zkus to konzultovat s praktickou lékařkou. A do té doby ještě můžeš zkusit třeba nějaký čaj na spaní. Ale osobně si myslím, že to přejde po stěhování, až se Ti ta hlava trochu odfoukne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.19 18:02
@Ba-stet píše:
Já si sen taky nepamatuju, muž mi to vždycky pobaveně vypráví. Myslím to tak, že prožívám něco nereálného (snového) a mluvím a odpovídám v rámci toho snu - tedy nevím, že jsem doma v posteli a spím.

Podle toho, co popisuješ, jsi opravdu plná nových věcí. Já si ani nemyslím, že to způsobuje stres jako takový (aspoň u mě se projevuje jinak). Ale v životě se Ti dějou přelomové věci a pro mozek je asi honička to zpracovat. Já třeba měla poslední epizodu před pár týdny po druhém screeningu, v době, kdy jsem poprvé cítila pohyby. Asi o dvš noci později jsem vzbudila muže, nutila ho sahat mi na břicho a tvrdila, že čekám dvojčata :D Nebyla jsem vůbec ve stresu, jen jsem zrovna zažila fakt velké věci… Podobné epizody jsem měla, když jsem začínala s ivf.

Nicméně 4-5 měsíčně je poměrně často, jestli Tě to uklidní, zkus to konzultovat s praktickou lékařkou. A do té doby ještě můžeš zkusit třeba nějaký čaj na spaní. Ale osobně si myslím, že to přejde po stěhování, až se Ti ta hlava trochu odfoukne…

Tak já Ti nevím z čeho by to mohlo být..Ale nemyslím si, že odpovídám z toho, co se mi zdá. Ptal se mi na kamarády, intimnější věci…a mě, když se něco zdá (pamatuju si to) většinou jsou to blbosti (třeba někoho zabíjim, jsem s cizíma lidma a tak)… Jé, ale to je krásný 😁 🤭 To ho určitě neotravovalo, ale bylo to úsměvné 😁… Má praktická doktorka je k ničemu, bohužel. Chodila jsem tam za ní s problémem a, když mi udělala krev na určitou věc a ta byla v pořádku. Už to neřešila, když jsem tam přišla znova, řekla mi, že si vymýšlím a nechci chodit do školy. Takže mě to naštvalo a už jsem se tam neukázala…Nakonec to vyřešil můj gynekolog, poslal mě na krev skoro se vším 😁 a ejhle…zjistil, že mám rozházené hormony a tím to může být způsobeno… Stěhování mě vůbec, ale vůbec netrápí. To jsem na 100% v klidu…Čaj na spaní nechci, piju čaj na otěhotnění a nechci míchat bylinky :)

• Citovat
  • Upravit
18177
31.10.19 20:56

Může to být fakt mix toho všeho… A vůbec si nemyslím, že to znamená, že se nového bojíš, nebo to vnímáš nějak negativně. Ale přece jen - snažíte se o dítě, svatba, barák, to jsou velké závazky, zásadní přelom v životě a zřejmě toho máš „plnou hlavu“. Stejně jako jsem to já měla po tom screeningu (a pro mě dítě fakt vymodlené, nemám žádné pochyby nebo strachy). Nebo ta náměsičnost, to jsem měla, když jsem nastoupila na vejšku a odstěhovala se do vlastního bytu. Prostě nová etapa života…
Jinak sen si člověk pamatuje za noc jeden dva max, ale zdá se jich třeba šest, takže to není divné, že si ho nepamatuješ. Ale jestli odpovídáš popravdě na otázky z běžného života, tak jsi zjevně v nějakém sugestibilním stavu… Pozor, aby na Tebe něco neprasklo :mrgreen:

No a s tou doktorkou, to je peklo. Asi by stálo za to ji vyměnit, protože praktiká člověk přece jen občas potřebuje. Myslím, že bys asi mohla jít rovnou na neurologii nebo psychiatrii a zeptat se, netusím, jak to teď je, jestli musíš mít žádanku… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.19 21:13
@Ba-stet píše:
Může to být fakt mix toho všeho… A vůbec si nemyslím, že to znamená, že se nového bojíš, nebo to vnímáš nějak negativně. Ale přece jen - snažíte se o dítě, svatba, barák, to jsou velké závazky, zásadní přelom v životě a zřejmě toho máš „plnou hlavu“. Stejně jako jsem to já měla po tom screeningu (a pro mě dítě fakt vymodlené, nemám žádné pochyby nebo strachy). Nebo ta náměsičnost, to jsem měla, když jsem nastoupila na vejšku a odstěhovala se do vlastního bytu. Prostě nová etapa života…
Jinak sen si člověk pamatuje za noc jeden dva max, ale zdá se jich třeba šest, takže to není divné, že si ho nepamatuješ. Ale jestli odpovídáš popravdě na otázky z běžného života, tak jsi zjevně v nějakém sugestibilním stavu… Pozor, aby na Tebe něco neprasklo :mrgreen:No a s tou doktorkou, to je peklo. Asi by stálo za to ji vyměnit, protože praktiká člověk přece jen občas potřebuje. Myslím, že bys asi mohla jít rovnou na neurologii nebo psychiatrii a zeptat se, netusím, jak to teď je, jestli musíš mít žádanku… :think:

Pro nás je spíše stresové to miminko. Jinak věci okolo vůbec neřešíme, soustředíme se spíše na to malé…Takže je možný, že to budu mít z toho. Jsem už trošku zoufalá… Právě, že odpovídám na ty otázky a docela se bojim, co ze mě vypadne 😁 😁… Bohužel u nás ve městě nejsou kvalitní doktoři. A do většího města (třeba Plzeň..) je to od nás cca 30km…při nějaké nemoci je lepší, abych měla někoho blízko(od nás cesta 10minut) minulý rok jsem prodělala salmonelu…, když jsem jela k mojí doktorce, byla jsem ráda, že je opravdu takto blízko 😂…
Pokud se to bude odehrát ještě dále, asi někam zajdu. Trochu mě to děsí..co se to se mnou děje

• Citovat
  • Upravit
18177
31.10.19 21:52

Já se právě snažím vysvětlit, že to nemusí být vůbec stresem. Ty to pořád bereš, že se Ti to děje, protože je něco špatně. Ale ono to může být i z dobrých věcí, z věcí, na něž se těšíš, jen je to tak velké, že to přes den nezpracuješ a v noci to vylézá ven.

Nevím, jak dlouho se o dítě snažíte a co máte za sebou, ale nám to trvalo přes tři roky a na hlavu to je, ale zase úplně jinak - já měla několik krizí, kdy jsem byla hodně skleslá (nechci se rouhat a říkat depresivní), spala jsem naopak hůř, často se budila, a byla pak unavená…

Zkus počkat po tom stěhování, když stejně nemáš doktora, a když se to nezlepší, tak zkus někam zajít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.19 06:00
@Ba-stet píše:
Já se právě snažím vysvětlit, že to nemusí být vůbec stresem. Ty to pořád bereš, že se Ti to děje, protože je něco špatně. Ale ono to může být i z dobrých věcí, z věcí, na něž se těšíš, jen je to tak velké, že to přes den nezpracuješ a v noci to vylézá ven.

Nevím, jak dlouho se o dítě snažíte a co máte za sebou, ale nám to trvalo přes tři roky a na hlavu to je, ale zase úplně jinak - já měla několik krizí, kdy jsem byla hodně skleslá (nechci se rouhat a říkat depresivní), spala jsem naopak hůř, často se budila, a byla pak unavená…

Zkus počkat po tom stěhování, když stejně nemáš doktora, a když se to nezlepší, tak zkus někam zajít…

Ono to tím stresem právě asi bude. Kvůli tomu miminku…To bereme hodně těžce. Miminko je moje vysněné od dětství, miluju děti a jsou pro mě vším. Když mi doktor oznámil, že to nepůjde lehce a na papír napsal neplodná, sesypala jsem se. Mam chvíle, kdy se hodím do takový stádia, že to zvládam, ale potom..potom mam stavy, kdy nemůžu vidět žádné malé dítě, protože hned se rozbrečim a jsem úplně v… Nedávno jsem poznala jednu paní s jejím manželem a od té doby jsem se trochu uklidnila…ti se snažili 5 let…a vyšlo až třetí uměle…
Nejvíc mě na tom vadí to..(nedavno mi přítel řekl) Že pokud bude problém v něm (na testy se psychicky připravuje a netlačím na něj…) ruší se svatba, to byl pro mne obrovskej zásah…
Ale máš pravdu v tom, že ty věci přes den nezpracuju, já se snažím být nebo ukazovat navenek jak jsem vyrovnaná a vše je v pořádku, ale uvnitř mě všechno tak užírá…možná tohle vylézá ven…

Než k ní bych si zašla k jinému doktorovi…zeptala bych se kamarádky, ta má skvělého doktora kterému řekne nějaký problém a on ty doktory zná a vždy pošle ke skvělému.
Každopádně Ti děkuju ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí