Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
mi musis poslat ten email do sz. mozna bych hoi nekde vychmatla na tvym profilu, ale chce se mi hledat
Ahoj, první dítě jsem spát nenaučila, čili to dodnes (skoro 3 roky) pořádně neumí. Dcerku jsem spát naučila, bez traumat pro sebe i pro ni.
K tvému prckovi: je mu 6 měsíců, klidně už můžeš začít učit spát celou noc, je dost velký na to, aby v noci nepil.
Souhlasím s tím, nechat ho na noc napít se neomezeně. Měj na mysli, že ani pro něho to není dobré budit se takto často, pro jeho vývoj, měl by opravdu spát v kuse.
Když na to budeš pamatovat, určitě najdeš způsob, jak ho naučit spát.
Estivila bych já nedala, je to na mě moc tvrdé. Takže jen jako příklad: moje holčička se taky začala takto šíleně budit, kolem 8. měsíce, popisovat nebudu, bylo to drsné, však to znáte. Po cca 3 týdnech bylo jasné, že se to samo nespraví, musela jsem konat. Přesný scénář jsem neměla, jen cíle a odhodlání. Takže jsem večer uložila, když se kolem jedenácté poprvé vzbudila, jako obvykle, tak jsem dala cumel, dala jsem jí ruku (to jsem se rozhodla, že můžu, protože na ni dosáhnu ležačky z postele a můžu u tohoto chmatu dlouhodobě spát). Plakala půl hoďky (se mnou to ani nehlo, a to v pokoji spí i tříletý bráška, neprobudil se! (nechápu) a pak to zalomila do 5:30 do rána! to jsem se rozhodla, že je ještě brzo na kojení, tak plakala 5 minut a spala další 3 hodiny. Od té doby spí bez problémů celou noc, začala sama od sebe i sama usínat, to jsme po ní snad ani nechtěla ![]()
Drobnosti, co mi pomohly:
Souhlasím, že musíš být přesvědčená o tom, co děláš, a já bych ještě dodala: měla bys být v pohodě, žádné vnitřní boje, prostě chceš koťátko naučit spát, protože to je pro něho dobré, a nějak to spolu dokážete.
Držím palce a přeju brzo prospanou noc pro vás pro oba.
Příspěvek upraven 02.06.10 v 22:33
Ještě jsem si vzpomněla: to pouštění kolotoče před spaním mi přijde jako pěkná divočina, to bych nedělala.
Jinak se omlouvám za škaredě dlouhý elaborát výše.
ahojky, děkuju. Malej je takovej mazel, takže v tom problém nevidim. Dost si hrajeme, mazlíme. Přes den se pořád řechtá, prostě smíšek. Dnes noc relativně v poho. V 19hod usnul, pak se vzbudil v 22hod, ale ještě zabral a v e 1,30 jsme kojili, usnul hned po nakojení, jen si chviličku broukal, ale ve 4 už jsem mu několikrát strkala dudlik, hladila no ještě zabral, ale před půl 6 už byl vyspalý. Stím kolotočem. Já nevim, pouštim ho 5krát a dost a řekla bych, že je i na to už zvyklej. hezký den přeju, mažu něco dělat
![]()
Marilynn píše:
- před zahájením akce učíme miminko spát jsem oběhla sousedy a poprosila o toleranci, byli skvělí
tak to te chvalim a obdivuji, to je dospele chovani a postoj k okoli, napomaha udrzovat dobre vztahy a je to prevence samonasirani na obou stranach. kez bychom se vsechny dokazali tak chovat.
marylinn, myslínm, že od estvila se tvůj přístup moc neliší, jen v tom, že u něj se chodí dítko uklidnit v postupně se prodlužujících intervalech. ale taky jsem vždycky vstala, pohladila, řekla, že je noc a v noci se spinká, že ji mám ráda a zase lehla. A se sousedy máš pravdu, to jsem absolvovala taky. a pak jsem po dokončení akce ještě sousedům nad námi přinesla bombonieru na omluvu - u nás to trvalo 3 noci, máme tvrdohlavé dítě ![]()
Všechny rady jsou sice fajn ale můžu ti říct že jsou stejně k ničemu prostě musíš sama vycítit kde něco udělat jinak a kde to nechat věř že to poznáš,a jestli je to normální ? Je. Každý dítě je jiný některé má větčí potřebu spánku některé menší.Můžu ti říct že můj kluk nespal více jak 2 hodiny za 24 hodin a nic mu nebylo.Neustále chtěl být se mnou …no a přešlo to sice až ve dvou letech ale přešlo.
ale jednu radu přece jen mám i když nevyzkoušenou-zkus zapojit tatínka pokud to jde,at vstane on a třeba klučík pochopí že v noci nikdo jiný nepřijde.Může z tebe cítit mléko a ví že ty tu budeš vždy když se probudí.
Nozu, tak teď nevím, něco to s Estivilem jistě společného mělo (nenecháváme dítě v noci řádit na úkor vlastního i jeho zdraví). JInak tam ale bylo dost rozdílů: neučila jsem ju, aby sama usínala a byla jsem u ní pořád, když se v noci probudila (držela jsem ju za ruku.) Ono těch možných postupů je moc, proto se taky v těchto diskusích vypisujeme zdánlivě pořád o tom stejném (doufáme, že nějaký detail tazatelce pomůže, každá mama a dítě jsou jiné. No někdy je situace tak jiná jako u Janinky4444, doufám, že to nebude případ tazatelky
).
Estivila nekritizuju! každý dle svých potřeb.
S tím kolotočem, možná je to nepodstatný detail, alternativa k tomu dát plyšáka nebo držet za ruku. Ale možná to má nějakou důležitost, aby děcko usínalo samo se sebou v klidu a nemělo stimulaci až do „bezvědomí“.
Pudli,nevidím tady smajla „děkovné pukrle za pochvalu“, kéž bych byla tak rozumná i všeobecně.