Je tohle švarcsystém?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18304
5.4.23 18:58
@jahuhudka píše:
Nemusí dělat od do. Pokud dela praci pro pouze jednoho zadavatele jde o svarcsystem.

neplácej hovadiny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
5.4.23 19:06
@jahuhudka píše:
@Hanula1212 cez je OSVČ? :lol: Edit četla jsem v letu. Nejde o cez ale jeho OSVČ dodavatel :lol:. To je hodně teoretické, takova firma dela výběrová řízení, tezko ma OSVČ -jedinec sanci ze. V této rovině to Švarc není, ale osobně to tam vidím složitěji než u ucetni. Zedník který se bacha,,najmout,,na 5 let dle mého mozku Švarc je. Uklízečka co uklizi jednu firmu a nic víc Švarc je. Ucetni která maka pro jednu firmu dle mě také.IT který firma najme na konkrétní projekt i kdyby 1-2 roky Švarc není pak odchází po svém. Pokud si ho firma najme a on pro ne vykonává činnosti dle zadání firmy je to svarcPříspěvek upraven 05.04.23 v 18:51

Proč se vyjadřuješ k něčemu o čem nemáš ani páru?

Účetní, která dělá pro jednu firmu na své IČ není švarc, a vždy to obhájí. Prostě má jednu firmu, víc jich nechce, co na tom nechápeš?

To stejné uklizečka, chce uklízet jen pro tuto firmu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
5.4.23 19:13

@DanielaD a chůva chce pracovat pro jednu detskou skupinu, zedník pro jednu stavební firmu, automechanik v jedné dílně jedné firmy, taxkar chce jezdit pod jednou firmou, elektrikář taky …… firmy uzavřou správně smlouvy a všichni můžou mít IČO. :mrgreen: Ale Dekuji za tvůj milý příspěvek :hug: Jak jsem psala, ocurat jde všechno.

• Citovat
  • Upravit
8117
5.4.23 19:18
@DanielaD píše:
Proč se vyjadřuješ k něčemu o čem nemáš ani páru?

Účetní, která dělá pro jednu firmu na své IČ není švarc, a vždy to obhájí. Prostě má jednu firmu, víc jich nechce, co na tom nechápeš?

To stejné uklizečka, chce uklízet jen pro tuto firmu…

Nepamatuji si to přesně, ale podstatný rozdíl myslím byl v tom, jestli to účetnictví firmě dělá doma na svém počítači, nebo každý den dojede do „své“ kanceláře v té firmě, kde dělá účetnictví na firemním počítači na firmou zakoupeném programu. To samé zjednodušeně u řemeslníků. Přiveze si své nářadí - jedná se o subdodavatele. Přijede ráno na čas s ostatními, převleče se do firemních hadrů a jde dělat s firemním nářadím - švarc. Ale já švarcsystém nikdy nepodporoval, tak to nemám příliš nastudované, někdo zkušenější mě kdyžtak opraví.
Každopádně myslím, že poptávka jak společenská, tak ze strany úřadů trestat švarcsystém pominula, tak riziko potrestání je zanedbatelné. Dokonce se to může současným vládám i hodit, když se bijí do prsou jako Babiš, že se živnostníci mají dobře, protože jinak by jich rapidně ubývalo. Nikdo neřeší, že velká část z nich reálně nepodniká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101808
5.4.23 19:24
@jahuhudka píše:
@DanielaD a chůva chce pracovat pro jednu detskou skupinu, zedník pro jednu stavební firmu, automechanik v jedné dílně jedné firmy, taxkar chce jezdit pod jednou firmou, elektrikář taky …… firmy uzavřou správně smlouvy a všichni můžou mít IČO. :mrgreen: Ale Dekuji za tvůj milý příspěvek :hug: Jak jsem psala, ocurat jde všechno.

Přemýšlím, jestli jsi tak hloupá nebo jenom tak nafoukaná, že místo uznání své chyby raději ze sebe tu hloupou budeš dělat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
5.4.23 19:26

@rmot

tady je to vysvětlené

švarc je hlavně ve stavebnictví, ale kdyby ho nebylo, tak není kde bydlet

Už je to tak zažité, že to nikdo nekontroluje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
5.4.23 19:27
@j.a.n.i1 píše:
Přemýšlím, jestli jsi tak hloupá nebo jenom tak nafoukaná, že místo uznání své chyby raději ze sebe tu hloupou budeš dělat :nevim:

Znova opakuju všechno se dá obejít třeba správnými smlouvami. Ale to neznamená, ze například ucetni, která roky účtuje jedné firmě, nic nemění, nemá jiné klienty je podnikatel a měl/a by mít živnostenský list. To proste podnikání není. A je mi u zásilek co si o tom myslíš ty. Stejně jde jenom o bla bla bla protože tohle reálné nikdo netěší. Pro běžného člověka to ale proste je vždy nevýhoda třeba jako zakladatelka na tom opravdu nevydělá

Příspěvek upraven 05.04.23 v 19:29

• Citovat
  • Upravit
18304
5.4.23 19:27
@jahuhudka píše:

prosím tě, neplácej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
5.4.23 19:30
@jahuhudka píše:
Znova opakuju všechno se dá obejít třeba správnými smlouvami. Ale to neznamená, ze například ucetni, která roky účtuje jedné firmě, nic nemění, nemá jiné klienty je podnikatel a měl/a by mít živnostenský list. To proste podnikání není. A je mi u zásilek co si o tom myslíš ty. Stejně jde jenom o bla bla bla protože tohle reálné nikdo netěší. Pro běžného člověka to ale proste je vždy nevýhoda třeba jako zakladatelka na tom opravdu nevyděláPříspěvek upraven 05.04.23 v 19:29

ach jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
5.4.23 19:30
@DanielaD píše:
ach jo

Snad ti nepraskne cevka :hug:

• Citovat
  • Upravit
101808
5.4.23 19:35
@jahuhudka píše:
Znova opakuju všechno se dá obejít třeba správnými smlouvami. Ale to neznamená, ze například ucetni, která roky účtuje jedné firmě, nic nemění, nemá jiné klienty je podnikatel a měl/a by mít živnostenský list. To proste podnikání není. A je mi u zásilek co si o tom myslíš ty. Stejně jde jenom o bla bla bla protože tohle reálné nikdo netěší. Pro běžného člověka to ale proste je vždy nevýhoda třeba jako zakladatelka na tom opravdu nevyděláPříspěvek upraven 05.04.23 v 19:29

Ne nejde to obejít správnými smlouvami, protože vůbec nejde o smlouvy, jde o realitu toho, jak daný vztah funguje, takže účetní, která účtuje pro jednu firmu, je naprosto normální podnikatelka, pokud má svoji kancelář, pracuje si kdy chce, dělá na svém počítači, má koupený svůj účetní program… Oproti tomu člověk, který pracuje pro 5 firem, ale v pondělí jde do první, tam si odpíchce a pracuje celý den v jejich kanclu, na jejich počítači a musí se šéfovi zodpovídat kdy nepřijde… v úterý to samé v jiné, středa třetí, atd. není žádný podnikatel, ale provozuje přesně ten švarc a to dokonce 5×.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8687
5.4.23 19:36
@jahuhudka píše:

No já třeba pracuji bez smlouvy, respektive jen na základě ústní dohody, už několik let. Komplet z domu, na svém počítači, nejraději v noci, klidně i na dovolené, prostě abych měla hotovo v termínu to, co hotovo být má. Ve firmě jsem nikdy nebyla, že jedu na dovolenou, nebo jsem nemocná ohlásím spíše ze slušnosti, ale nemusela bych nutně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
426
5.4.23 19:54
@Anonymní píše:
u těch editorů to ale vypadá tak, že se drží služby. Stane se ti něco zajímavého a aktuálního, tak novinář to napíše a ty to musíš hned upravit a co nejdříve dát ven.

Pokud tě „klient nutí“ držet služby, tak to dost velký znak švarcu je. I vzhledem k nízké odměně bych to zvážila, pokud to nechceš jako vedlejší činnost. Na odvodech zaplatíš ranec…Ale jinak ne vždy je práce pro jednoho klienta švarc, spíš je to naopak, většina běžných případů je naprosto ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
6.4.23 11:10
@Hanula1212 píše:
OSVČ se ma najímat na jednorázové služby.
Na to jsi přišla jak? Firmy taky uzavírají kontrakty na několik let. Třeba OSVČ, který dodává biomasu do teplárny nebo elektrárny. ČEZ platí včas a dobře, smlouva je na 5 let, dodávat stíhá tak tak. Proč by měl shánět nějakého jiného odběratele?

Přesně tak, OSVČ klidně může mít příkazní smlouvu na rok i víc, bude fakturovat jedné firmě - klidně i stejnou sumu a i tak to švarcsystém nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
6.4.23 11:22

Znaky závislé činnosti (zaměstnání) jsou naprosto jasně definovány zákonem. Pokud to toto nesplňuje, není to závislá činnost (tudíž ani švarcsystém)

Zákoník práce vymezuje pojem „závislá práce“ (§ 2, § 3). Jde o práci, která je vykonávána:

ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance,
jménem zaměstnavatele,
podle pokynů zaměstnavatele,
výlučně osobně zaměstnancem.
Výše uvedené jsou tzv. znaky závislé práce. Závislá práce přitom musí být vykonávána:

za mzdu, plat nebo odměnu za práci,
na náklady zaměstnavatele,
na odpovědnost zaměstnavatele,
v pracovní době,
na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě.
Výše uvedené jsou podmínky, za nichž musí být závislá práce vykonávána.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat