Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nevýhoda takovéto formy (přímé) adopce je ta, že biologická matka zná tvoji totožnost. Nešla bych do toho…ale chápu, ta klasická cesta je zdlouhavá a únavná, navíc ve 40 už by jí miminko ani do péče nedali
Možné to je, obvykle se to řeší tak, že jako otec dítěte se zapíše manžel oné náhradní maminky.
@alenka84 píše:
Nevýhoda takovéto formy (přímé) adopce je ta, že biologická matka zná tvoji totožnost. Nešla bych do toho…ale chápu, ta klasická cesta je zdlouhavá a únavná, navíc ve 40 už by jí miminko ani do péče nedali
Proč nedali? Mé známé je 43 a dostali mimino.Kde jsi vzala, že ve 40 nedostane žadatel mimino do adopce?
@afghani píše:žádná diskuse si nezaslouží cenzuru, ani tato.
Ahoj, ptám se proto, že mě zaujala situace mé kamarádky. Je jí 40,ráda by se ujala děcka, které některá maminka po porodu např. ze závažných existenčních či jiných důvodů nemůže vychovávat. Takže to teď řeší a hledá takovou maminku. Zaujalo mě to, protože jsem si myslela, že tohle se děje spíš v cizině. V ČR také? Ví o tom někdo víc? Nebo některá maminka už podobnou situací prošla? budu vděčná za všechny příspěvky, i anonymní nebo soukromou zprávou. Rejpalky, prosím nepište, myslím, že je to tak citlivé téma, že si nezaslouží poznámky. Děkuji
@radkakinc píše:
Proč nedali? Mé známé je 43 a dostali mimino.Kde jsi vzala, že ve 40 nedostane žadatel mimino do adopce?
nám to říkali na přípravách
@alenka84 hranice je 45 let, ale starší žena pravděpodobně nedostane „áčkové dítě“ - zdravý a bílý novorozenec.
@afghani je to legální, avšak jsou s tím spojená různá rizika - jak zaznělo, budou se znát, matka nakonec nemusí souhlas s osvojením dát a dítě se vrací, dítě není po zdravotní stránce podrobně prokleplé…
@afghani to je sice pravda, ale už se to prostě nebere jako přiměřený věkový rozdíl. V kolika letech má žena biologické dítě, to je samozřejmě její věc, do toho jí nikdo mluvit nebude ![]()
Dle nějakýho zákona nebo vyhlášky musí být mezi matkou a dítětem přiměřený věkový rozdíl. Takže striktně to nikde není dané, že 40letá nemůže dítě dostat, záleží na posouzení OSPODu. Ale spíš se dává novorozenec lidem mladším, takže na novorozence šanci má, ale ne moc velkou.
Jinak při porodu uvede biologická matka do RL jako otce dítěte manžela tvojí kamarádky. Sama se pak dítěte vzdá (je tam myslím nějaká lhůta, kdy to může vzít zpět, ale nevím jak je dlouhá). Po uplynutí lhůty si ho tvoje kamarádka osvojí jako náhradní matka. Jinak od propuštění z porodnice je dítě u otce, takže to není tak složité.
Ovšem problém je v tom, že v matkách se hnou hormony a dítě pak požadují zpět.
A jaké má tvá kamarádka pohnutky? Proč si tedy nepodá oficiální žádost a neprojde přípravou? O mimina, která jsou právně volná, je velký zájem a v domově určitě neskončí, ve frontě na ně čekají prověření žadatelé.
Asi se ji bude tezko hledat takhle primo, to spis se nekde zaradit do poradniku na adopci/osvojeni
A jestli to dela, ze nemuze mit děti v tom pripade bych se spis zamerila na hledání nahradni matky, aby ji odnosila dite.
Hele a je ta kamarádka vdaná? jestli né, tak teda ta moznost s uvedením jejího partnera jako otce asi neklapne a je to taky to jediné řešení co mě napadlo, páč mám pocit, že příma adopce, pokud vůbec je možná, tak je minimálně dost komplikovaná a měla by třeba šanci jako pěstounka staršiho dítěte, nebo pokud ještě jsou tak snad ty sos vesničky, ale je těžké být samoživitelka s bio dítětem, nevím jestli by jí ta skutečnost taky nesnížila šance… a teda co se známí snažili, nevim jak tonakonec dopadlo, ale opravdu je prý snaha o generační rozdíl… i když tam možná hrálo roli, že měli trochu exekuce a pan manžel byla původně lesba…
Taky se o přímou adopci dost zajímáme a nevím, jestli existuje nějaký server kde se tohle téma řeší ať už maminky hledají miminko případně maminky které se o své miminko nemohou postarat hledají rodinu kdyby jste o něčem někdo věděli budu ráda za jakoukoli radu moc děkuju