Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mám nějak pocit, že všechny porodnice se vrací o padesát let zpět a všude se smí rodit max na stole s nohama nahoře… Jsem z toho dost rozladěná, takovýhle porod - nebo spíš nemožnost výběru i kdyby ho člověk nevyužil - mi nahání opravdu hrůzu a začínám být lehce hysterická, protože mě to prostě děsí. Proč v Evropě to jde a u nás se vracíme za „opicema“? (Blbost, opice si porodí, jak jí se bude chtít…)
Samozřejmě, že záleží na tom, aby porod i následná péče byly co nejlepší hlavně pro mimíska, ale vystresovaná máma mu asi taky moc nepomůže.. Chci sakryš takovou péči, která v jiných jinde je samozřejmostí. Chci mít opravdu možnost rodit na stoličce nebo na vaku, v kleče nebo na boku, ne aby to jen někde napsali a nebyla to pravda, nebo aby to následně rušili.
Co já budu dělat? Bydlím kousek od Prahy-Zbraslavi. Vrchlabí není nemožné, ale snad až příliš kompliované, to vážně není žádná „normální“ porodnice ve středních čechách?
Ahojky, je to sice hodně z ruky, ale v Uherském Hradišti si vybrat můžeš. Samozřejmě, pokud porod probíhá v pořádku a bez komplikací. Ale taky hodně záleží na porodní asistence, než na porodnici. Tady se dá rodit ve vodě, na židličce, na polohovacím křesle… o vaku jsem zatím neslyšela. Takže někde to opravdu jde.
Držím palce.
U nás v Brně je možno rodit klasicky,na vaku,na stoličce,na čtyřech…když je vše o.k.,tak i ve vodě.
Není nutné holení a ani klystýr.
Rodí asistentka a doktor to jen pak překontroluje a případně zašije.
Koukala jsem na Ordinaci a koukala jsem,že to co paní měla v porodním plánu se jim zdálo nemožný,tak to v Brně je fakt troufnu si napsat běžný…aspoň na Obilňáku ano.
Tak držím pěsti a snad najdeš nějakou porodnici,která ti vyjde vsříc ![]()
Katka
v ústí nad labem si taky můžeš vybrat. prvorodičky mají teda radši klasicky, ale i tam se dá domluvit (třeba známou nechtěli nechat na stoličku, že se potrhám že ji tak nenastřihnou a tak, ona ale jinak nemohla, tak jí nechali. No potrhala se děsivě, ale porodila
.
ikdyž teda na samotný tlačení prý nutí maminky vylézt z vody. Sem teda slyšela, že se maminkám nechce a roděj tam, ale kdoví co je na tom pravdy.
Ahoj,
ja jsem rodila v Podoli a tlacila jsem ve stoje, pak jsem ale byla unavena a bylo mi spatne, tak jsem si vlezla na stul, ale tam maji super stul, pekne mi ho napolohovali a ja tlacila v sede.
Zlínská porodnice je v tomto směru taky velmi pokroková. A četla jsem docela dost pozitivních zážitků z dalších různých porodnic, Kadaň, Ostrava-Vítkovice.. Takže prober, jaká vzdálenost je pro vás ještě reálná a zjisti si info o jednotlivých zařízeních, určitě už dávno neplatí, že pokud chceš rodit „přirozeně“, tak jedině Vrchlabí nebo nic:-)
Pro info, v Kadani rodila naše holka z deníčku do vody, v Ově známá rodila na vaku, já ve Zlíně na stoličce;-)
Tak neboj, padesátá léta ještě mnohde najdeš, ale lepší se to:-)
Ahoj, já rodila v Neratovicích a tam si taky můžeš vybrat, mají super polohovací porodní lůžko. Já jsem si teda taky malovala, jak budu rodit v kleku, ale nakonec jsem byla ráda, že ležím, protože jsem už fakt neměla na víc sílu.
Ona je realita opravdu mnohem jiná, než teorie ![]()
Je fakt,že já jsem si taky plánovala rodit do vody ![]()
No a pak jsem několik hodin ležela schoulená na lůžku a nedostali by mě od tam ani párem volů ![]()
Byla jsem ráda,že jsem ráda a pak si říkala-zlatá ,,koza,, ![]()
Realita je někdy vskutku jiná…
Je to všechno strašně daleko, tedy mimo Podolí, který mi ale nějak nebylo sympatický a několikrát jsem četla, jak tam mají návaly a posílají pryč, a taky jsem už prošvihla registraci
Neratovice jsou přes celou Prahu - 15km jižně pod Prahou bydlíme. Ústí na tom tedy není o moc líp.
