Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
ano, to je určitě alkoholismus, pokud je to tak jak píšeš. Musí si to ale přiznat sama, promluvit s ní můžeš, ale musí si to uvědomit a začít se léčit…mrzí mě to …
Ano, toto je již alkoholismus.
Poküd máš se sestrou dobrý vztah, zkusila bych s ní ještě jednou rozumně promluvit, probrat to ze všech stran, případně jí pomoci, navrhnout léčení atd.
Anonymní píše:
Ahoj,
píšu jako anonym,protože se tohle netýká přímo mě,ale moji sestry…
Je jí něco přes 30 a má 13 let přítele se kterým ale nežije.Ona bydlí u taťky a on u svých rodičů.Dřív když přijel za ni na víkend někdy sedli i s taťkou a vypili si pár panáků,jenže to jim asi už nestačí a začli si pravidelně kupovat vodku.Pokaždé když tam přijede vypijou ti dva spolu minimálně pulitr.A to tam jezdí většinou ve středu a pak na víkend(tzn. pulitr v pátek,sobotu někdy i v neděli…) a nedávno mi taťka řekl že si všiml že si sestra tu vodku kupuje i když je doma sama a pije sama.Nejednou jsem našla u sebe v pokoji(už tam nebydlím,ale často tam jezdíme) prázdnou láhev-schovali ji tam aby taťka neviděl že pijou…
Strašně mě to trápí.Sestru mám hrozně ráda,dýchala bych za ni.Strašně moc toho pro mě udělala a do smrti ji zůstanu vděčná.Pro všechny se může rozkrájet,ale tohle ji prostě ničí.
Snad jsem vás neodradila mega dlouhým textem a něco mi poradíte,popř. napíšete svůj názor.Vlastně jsem se potřebovala i vypovídat.Nedokážu to dál dusit v sobě.
Když ji to něak nenápadně předhodím zapírá že pije sama a já jsem zase slíbila taťkovi že ji neřeknu co mi řekl on-že ji viděl jak pije sama.
Párkrát se i stalo že začala vařit,usnula u toho… všechno spálené… div že jsme nevyhořeli.
Taťka ji nic neřekne-není to její biologický otec a říká že má sama dost rozumu když je jí tolik a já nevím co mám dělat.
Alkoholismus je pravidelná nutkavá konzumace alkoholu, nemusí to být ani pullitr vodky , stačí když si musíš dát třeba 3 panáky vodky denně..Zkus jí dotlačit k sezení u anonymních alkoholiků.
http://www.anonymnialkoholici.cz/
Museli jsem tam poslat našeho již bývalého zaměstnance..
Bohužel v tom sestra pěkně lítá. Nezbyde nic jiného, než jí naznačit, že o jejím problému víte a že jste připraveni jí podpořit, pokud by s tím chtěla něco dělat. Neexistuje způsob, jak donutit alkoholika se léčit. Musí chtít sám. Máme jednoho v rodině, na léčení byl už dvakrát a opět zase pije (po léčení měl pětileté období abstinence) a jen čekáme, kdy si sám přizná, že to nezvládá. Výčitky to jen zhorší, vyhrožování taky. Držím palce, protože alkoholismus je snad nejhorší závislost (chlast je všude dostupný
)
Je to určitě alkoholismus. Možná by pomohlo najít ní novýho chlapa
evcav píše:
No jo, ale kterej bude o alkoholičku stát?
Je to smutné, ale je to tak, a pokud si sama alespoň nepřizná, že má problém, nemáte jí jak pomoci. Znám to, taky máme v rodině alkoholičku, je to příšerné, tím spíš, že se jedná o ženu. Zdravá ženská, důchodkyně, pije teď už snad bez přestávek, ale žádný problém s alkoholem nemá (jak tvrdí) a odmítá se o tom jakkoli bavit. Teď už ani nejí a skončila kvůli tomu v nemocnici. Taky byla taková, že se všem mohla rozdat, a takhle to dopadlo. Bohužel, nedá se s tím dělat opravdu nic, pokud ten člověk zapírá. Moc ti přeju, aby si sestra problém alespoň připustila.
Ahoj,
je to alkoholismus. Nechodila bych kolem ní po špičkách a rovnou na ni udeřila. Měla by si to přiznat sama a něco s tím dělat. Vyjádři ji svou podporu, porozumění a nabídni ji pomoc. Pokud se léčit nebude, bude to stále horší a horší a nejspíš to skončí nějakou katastrofou. Schovávat prázdné láhve, chlastat sama, kupovat tajně alkohol, pít v nevhodnou dobu atd. je alkoholismus. Myslím, že ty i tvá rodina by jste se měli podívat pravdě do očí a něco s tím zavčas dělat.
Anonymní píše:
Je to smutné, ale je to tak, a pokud si sama alespoň nepřizná, že má problém, nemáte jí jak pomoci. Znám to, taky máme v rodině alkoholičku, je to příšerné, tím spíš, že se jedná o ženu. Zdravá ženská, důchodkyně, pije teď už snad bez přestávek, ale žádný problém s alkoholem nemá (jak tvrdí) a odmítá se o tom jakkoli bavit. Teď už ani nejí a skončila kvůli tomu v nemocnici. Taky byla taková, že se všem mohla rozdat, a takhle to dopadlo. Bohužel, nedá se s tím dělat opravdu nic, pokud ten člověk zapírá. Moc ti přeju, aby si sestra problém alespoň připustila.
Právě to ona tvrdí-že problém s alkoholem nemá.Když o víkendu pije-ale veřejně třeba u grilování a ráno sotva vstane hned si naleje panáka…prý na spravení…a když jsem se jí zeptala jestli ji to není blbé řekla že ne.
Fakt nevím co mám dělat,ale jak píšete asi nic dokud si to sama nepřipustí.
Taky hrozně zhubla.Dřív měla hezkou postavu-měla asi 68kg při výšce 174, teď má asi 56kg.Skoro nejí a vykouří tak 40 cigaret denně.
evcav: nového chlapa by to chtělo jako sůl.Ten její blb je rád že si může dát s ní.A to navíc jak tak dojíždí tak ho chytli policajti a nadýchal zbytkový alkohol-a ani to jich nedonutí se zamyslet.
Mám o ni strach-mám ji strašně moc ráda,ale nedokážu ji říct do očí-mám pocit že jsi alkoholička.Nedokážu to.
Děkuju vám za názory-pomohly jste mi si to ujasnit
Babe007 píše:evcav píše:No jo, ale kterej bude o alkoholičku stát?
pokud se žena cítí milována, nemá důvod hledat náhražky a sebetýrání v alkoholu…
bohužel to takhle funguje - i naopak ![]()
Pokud je pravda všechno, co píšeš a není to jen tvoje podezření (například to pití o samotě), tak je to určitě závislost. V tuto chvíli už bohužel sestru nespasí ani princ na bílém koni, výměna chlapa nepomůže, na to vem jed.
Pokud chceš, existuje na emiminu uzavřená skupina „Závislost - rakovina duše“. Můžeš zažádat o vstup (pod svým nickem, který normálně používáš) a můžeme to tam všechno probrat, je nás tam spousta, které máme podobné zkušenosti jako ty.
NiKina píše:Babe007 píše:pokud se žena cítí milována, nemá důvod hledat náhražky a sebetýrání v alkoholu…evcav píše:No jo, ale kterej bude o alkoholičku stát?
bohužel to takhle funguje - i naopak
Podle mě je alkoholikovi uplně jedno, jestli ho někdo miluje a trápí se pro něj. Manželka bývalého zaměstnance byla uplně super a on chlastal jak duha..To je podle mě jen výmluva nebo by tady muselo být miliony alkoholiků, co jsou sami, nemilovaní..
Dokud si to nepřizná sama sobě, tak s ní nehneš. I kdybys do ní měla hučet dennodenně, tak věř, že je to pro její dobro a i kdyby to mělo vyústit v nějakou hádku, tak se uchláchol tím, že je to pro ní to nejlepší.
dobrý den oživuju diskusi,kvuli problemu neproblemu s pritelem.každý den si dá rád pivko,jedno dvě,občas tři…nejeví známky opilství,ale stejně nevím jestli je to normální?když není pivo doma,tak se nějak nezlobí ale posteskne si…do hospod nechodí,asi nemám co řešit,ale docela mě to vrtá hlavou,…
Ahoj,
píšu jako anonym,protože se tohle netýká přímo mě,ale moji sestry…
Je jí něco přes 30 a má 13 let přítele se kterým ale nežije.Ona bydlí u taťky a on u svých rodičů.
Dřív když přijel za ni na víkend někdy sedli i s taťkou a vypili si pár panáků,jenže to jim asi už nestačí a začli si pravidelně kupovat vodku.Pokaždé když tam přijede vypijou ti dva spolu minimálně pulitr.A to tam jezdí většinou ve středu a pak na víkend(tzn. pulitr v pátek,sobotu někdy i v neděli…) a nedávno mi taťka řekl že si všiml že si sestra tu vodku kupuje i když je doma sama a pije sama.Nejednou jsem našla u sebe v pokoji(už tam nebydlím,ale často tam jezdíme) prázdnou láhev-schovali ji tam aby taťka neviděl že pijou…
Strašně mě to trápí.Sestru mám hrozně ráda,dýchala bych za ni.Strašně moc toho pro mě udělala a do smrti ji zůstanu vděčná.Pro všechny se může rozkrájet,ale tohle ji prostě ničí.
Když ji to něak nenápadně předhodím zapírá že pije sama a já jsem zase slíbila taťkovi že ji neřeknu co mi řekl on-že ji viděl jak pije sama.
Párkrát se i stalo že začala vařit,usnula u toho… všechno spálené… div že jsme nevyhořeli.
Taťka ji nic neřekne-není to její biologický otec a říká že má sama dost rozumu když je jí tolik a já nevím co mám dělat.
Snad jsem vás neodradila mega dlouhým textem a něco mi poradíte,popř. napíšete svůj názor.Vlastně jsem se potřebovala i vypovídat.Nedokážu to dál dusit v sobě.