Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, už delší dobu se mi vždy po sprše objeví na chodidle toto. Je to dost nechutné, a dost se mi kvůli tomu potí nohy. Byl jsem u kožní, ta se na to ani nekoukla a řekla, že si mám koupit jiný boty… nevíte někdo?
Tak asi bych začal heřmánkovým odvarem, častější výměnou ponožek a pochopitelně i tou výměnou bot.
@Prostě Vodnář píše:
Tak asi bych začal heřmánkovým odvarem, častější výměnou ponožek a pochopitelně i tou výměnou bot.
A pedikúrou.
Muze se to namazat Clotrimazolem, volne prodejny a bavlněné ponožky bez elastanu a polyesteru
Já bych řekla, že je to dost rozjetá plíseň.
Jak se kožní ani nekoukla?
Šla bych jinam, do té doby mazala 2× denně clotrimazolem. Zvlášť ručník na nohy a po utření ještě vysušit fénem, pak namazat.
Je důležité zde zmínit, že plíseň na nehtech či nohách je projevem systémové mykózy - to znamená, že je přítomna v těle. Zde výrazně pomůže úprava stravy. Zelenina v jakékoliv podobě, netučné bílé maso, vynechat cukr (úplně!) a velké porce sacharidů (pečivo - zejména bílé, těstoviny, rýže…), z mléčných výrobků pouze bílý jogurt, vynechat alkohol a větší množství kávy, podpořit imunitu - chlorella, zelený ječmen, čerstvý česnek…
No a posléze řešit i ty nohy samotné, kromě perfektní hygieny a antimykotických mastí se vyrábějí i různé ponožky se stříbrem, dezinfekční spreje do bot. Ale bez úpravy stravy to nepůjde, mykóza je VŽDY systémový problém. ![]()
Na neléčené mykózy BACHA. Začíná to takhle nevinně a při problémech s přidruženou infekcí (třeba chřipka, borelióza…) může plíseň napadnout celé tělo a to už končí legrace. ![]()
Sice starší příspěvek, ale…
Tohle je brutálně rozjetá plíseň.
Zaprvé to chce vyměnit kožního lékaře, který tě bude adekvátně léčit a předepíše ti mastě, roztoky, atd.
Jinak samozřejmě prát ponožky na 60 stupňů, vystrikavat boty antimykotickým sprejem, dodržovat hygienu, koupit si volně dostupné masticky v lékárně jako Exoderil, Clotrimazol, apod. Tohle samo fakt nezmizí.
Chtěla bych obnovit tuto diskuzi….
Co to tedy nakonec bylo a co pomohlo?