Živnost - co vše je třeba?

15
3.4.23 20:33

Živnost-co vše je třeba?

Ahoj maminky,
nedávno jsem si založila živnost. Je to tedy volna živnost zprostředkování prodeje. Začala jsem dělat u Polské firmy kde je prave podmínkou zivnostak.
Na živnostenském mi pani rekla, ze mě všude zapsala a ze mám jen čekat na dopisy. Zatím mi přišel jen ze sociálního a výpis z zivnostaku. Takže asi hádám, ze mám čekat na dopis z financaku a ze zdravotního? Ja jsem v tomhle úplný negramot.
Dal mě teda bylo řečeno kolegy ze musím mít nějaký domicil a také ze musíme platit DPH do ciziny o když teda nejsem plátce DPH. Je tady nějaká sikovna účetní která by mi poradila? Ja jsem úplně mimo, klidně mi to pište jak deb*lovi, ja za to budu spíše rada :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20905
3.4.23 20:36

Zaplať si účetní, když řešíš mezinárodní finanční vztahy a DPH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
3.4.23 21:11
@Cenarius píše:
Zaplať si účetní, když řešíš mezinárodní finanční vztahy a DPH.
Účetní mám, ale ta mi to vysvětluje tak, jako když ajtak vysvětluje kuchaři software. Neptala jsem si jestli si mám zařídit účetní, ale na rady a případné vysvětlení :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
4.4.23 05:37

Jestli chceš podnikat, tak bys měla být schopná základní právní předpisy kolem účetnictví, daní a pojištění nastudovat samostatně nebo v příslušných kurzech. Kusé rady vytržené z kontextu tě mohou přivést do vážných problémů. Ujasni si vztah s firmou. Buď jsi jejich zaměstnanec nebo nezávislý podnikatel (odběratel, dodavatel). Nic jiného není legální. Zahájením podnikání musíš začít platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění z minimálního vyměřovacího základu, takže se neukvapuj, dokud nebudeš mít všechno dobře prostudované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
4.4.23 07:10
@Sima001 píše: Účetní mám, ale ta mi to vysvětluje tak, jako když ajtak vysvětluje kuchaři software. Neptala jsem si jestli si mám zařídit účetní, ale na rady a případné vysvětlení :palec:

Pak asi bude lépe, abyste nepodnikala. Celý ten Váš výklad je totiž docela zvláštní. Účetní nechápete a sháníte rady na emiminu? Když jsem v něčem negramot (jak píšete), tak se do toho nevrhám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
4.4.23 09:38
@šklíbakočka píše:
Pak asi bude lépe, abyste nepodnikala. Celý ten Váš výklad je totiž docela zvláštní. Účetní nechápete a sháníte rady na emiminu? Když jsem v něčem negramot (jak píšete), tak se do toho nevrhám.

Nezaložila jsme vlastní firmu a ani nejsem nezávislý podnikatel. Pracuji ve firmě, kde mám smlouvu, ale živnost byla podmínkou. Se svoji účetní jsem se o tom bavila, konzultovala jsem s ni paušální dan, a není to tak ze ona by nechapala mě, to spíše ja nerozumím ji. Proto jsem se ptala zde, jestli by mi to nemohl někdo shrnout, protože jsem se dozvěděla něco o DPH a byla jsem z toho v šoku a nechtěla jsem opět volat účetní, už tak ji otravuju skoro pořad.
Takže tyto komentáře jsou opravdu zbytečné. Ja se neptala na tohle a sama moc dobre vim co vim a nevím. Pokud to není odpověď na mou slušně položenou otazku. Protoze jsem tady už podobne ditkuze četla a nikde nebyl problém normálně odpovedet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35970
4.4.23 10:14

Co konkrétně tvoje činnost obnáší? Budeš posílat do Polska nějaké zboží, nebo to půjde přes někoho dalšího a ty budeš fakturovat jen za to zprostředkování?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8515
4.4.23 12:22

@Sima001 nezlob se, ale aby člověk mohl poradit, pak je potřeba znát veškeré podklady a souvislosti a mít je před sebou. Píšeš, že ses zaregistrovala jako podnikatel, pak zase že nejsi nezávislý podnikatel a máš smlouvu. Jakou smlouvu? Domicil znamená, že FÚ určí, kterého státu jsi rezidentem. A kde budeš danit celosvětové příjmy. Ale to neznamená, že nejsi povinna se registrovat i v Polsku. DPH je zase jiná kapitola. Netušíme o jakou jde práci, kde je místo zdanitelného plnění. Těžko od stolu můžeme říct, jestli se nemáš registrovat k DPH i v Polsku nebo budeš identifikovaná osoba v ČR. Ono vysvětlit něco, když ani neznáš základní pojmy, je fakt těžké. A není to taky otázkou 5 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
4.4.23 20:22
@Sima001 píše:
Nezaložila jsme vlastní firmu a ani nejsem nezávislý podnikatel. Pracuji ve firmě, kde mám smlouvu, ale živnost byla podmínkou.

Tato tvrzení jsou protichůdná a takto napsaná nedávají smysl. Bez objasnění smlouvy a dodavatelsko odběratelských vztahů ti nikdo nemůže poradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
4.4.23 21:31
@JTom píše:
Tato tvrzení jsou protichůdná a takto napsaná nedávají smysl. Bez objasnění smlouvy a dodavatelsko odběratelských vztahů ti nikdo nemůže poradit.

Bud zakladatelka opravdu nemá ani tuchu, o čem mluví. Nebo má dobrou tuchu, ale raději mlží, protože to je dost divné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat