Je tu nějaký lékař? Potřebuji radu

1442
30.5.17 22:29

Je tu nějaký lékař?Potřebuji radu

Potrebuji poradit, asi bohužel tuším o co jde, ale az tak do podrobna se v tom nevyznam. :(
Maminka byla silna kuracka.Pred pul rokem ji praskl vred na dvanacnterniku s tim, ze slo o tepenne krvaceni a vyvinul se i hemoragicky šok. Nastesti ji doktori zachránili, ale dva dny nato, dostala zápal plic, takže um. spánek, atb, odsavali ji tekutinu z plic.Kdyz uz se to lepsilo, dostala druhý zápal. Po case ji museli udělat tracheostomii, ale nadále se nedarilo ji probudit s tím aby dychala sama.Do toho ma jiz nekolik let revmatoidni artritidu. V takovém stavu byla zhruba 2 měsíce. Pak se asi stal zazrak, uzdravila se a pustili ji domu. Jenze tak dva mesice pote u ni zacal davivy kasel. Nejhorsi je to po ránu a obcas v noci, kdyz vstava treba na wc. Prodělala asi nějakou chripku, ale ta ji zkolila tak, ze lezela tyden na kardiologii, protoze mela trochu tekutiny okolo srdce.To se leky podarilo odstranit. Lekari tam meli podezření na plicni fibrozu, stále má nejaky infiltrat na plicích. Poslali ji na spiro, tam docela ok, jen snížena kapacita.Dnes byla na HRCT plic a ve zprave je toto:plíce rozvinuté, parenchym difusne vice provzdusneny, v hornich lalocich bilat.pri stěnách patrny emphysematozni buly, nejvetsi za tracheou v urovni bifurkace.Ve str. laloku mekotkanova infiltrace nasedajici na pleuru s nerovnymi okraji vybihajici ventrolateralne. Srdecni oddily nerozsireny, AS oblouku aorty, vyrazne AS postizeni a. subclavia sin. mediastinum bez lymphadenopatie. Závěr:emphysematozni postizeni plicniho parenchymu, mekkotkanova infiltrace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24002
30.5.17 22:55

@monrom Podle mě dotaz nechybí. Zakladatelka chce vědět, co znamená ten latinský popis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
30.5.17 23:07

Nejsem lékař, jen mám VŠ zdravotnického směru. Maminka ná plicní rozedmu =emphyzem je rozedma a je to změna/destrukce tkáně v plicich často vznikajici v důsledku kourení. Tkan tak neplni spravne svoji funkci, protoze epitel je přeměněn. Muze se jednat o akutní onemocnení napriklad po nebo pri bronchitidě nebo chronické…ve vetsine pripadu dusledek koureni. Je nutne toto probrat s lekarem. Ddzim palce at je lepe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4627
30.5.17 23:08

Kolik je mamince?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1442
30.5.17 23:25
@sediza píše:
Nejsem lékař, jen mám VŠ zdravotnického směru. Maminka ná plicní rozedmu =emphyzem je rozedma a je to změna/destrukce tkáně v plicich často vznikajici v důsledku kourení. Tkan tak neplni spravne svoji funkci, protoze epitel je přeměněn. Muze se jednat o akutní onemocnení napriklad po nebo pri bronchitidě nebo chronické…ve vetsine pripadu dusledek koureni. Je nutne toto probrat s lekarem. Ddzim palce at je lepe.

Já si to myslela :,( S lékařem to určitě proberu, musim ji objednat zpět na plicní, jen jsem potřebovala dopředu vědět, na co se připravit. Pořád se modlim, ať je to v začátku a neomezí to nějak výrazně kvalitu jejího života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1442
30.5.17 23:27
@Tiffany1 píše:
Kolik je mamince?

67

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1442
30.5.17 23:31

A do toho vseho se ji udelala kyla v jizve po operaci, museli ji otevirat dvakrat protože ji streva propousteli bakterie a byla porad v horeckach.Dali ji sice pás ale je to k ničemu, zvětšuje se to. Operace u ni asi s jeji diagnozou nepripada v úvahu :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
31.5.17 11:35

Hlavní je, aby přestala kouřit a kontaktovala bych nutričníbo terapeuta. V teto situaci je správně nastavený jídelníček resp. správná strava velmi důležitá!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1442
31.5.17 13:17
@sediza píše:
Hlavní je, aby přestala kouřit a kontaktovala bych nutričníbo terapeuta. V teto situaci je správně nastavený jídelníček resp. správná strava velmi důležitá!

Uz nastesti nekouří cca 9 mesicu, vlastně od té doby, co ji hospitalizovali.Na to má vliv i strava? To jsem nevedela. V pondělí jde na plicní, v Bohunicich by nas vzali az v červenci a to nemuzeme čekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí