Je tohle švarcsystém?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Prosimklid píše:
Jestli nemá žádnou práci, ať vezme i toto. Nikdo ji vyšetřovat nebude, finančák aj. řeší úplně jiné ryby. Korektury a copywritery nahradí brzo AI, tak ať má hoknu aspoň teď. I blbá (málo placená) práce je lepší než žádná práce.
Kontroly od finančáku bych se taky zas tak nebála. Ale já jsem ani tak nereagovala na ten švarc, ale že to je málo peněz, navíc bez dovolený a dalších sociálních výhod. Nevyplatí se to. Na druhou stranu, jak říkáš, i blbě placená práce je lepší než nic, když zrovna nic jinýho není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Hledám si práci. A právě narážím pořád na to, že požadují spolupráci formou IČO. Já jsem vždy pracovala na klasickou smlouvu, nebo na rodičáku na dohody.
Nikdo to nekontroluje, nic se nikomu nestane a podnikateli zůstane spousta peněz, které ušetří na lidech. A dá se to i pochopit. Stát a zaměstnanci na to doplácejí.
- Citovat
- Upravit
@jahuhudka ale to není pravda. Neřeším s nimi ani volno ani dovolenou. To, co je nasmlouváno, to musí být hotovo. Nikoho ve firmě nezajímá, jestli mám nebo nemám dovo nebo jsem nemocná. Stejně tak nikomu nehlásím, že si beru „volno“. Firmě je jedno, jestli pracuju dopoledne, odpoledne nebo v noci. POkud potřebuju např. školení, platím si ho sama, cestu mi nikdo neproplatí. S šéfem té firmy jsme obchodní partneři, nikoli nadřízený a podřízená. Nemá to jediný znak závislé práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jahuhudka píše:
Nemusí dělat od do. Pokud dela praci pro pouze jednoho zadavatele jde o svarcsystem.
To ale vubec neni pravda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 přesto jsi na něm plné finančně závislá. A k tomu proste neslouží podnikání.
Syn je IT, do práce šel kdy chtěl, teď je rok mimo ČR. Pracuje pro 1 firmu. Nepodnika. Proto ma hpp. Podnikání -živnost je proste něco úplně jiného
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1 píše:
To ale vubec neni pravda.
Ukaz mi obor kde jsi podnikatelem a přesto závislá na jednom klientovi. Kromě svarce.
- Citovat
- Upravit
@Hanula1212 píše:
@jahuhudka ale to není pravda. Neřeším s nimi ani volno ani dovolenou. To, co je nasmlouváno, to musí být hotovo. Nikoho ve firmě nezajímá, jestli mám nebo nemám dovo nebo jsem nemocná. Stejně tak nikomu nehlásím, že si beru „volno“. Firmě je jedno, jestli pracuju dopoledne, odpoledne nebo v noci. POkud potřebuju např. školení, platím si ho sama, cestu mi nikdo neproplatí. S šéfem té firmy jsme obchodní partneři, nikoli nadřízený a podřízená. Nemá to jediný znak závislé práce.
Přesně tak, Svarc to rozhodně není. Vlastně to splnuje jen ten jeden znak a to je sakra malo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jahuhudka píše:
Ukaz mi obor kde jsi podnikatelem a přesto závislá na jednom klientovi. Kromě svarce.
Precti si definici svarce… Posuzuje se tam zavisly vztah, nikoliv financni zavislost.
Příspěvek upraven 05.04.23 v 18:15
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jahuhudka píše:
@Hanula1212 přesto jsi na něm plné finančně závislá. A k tomu proste neslouží podnikání.Syn je IT, do práce šel kdy chtěl, teď je rok mimo ČR. Pracuje pro 1 firmu. Nepodnika. Proto ma hpp. Podnikání -živnost je proste něco úplně jiného
Ale to přece není pravda. Pokud budu stejnou sumu fakturovat 5 firmám, pak na každé z nich budu taky finančně závislá.
Pár let zpět účtovala taky jednoho ajťáka. Fakturoval jedné firmě, která spravuje systémy Ministerstu práce a sociálních věcí. Každý měsíc jedna stejná faktura, kontrolou FÚ to prošlo bez připomínek. Podnikání je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní zodpovědnost, která přináší zisk. Kde tam vidíš, že pro více firem?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jahuhudka píše:Úplne normálne to obháji. To, že sa to vymyká tvojej predstave o tom, ako vyzerá “správna živnosť” neznamená, že to je zle. Poznám ľudí, čo tak robia desiatky rokov. Zákazky hľadajú nie každý týždeň ale každých pár mesiacov až rokov
@Hanula1212 pokud to překročí rok ( danove období) myslím, ze neobhajis. Pracujes pro jednu firmu nehledas zakázky, resis s nimi tvoje volno-dovolenou, nemoc, zodpovídat se jednomu šéfovi -firmě. Vykazuje to jasné známky svarce. Na to proste živnostenský list neslouží
Příspěvek upraven 05.04.23 v 18:17
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Precti si definici svarce…
Znám definici. OSVČ se ma najimat na jednorázové služby. Opakující se služby by firmy měla mít zaměstnance ( úklid třeba dpp). OSVČ by měl tvořit svoje podnikání ne pracovat pro jednoho klienta. Nechci tu slovickarit myslím, ze je to pochopitelně. A k úvodníku dotazu, ano je to Švarc
- Citovat
- Upravit
@Elfido pokud hledají zakázky co par týdnu-měsíců logicky Švarc není. V reálu nic nikdo obhajovat nemusí, nikdo se v tomto státě neřeší
- Citovat
- Upravit
@jahuhudka píše:
Znám definici. OSVČ se ma najimat na jednorázové služby. Opakující se služby by firmy měla mít zaměstnance ( úklid třeba dpp). OSVČ by měl tvořit svoje podnikání ne pracovat pro jednoho klienta. Nechci tu slovickarit myslím, ze je to pochopitelně. A k úvodníku dotazu, ano je to Švarc
No, evidentně neznáš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 prošlo to spoustě lidem. Nikdo to tady neřeší
to ale neznamená, ze je správně mít na takovou činnost živnostenský list. Ten ma mít podnikatel-živnostník. Kouknu na definici živnostníky-podnikatele. A ten opravdu. Nevykonava svoji praci pro jednoho klienta
- Citovat
- Upravit
@Hanula1212 pokud to překročí rok ( danove období) myslím, ze neobhajis. Pracujes pro jednu firmu nehledas zakázky, resis s nimi tvoje volno-dovolenou, nemoc, zodpovídat se jednomu šéfovi -firmě. Vykazuje to jasné známky svarce. Na to proste živnostenský list neslouží