Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já tedy nemám zkušenost, že by realita byla jiná, než jsem si před prvním porodem představovala. Už v těhu mi připadalo příšerné, že bych měla tlačit vleže na zádech, a během porodu jsem si potvrdila, že to pro mne rozhodně není to pravé ořechové. Měla jsem ve 2.době porodní křížové bolesti a pokud by měl někdo nápad nutit mne ulehnout na záda, dopadl by hodně špatně
. Tlačila jsem dvě hodiny a střídala jsem polohy ve dřepu a na boku. Ke klystýru - žádný jsem neměla a nevyšlo ze mě kromě mimča nic dalšího (nikdy jsem neměla problémy se zácpou, na WC jsem chodila pravidelně každý den, tak asi proto). Takže u mě byla realita taková, jakou jsem očekávala, a rozhodně jsem se nedostala do stavu, že bych byla ráda, že si můžu lehout na záda. Docela by mě zajímalo, kdy českým porodníkům dojde, že oni tu jsou pro rodičky, nikoli naopak. Argumentovat tím, že neumí udělat nástřih apod. v jiné poloze, než když žena leží na zádech
…nevím, zda by na západ od našich hranic něco podobného obstálo
.
Ahoj všechny zasloužilé mamky i těhulky čekatelky. Ráda bych obnovila tuto diskusi. Mám termín v září a trošku propadám panice kde rodit. Má se nám narodit třetí mimi. Předchozí porody - rodila jsem v roce 2000 v Pardubicích a tam už teda nikdy!!! A potom 2012 ve Vrchlabí a to bylo super. Jenže Vrchlabí je teď zavřené a otevření porodnice v nedohlednu. Potřebovala bych poradit, která porodnice v rozumné dojezdové vzdálenosti nabízí volbu polohy u porodu a není tam nutný klystýr ani holení. Taky bez injekce oxitocinu bych se ráda obešla. Děkuji všem kdo se rozhodnou mi poradit nebo se podělit o vastní zkušenost s porodnicí.
![]()
@Hanny78 Slysela jsem samou chvalu na Havlickuv Brod, ale nevim, jestli to neni na treti porod moc daleko z Pardubic.
Ja sama rodila v HK a max. spokojenost. Rodila jsem ale cisarskym rezem, ale vimze klystyr a holeni ti nedaji, kdyz nechces.Jo a oxytocin taky ne.Moje spolubydlici mela porodni plan a dodzeli ho.Ale je to velka porodnice, tak ten Havl. Brod je urcite lepsi. Myslim, ze tam i polohu si muzes zvolit. Zalezi jestli dojedes.
No přemýšlela jsem o Havl. Brodě nebo ješte Rychnov nad Kněžnou. Ale je pravda, že třetí porod může být rychlejší, ikdyž já měla druhý delší než ten první. ![]()
Ahoj, porod se pomalu blíží a mě by zajímalo, kde v Praze a okolí máte dobré zkušenosti s personálem, kde vám vyšli vstříc a nechali vás rodit třeba v dřepu, nebo na čtyřech? Předem děkuji za jakékoli postřehy. I ty negativní ![]()
Bulovka, 3× a zada, ale ja jsem nemela pozadavek na jinou, tak tezko rict jak by to ne/proslo. Vsechny porody bez zraneni, siti a v pohode ![]()
V Podolí jsou vstřícní, akorát na poslední fázi těsně pred narozením miminka musíš na polohovací lůžko z hygienických důvodů, u Apolináře preferují klasicky na polohovacím lůžku, jelikož v porodních boxech není moc prostor na nic jiného než balon.
