Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
chci se vás zeptat, myslíte, že je to růstový spurt ? Naše malá bude mít ve čtvrtek 6 týdnů a od včera mi nějak zlobí. Večer se (to už teda asi týden) vzteká u kojení, ze začátku pije a potom se začne hrozně vztekat, tak jí dám k druhému prsu, přestože normálně kojíme jen z jednoho, a tak pořád dokola, dokud není spokojená. Potom spí tak 5 hodin, no a potom to bývalo po třech, stejně jako přes den. Od včera se mi ale po tom prvním dlouhým večerním spaní začala budit tak 1,5 hodině. A přes den se mi už taky budí dřív než po těch 3 hodinách, asi tak po dvou. Dneska v poledne jsem ji musela dát taky z obou prsou, jak se zase vztekala a stejně se po dvou hodinách dožadovala zase. Tak nevím, myslíte, že to může být růstový spurt? Ikdyž v kočárku to třeba zaspí a vydrží? Pokud je to spurt, tak to těch pár dní vydržíme. Jen bych si ji nerada na ty krátký intervaly naučila, když do teď jsme kojily po 3 hodinách, pokud to spurt není.
Může to být i laktační krize. Koj co to jde. Já jsem kojila po 1,5h. Trvalo mi to tak 4 dny a pak zase vše OK. Za ty 4 dny jsem byla úplně vyřízená. Mě se zdá normální, že se budí po dvou hodinách. Tak jsem to měla i já. A kolik máš kojení za 24 hod?
A růstový spůr mi trval asi týden.
Koukni se sem
My měli doma něco podobného a poradila bych ..kojit,kojit a kojit.Já udělala tu chybu, že jsem taky nevěděla co se děje, chlapeček se mi odtahoval a to tak že nakojit nešel vůbec, až to skončilo s kojením a teď máme problém s umělým mlíkem.Jedna věc je spurt a jedna je osobnost toho dítka,znám spoustu případů,kdy se dítě v určitém měsíci šprajcne a prostě ta prsa odmítá a nikdo neví a nepotvrdí nám že jde zrovna o spurt, ikdyby to spurt byl, tak nejdůležitější je si udržet kojení.Navíc spurt je o tom že dítě roste a pokud roste , potřebuje více energie a v našem případě mi to přišlo tak že tím jak byl u toho nevrlý, tak neměl sílu na to si to z toho prsa vytahat,protože je to prostě náročné sání. Pak je tady ještě lahev od MEDELY specilání CALMA a není špatní si mlíko do zásoby odstříkat a podávat mu ho přes ni . Kojit tedy často ať řeba po chvilkách ale často, kvůli tvorbě mlíka, jakmile do toho začneme řešit zda si to dítě zvykne či ne,zda je to málo či moc, tak pak se mléko méně tvoří a pak je s kojením konec.Ještě jednu věc mi kdysi říkala laktační poradkyně, když je ještě k tomu žena ve stresu , nespouští se ji zadní mlíko, takže dítě nedostává co by mělo a je protivné daleko více, takže já to říkám takto , kojit, kojit, kojit.Nikdy nepoznáme co s dítětem je, protože se to na sebe nabaluje a je to vyloženě jedno s sdruhým, začne to spurtem a pak se to rozpoutává v nespokojenost a hlad.
bertík28 píše:
Může to být i laktační krize. Koj co to jde. Já jsem kojila po 1,5h. Trvalo mi to tak 4 dny a pak zase vše OK. Za ty 4 dny jsem byla úplně vyřízená. Mě se zdá normální, že se budí po dvou hodinách. Tak jsem to měla i já. A kolik máš kojení za 24 hod?A růstový spůr mi trval asi týden.
Koukni se sem
http://www.kojeni.net/
Normálně máme těch 7-8 kojení za 24 hodin, včera jich ale třeba bylo 12. Dneska kojím při jednom kojení z obou prsou a vydrží zase v pohodě ty 3 hodiny, tak snad to nedělám špatně.
Jo a taky, ač jsem na konci šestinedělí, jsem dnes dostala menstruaci
můžete mít souvislost?
evca82 píše:bertík28 píše:Normálně máme těch 7-8 kojení za 24 hodin, včera jich ale třeba bylo 12. Dneska kojím při jednom kojení z obou prsou a vydrží zase v pohodě ty 3 hodiny, tak snad to nedělám špatně.
Může to být i laktační krize. Koj co to jde. Já jsem kojila po 1,5h. Trvalo mi to tak 4 dny a pak zase vše OK. Za ty 4 dny jsem byla úplně vyřízená. Mě se zdá normální, že se budí po dvou hodinách. Tak jsem to měla i já. A kolik máš kojení za 24 hod?A růstový spůr mi trval asi týden.
Koukni se sem
http://www.kojeni.net/
Jo a taky, ač jsem na konci šestinedělí, jsem dnes dostala menstruacimůžete mít souvislost?
Taky jsem to takhle měla. Dr. mi říkal, že to může s tím souviset. A v tomhle období se mění i mléko.
Je toho moc co by to mohlo být. Nemusí ji také mléko chutnat, ale neboj ono se to samo upraví. Jen vydrž a nevzdávej to. Je to sice peklo, ale ono to zas bude dobrý. Ještě se Ti to může stát ve třech měsích a na půl roce.
Vždy mi z toho bylo do breku. Něco pro naše nervy. Měla pořád hlad, ale jíst nechtěla ![]()
Držím palce- vím jaký to je
No vzdát to nechci určitě, ikdyž večer bych už nejradši brečela s ní. Ale ve čtvrtek jdeme k doktorce na kontrolu, tak se s ní poradím a hlavně uvidím, kolik malá přibrala.
Vydrz par dnu, ono se to snad samo upravi. My mely spurt asi v 5 tydnech male, bylo to dost narocne, pres den jsem kojila kazdou hodinu. Normalne kojim pres den kazdy 2 hodiny, vyjimecne kazdy 3. Ted jsou male 2 mesice a posledni dva dny vyzaduje znovu kojeni po hodine, ale trva to tak pul dne, druha pulka dne uz je ok. Pry je to normalni, miminko ma proste vetsi potrebu pit. Mala pribira porad stejne, tak to na to asi nema zadny vliv.
Ahoj dnes je mé dceři 6 týdnů a je už asi 3 den hrozně neklidná, za celý den naspí max 8 hodin a to po kouskách. U jídla je taky neklidná, jsme na umělé výživě. Když už usne tak jí to strašně dlouho trvá a za chvíli je zase vzhůru a má hlad. Na váze přibývá dobře, nevím co to může být. Předtím bylo 5 dnů kdy spinkala přes den a i pěkně v noci a před tím byly zase 4 dny kdy taky nespala, kroutila se byla neklidná a teď se to opakuje. Může to být spurt? může ho mít po druhé?