Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky. Co chápete pod pojmem zpěvněná PUR pěna? Koupila jsem v jedné reklamní akci sedačku, která měla mít sedák z tohoto materiálu. Nakonec dorazil gauč s pružinami, který samozřejmě nejaký molitan má…ale mě to připadá jako podfuk. Pružinové jádro přece je něco jiného, nebo ne? Je tu někdo, kdo se v tomhle vyzná?
@geilens To jo…to chapu. Ale co to je ten zpevneny molitan teda? To maji byt jako pruziny pod tim? Nebo jina pena, ktera to zpevnuje?
Proste tvrdsi molitan… jsou ruzne pevnosti… a to ze tam jsou pruziny nema vliv si myslim ![]()
@geilens No ma, protoze s pruzinama se to prosedi raz dva…me jde o to, ze pokud by se rozumnelo zpevnenou pur penou opravdu neco jineho /nemyslim obycejny pruh nejakeho molitanu/, tak me proste odrbali a nacpali mi neco nekvalitniho, co jsem jeste ke vsemu asi ani neobjednala…Takze me jde o to, jestli existuje zpevnena PUR pena tema pruzinama. Pak s tim nemuzu nic delat. Nebo jestli je to v takovem provedeni nesmysl.
Ja jsem asi blba ale z toho co pisete chapu ze to je z pur peny… nevim co s tim maj ty pruziny spolecnyho… pokud se vam to nelibi tak to vratte
@geilens
No jde mi o to, ze pokud mate treba matraci z kvalitni peny, tak se neprolezi. Jakmile mate s pruzinama, tak po roce ji muzete vyhodit…takze ja jsem si myslela, ze to bude z peny a ze tam pruzina nebude. Takze tak. Jenze v objednavce je psana zpevnena pur pena. Tak nevim, zda se tim zpevnenim nemysli ty pruziny prave. Vic uz to asi nevysvetlim.
@JaniceB Strukturální PUR pěna vzniká, když polyuretan v tekutém stavu s obsahem nadouvadla vstříkneš do formy, kde se nadouvadlo aktivuje (nejčastěji horkou párou) a současně za pomoci přítomnosti vody dojde k vytvrzení pěny. (Jsou i jiné technologické postupy, tak mě prosím neberte doslova.) Na styku se stěnou formy je vypěnění nulové a maximální objem bublinek je uprostřed tloušťky dílu. (Zkus si někdy otrhat tepelnou izolaci ze staré ledničky - uvidíš to, co ti tady popisuju…) Pokud je tam obyčejný molitan, je to podfuk - molitan se vypěňuje do velkoformátových polotovarů jiným způsobem a následně se řeže pomocí speciálních nožů na požadovaný tvar a velikost.
Edit: nábytkář nejsem, toto jsem vygooglil… ![]()
@JaniceB A nemas odkaz primo na tu stranku, kde jsi to kupovala?
Jinak pokud psali, ze je to ciste z pur peny, tak bych to vratila s tim, ze to ma jine jadro, nez uvadel prodejce.
Pur pena je jinak obycejny molitan, ktery miva ruznou hustotu. Podle toho potom miva ruzne nazvy.
@geilens tak to vim a proto jsem tuhle diskusi taky zakladala…
@Jura007 Aha…no to ja nevim, co presne tam je. Ale v objednavce mam fakt napsane toto:
sedací části z kvalitní zpevněné PUR pěny brání prosezení
kompletně čalouněno kvalitní potahovou látkou – mikrofází;
pevnou, stálobarevnou, odolnou proti oděrům
2 velké uložné prostory
Tkaze si myslim, ze pruzinove jadro tam nema co delat. Kdyz jsem tam volala, tak pani mi rikala, ze ty pruziny jsou normalne lepsi, ze to kazdymu vyhovuje a bla bla bla…ale ze jestli chci, tak mi to za molitan vymeni. Ale ja jsem prave nazoru toho, ze PUR pena neni klasicky molitan, jako se dava treba detem na matrace. A ze pokud zpevnena pur pena, tak asi ne pruzinou. Fakt ale nevim a nez to nekde budu rozmazavat, potrebovala bych se v tom trochu vyznat…
@geilens Jasny. To nereste. Evidentne nechapete, o co mi jde. Ale to vubec nevadi. Dekuji i tak!
@74paja Tak presne to je ono - o zadnem pruzinovem jadru nebyla nikde zminka. Pani mi nakonec dneska odepsala, ze me o tom pry informovala telefonicky, coz je samozrejme hovadina. Jen premyslim nad tim, zda se tim zpevnenim nemysli pruzinove jadro proste pod tou penou…to tam rozvedeno nijak neni. V kazdem pripade mi to prijde trochu jako klamani spotrebitele.