Já bych nejradši něco Praha a okolí - na jih, na západ, na východ. Na sever je to průjezd přes Prahu, což je asi totéž, jako jet přes půl republiky ![]()
Ale zdá se, že v Praze maj všude 1)tak jednu místnost vybavenou jinak než klasický sál - tedy nejen s porodním lůžkem 2)porodní boxy, oddělený přinejlepšim částečně zdí, přinejhoršim poloprůhlednou zástěnou 3)reálná možnost výběru nějaké polohy nebo třeba porodu mimo p.lůžko moc není a nebo závisí na náladě PA či dr - podle toho, co jsem četla.
Chápu, že nakonec mi třeba bude fuk, jestli rodim ve škarpě, nemocnici nebo v metru, ale předem se smířit s tim, že můžu mít tak max.nohy nahoře, je pro mě opravdu děsivý..
jen chci znovu rict co holky prede mnou-byla jsem rada ze jsem si mohla lehnout na zada-nohu jsem si zaprela o jednu porodni asistentku druha mi ve finale nalehavala n abricho protoze uz jsem nemohla a tezko bych si mohla takhle pomoct kdybych byla v jine poloze-to bych to musela odrit sama-nehlede na to ze me vna konci museli nastrihnout a to by taky jinak asi neslo zrovna nejlip-ono je hezke si to vsechno alovat v ruzovych barvach ale pak jsi rada ze lezis-ufff-spis je dulezite asi to soukromi-u nas jsou tri extra pokoje takze o ostatnich skoro nevis-je tam mic a sprcha na ulevu ja byla i chvili ve vane,muzes mit hudbu -spis asi pristup aby byl OK…
Tak ja do Podoli prijela a meli plno, cekali jsme az se nam uvolni pokoj, snazi se vyjit vstric.
Jinak ja jsem slysela, ze je docela dobra porodnice v Benesove a v Horovicich, ale vlastni zkusenost nemam.
Ja jsem slysela chvalu na Neratovice. Jinak ja rodila v Brne - jednou v Bohunicich a jednou na Obilnaku - tam to bylo naprosto uzasny, zvlast druhy porod byl naprosto prirozeny, nikdo do nej nekecal, dr. prisla az na zaver, cele to bylo v rezii porodni asistentky, duly a me
, nadhera, treba si to jeste jednou zopaknu ![]()
Kam se hrabe Ordinace!
, tam jsou teda pekne pozadu ![]()
KaVi - já mám zcela opačnou zkušenost s Obilňákem. na stránkách sice mají napsaný kdeco, ale ta realita je trochu jiná. Ale možná to u mě bylo hodně ovlivněný špatnou PA.
K polohám - připadne mi trošku srandovní studovat před porodem různý pozice, protože pak to přijde, a bude to stejně všechno jinak. Já si teda nedovedu představit, že bych měla sílu na to, rodit někde v dřepu… ![]()
Na druhé straně chápu, že je dobrý vědět, že mám možnost volby. Ale jde spíš o to, aby vznikl kompromis mezi lékařem a pacientkou, ono třeba v tom dřepu si nedovedu představit jak někdo vede porod (dělá nástřih atd…).
Porod do vody mi přijde jako horor. Když si vezmu, co všechno z ženy při porodu vyjde, a ještě se v tom koupat… ![]()
Ahojky!
Tak když na západ, tak Hořovice. Je to moderní a různým polohám přístupná porodnice. Paní, co k ní chodím cvičit, pořád zdůrazňuje, že rodila v Hořovicích alternativním způsobem. Ale pozor - tatínek při porodu potřebuje osvědčení o tom, že je proškolenej - jako že prošel předporodním kurzem. Všichni, co tam rodili (co znam), si to chválí. No já tam teda nepujdu, zůstanu věrná rodnému městu - navíc v pondělí otvírají v Plzni novou porodnici
a i ve starý mi nabísli tlačit v bobku a paní co byla se mnou na pokoji rodila na boku.
Tak dobře vyber, stejně je nejdůležitější personál a pohoda!
já bych to tak černě neviděla, ve většině porodnic se jde domluvit na poloze jiné než vleže, jde o to si proti sobě personál nepopudit nějakými požadavky za každou cenu, prostě mít porodní plán a domlouvat se aktuálně. Je to samo i o lidech, a je to o té dané situaci při porodu. Můžeš si plánovat cokoli a pak třeba budeš happy, když si budeš moct lehnout. No a polohovací lůžka už mají snad všude, když se to napolohuje hodně do sedu, tak je to ok, nohy nahoře ti nikdo držet nebude! Já chtěla stoličku, pak byl takovej fofr, že se nestihla nachystat (ale problém yb to enbyl) a tak sjem si poručila postel do sedu, nohy sem měla, jak jsem sama chtěla a bylo. Tak si udělej čas a ty blízké porodnice si objezdi, prohlídni si prostředí, vyptej se na vše. V Praze máte výběr, ne? Co mají říkat ti, co maj v okolí jednu okresní porodnici…
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.