@katulka82 píše:
Ahoj, porod se pomalu blíží a mě by zajímalo, kde v Praze a okolí máte dobré zkušenosti s personálem, kde vám vyšli vstříc a nechali vás rodit třeba v dřepu, nebo na čtyřech? Předem děkuji za jakékoli postřehy. I ty negativní
Ahoj,
správně by ti neměli nikde zakázat tebou vybranou úlevovou či vypuzovací polohu
Oni ti mužou leda tak doporučit, mužou remcat, že pro ně je to nepohodlné a že mají za sebou či před sebou ten den ještě x porodů a už jsou taky bolaví … Ale zakázat či přikázat ti nemůže nikdo nic
Ono registrace na danou porodnici není také v Praze žádná procházka růžovým sadem a znám i případy, kdy porodnice rodičku odmítla (chudák naše teta si to v roce 2010 zažila, kdy přijela do své registrační porodnice a oni malovali
). Myslím, že dnes je to spíše o náladě personálu, jak o přesvědčení či nařízení kontrétní porodnice.
Já rodila 2× v jedné a první porod prostě blbý personál, všechno špatně, prvorodička a nechali mě v tom se plácat, druhý porod uuuužasný personál - oba porody jsem zkoušela různé porody a nakonec jsem stejně byla ráda za záda - kdy se sundal panel pod zadkem a já tak měla prakticky od beder zadek ve vzduchu a kostrč tak netlačila. Ve stoje jsem myslela, že se otočím naruby
Ale mám kamarádku, která tak rodila a moc si tu polohu pochvalovala ![]()
Podolí letos: Krátce po příchodu na sál jsem prostě řekla asistentce, že si ohledně vypuzovací polohy budu asi trochu vymýšlet, a že bych ráda zkusila nejdříve vkleče a pak se uvidí. Neřekla na to ani popel. A skutečně jsem tak porodila, byla jsem na koze, ale obráceně - klečela jsem a hrudníkem se opírala o „záda“ kozy. Bylo to skvělé, určitě lepší než předchozí porod klasicky. Radím tedy nikoho nežádat o nějaké svolení, ale prostě oznámit, že ty si to takhle přeješ. Je to tvoje tělo a rodit jinak než na zádech přece není nelegální.
Případné pindy, proč to nejde, bych řešila, až kdyby na ně došlo. Ale přece se tam s tebou nebudou prát, když si odmítneš lehnout, ne?
Zdravím ženy, mám pár takových technických - budou nebo mohou mě v porodnici nutit rodit na zádech vleže? Přijde mi, že je lepší průchodnost pokud žena klečí/dřepí.
Jak jste rodily vy a proč? ![]()
Ještě bych se chtěla zeptat, zda je miminko na pokoji s matkou neustále. Od samého začátku. Nepočítám samozřejmě, pokud je třeba dát mimi do inkubátoru.
A poslední, zda mohu odmítnout veškeré prostředky vyvolávající porod. Pokud proto nebude vážný důvod z hlediska zdraví miminka. Chtěla bych co možná nejvíce přirozený porod.
Děkuji za odpovědi. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím ženy, mám pár takových technických - budou nebo mohou mě v porodnici nutit rodit na zádech vleže? Přijde mi, že je lepší průchodnost pokud žena klečí/dřepí.
Jak jste rodily vy a proč?![]()
Ještě bych se chtěla zeptat, zda je miminko na pokoji s matkou neustále. Od samého začátku. Nepočítám samozřejmě, pokud je třeba dát mimi do inkubátoru.
A poslední, zda mohu odmítnout veškeré prostředky vyvolávající porod. Pokud proto nebude vážný důvod z hlediska zdraví miminka. Chtěla bych co možná nejvíce přirozený porod.
Děkuji za odpovědi.
Ahojda, já rodila, už je to pár let, ale asi se tohle moc nemění.Přirozený porod jasně, vyvolávačku by dávali jen kdyby to bylo nutné, kdyby hrozilo, že se mimi udusí. To dáš sama v pohodě. Jen se určitě nech nastřihnout. Nebolí to (v těch porodních bolestech se to ztratí) a nepraskneš.. Poloha bývá na zádech, ale pokud si troufáš jinak, určitě Ti nikdo bránit nebude. Neměl by… Občas tam bývá balon, aby ses potrénovala. Snaž se dýchat, jak Ti budou radit.
Miminko Ti po porodu umejou, pak Ti ho hned přiloží. Až se nakrmí a pomazlíte se, většinou ho odnesou, aby ses po porodu vyspala. Musíš si odpočinout. Je to poměrně vyčerpávající. Jak se vyspíš, tak Ti ho přinesou, bude mít svou postýlku vedle Tebe a pak už bude jenom Tvoje ![]()
Přeji krásné a zdravé miminko ![]()
@Anonymní píše:
Jak jste rodily vy a proč?![]()
Děkuji za odpovědi.
V jakem kraji se chystáte rodit? Mohly by vám zde uživatelky pak více poradit s výběrem porodnice. Takhle obecně se pak stěží odpovídá.
U nás se třeba nenutí rodit na zádech. Spíše to PA odmítají a zkoušejí s rodickami plno jiných poloh. Spíše na prani rodiček je ukládají na zada.
Samozrejme muže být miminko od začátku s maminkou. Samozrejme nějaká ta kontrola pediatra, gyn prohlídka a pokud má maminka silu, nemusí využít ani prani první noci, kdy by si miminko nechaly sestřičky.
Takové ty prani o odmítnutí chemické podpory porodu se sepisuji do porodního plánu, já bych volila název porodni prani, kde uvedete co a jak si během porodu přejete. Samozrejme je dobre porodnici dobre znát, vedet s cim se ztotožňují ![]()
Proto je nejlepsi nastudovat nemocnice ve vašem okolí. I zde se dá najít plno diskuzi konkrétních porodnicích. Takže přeji dobrou ruku při výběru ![]()
Zalezi od porodnice a personalu, co jsem slysela…samozrejme fyzicky te na postel neprivazou, ale u nekterych je potreba velke asertivity a to muze byt dost problem, kdyz jsi v bolestech.
Ja rodila prvniho na.zadech (nechtela jsem, ale jinou polohu jsem nedokazala tolerovat), druheho stridave v klece a drepu s pomoci porodni stolicky.
Prvniho s nastrihem, druheho bez, nesouhlasim s tim, ze nastrih je vzdy lepsi, ale zalezi. Myslim, ze diky svisle poloze a skvele PA nebylu druheho porodu vubec nutny (a to mi u prvniho porodu doktor rikal, ze mam kratkou hrazi a ze to je nejspis lepsi volba), mela jsem sice par stehu, ale zadny masakr. Poporodni hojeni asi na stejno, nebo nevim, nejak moc jsem necitila ani jedno.
Odmitnout muzes vsechno, dokud nepujde o zivot, at uz tebe, nebo miminka. Zjisti si co nejvic o porodnici, kde bys mela rodit, napis porodni plan a zvaz, kdo tam bude s tebou a zda bude schopny tvoje prani predavat personalu a pripadne.pomahat s rozhodovanim. Ale bud pripravena i na to, ze veci nemusi jit podle planu, abys pak nebyla zbytecne nestastna.
Děkuji mockrát za milé odpovědi. Chystám se rodit v Nymburce. Přemýšlela jsem o Boleslavi ale byla by to hloupost vzhledem k tomu, že mám nemocnici půl kilometru od bytu.
Ale na druhou stranu je to přeci jen menší město a těch recenzí právě moc není a maminek tady na emimču z Nymburka též ne. Taky si říkám, že by tady zase mohl být individuálnější přístup vzhledem k nižšímu počtu rodiček než třeba v Boleslavi a prostory vypadají moderně, pěkně. Jen toho personálu se celkem obávám. @Eliza.24 to jste mě uklidnila, už teď se děsím toho, že bych u sebe mimčo po porodu nějakou dobu neměla. Stejně bych nespala a pořád přemýšlela, jestli je v pořádku.
Co se těch poloh týče, právě že tady často čtu, že v podřepu je méně častý nástřih a porod je celkově o něco rychlejší a pohodlnější. Ale jak říkáte, člověk asi neodhadne jestli toho vůbec bude schopen. Teda, pro mě je větší stres samotná porodnice než porod. Kdybych se nebála o miminko, tak bych rodila celá šťastná na seníku.
![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.