Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hanko - moc hezky jsi to napsala…jak si děti v tomhle věkovém rozdílu rozumí? Já bych druhé ráda, snad skoro hned, ale musím dodělat školu a manžel to vidí možná za 5-10 let
Tak jsem z toho taková nějaká smutná. Aspoň se jim budeme moci individuálněji věnovat…
Já osobně bych asi taky byla pro více dětí než pro jedno, ale sama zřejmě víc dětí mít nebudu… to je divný, co
Já sama mám 3 sourozence a nikdy bych neměnila. Naší Elišce teď bude rok… vždycky jsem byla přesvědčená, že budu mít víc dětí, ale hned po porodu se mi najednou stalo, že jsem si jistá, že žádné děťátko už mít nebudu. Ale zase na druhou stranu je mi teprve 22, takže se to časem možná změní. ![]()
Ahoj,
abych přidala taky svůj názor - jsem vdaná 10 let a máme jednoho klučinu viz níže. A vzhledem k velkým komplikacím při porodu si už druhé mimi netroufneme, i když podle mého je ideální mít dvě děti tak max 2 roky od sebe.
Ahoj Lucka
""http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxabu20030523_-8_Tomášek.png:http://tickers.baby-gaga.com/…523_-8_Tomášek.png
Ahoj, tak já hlasuju rozhodně pro víc dětí. Sama jsem jedináček a v dětství jsem o sourozence dost dlouho žebrala, no, nedopadlo to. Mám děti dvě a rádi bychom ještě jedno. Taky souhlasím s tím, co někdo zde výše napsal - s příchodem mladšího dítka se mi zdá naše rodina tak nějak úplnější, dcerka brášku miluje a sama se ptá, kdy k nám přijde další miminko. Tak asi tak ![]()
Já hlasuju pro 2 děti. Ale na jedináčkovi nevidim vůbec nic špatného. A kdo ví, třeba u něj jednou skončíme i my. Nikdo nikdy neví, co bude
Všechno je o výchově, ne o počtu dětí, sourozenců…
Piťulko, já taky nevidím na jedináčkovi nic špatného, ale sama jedináček jsem a v dětství mi často přišlo, že zkrátka jsem na spoustu věcí sama. Dcerce příchod brášky moc prospěl a i já mám pocit, že je naše rodina úplnější. Každý to cítí jinak a ať má každý dětí tolik, kolik chce a je mu dopřáno. My bychom si přáli další a nejde to, i na syna jsme čekali 3 roky a absolvovali řadu vyšetření.., ale podařilo se a jsem za to moc ráda. Nepřihlášená Petra
Ahoj Šárko. Mě je teprve třináct, možná vám můj příspěvek bude připadat nedůležeitý, ale jsem ze zajímavé rodiny. Já jsem se narodila 98, takže mi je třináct. Bráchovi Ondrovi je devět a ségře Tereze sedm. Myslím, že to jsou ideální rozdíly. Jenže před rokem a půl se nám narodil ještě malý Kuba, a ten naší domácnost oživil. S Terezou a Ondrou se sice hádáme a pereme, ale někdy uvnitř se máme rádi a myslím, že se na sebe budeme moct spolehnout. Někdy chci být jedináček, jako kamarádka, ale asi by mi to později chybělo.Jsem za moji rodinu moc ráda a chtěla bych mít spíše více dětí. Dětské problémy a hádky, které jsou snad v každé rodině, se časem vyplní důvěrou a velkou oporou. Třeba mamka je z pěti dětí. Čtyři holky a jeden nejmladší bratr. V dětství se prý hodně prali, zvlášť se strejdou, ale dnes si věří a mohou si vše říct, takže tak. Táta je ze čtyř, což je taky slušný. Asi je to k naší rodině aspirovalo. Takže já jsem pro více. Nejsme romové, tím nechci nikoho urazit, jen že by se vám to mohlo podle počtu dětí a tak zdát ![]()
Katka M. ![]()
Ahoj. Mě je taky teprve 13 a mám devítiletýho bráchu Tomáše a dvouleté dvojčata Dianku a Matýska. S těmi mladšími vycházím OK, protože neumí mluvit, ale s Tomem to je děs. Upřímě řečeno-někdy chci být jedináček ale jednou byl u babičky a já doma a docela mi chyběl. Někdy mi to praní s ním a hádání se chybí. My v tom sme tak od mala. Hádáme se, perem se, ale pomáháme si. On je takovej technickej borec-spraví mi mobil, zjišťuje tajný informace-chce být špion
a já mu pujčuju starý sešity na opsání nebo na doplnění a učim se s ním. Ale ty hádky jsou kvůli pitomostem. Třeba jednou mi zlomil ruku a naši u toho nebyli a já jim to neřekla protože jsem si začala a taky proto že nikdy na nikoho vinu neházím a za to co pro mě někdy udělá by si to snad ani nezasloužil. A jak říkám-chvíli tu není a já se nudim a když kámoši nemaj čas tak je sranda s ním. Skáčem spolu n trampošce, rajtujem v bazénu. On je můj bratr, který ho nenávidím
ale taky je to muj nejlepší kamarád, na kterýho se vždycky spolehnu
Min dvě. Dost si spolu vyhrají, zabaví, ale i se občas sežerou. V životě si budou oporou a nezůstanou jednou sami.
Já jsem pro dvě děti. Zatím mám teda jen jedno, ale druhé se nedaří
Druhé dítko chci hlavně kvůli dceři, aby nebyla sama, měla si s kým hrát a trávit volné chvíle a také aby se naučila rozdělit se. ![]()
Ze svého a manželova pohledu nám stačí jedno, ale kvůli malé, aby pak na všechno nezůstala sama, tak bych ráda druhý, ale až tak za 7 let a taky podle životní situace. Při porodu věk já 24, manžel 23, tak si myslím, že oba máme čas vyčkávat s druhým.
Já jsem pro více dětí. Aspon 2. Mít sourozence je krásná věc.
I přes to budu mít asi jen jedno. 2 bych finančně neutáhla. Mám co dělat s jedním.
Někdo tu psal, že mít jedináčka je sobecké a pouze pro vlastní pohodlnost. S tím ostře nesouhlasím! Ne všechny ženy matky jsou schopné starat se o více dětí, tuší, že by to nezvládaly. Chtějí svému dítěti dát to nejlepší a bojí se, že by jako matky dvou a více dětí selhaly. Pokud si žena není jista tím, že chce druhé dítě, tak rozhodně není dobře si ho pořizovat jen proto, aby měl jedináček sourozence! S tím se mnou snad budete souhlasit.
S tím co vím dnes bych zůstala u toho jedináčka. Máme víc dětí a tak dokážu posoudit jaké to bylo s jedním (možnostmi pro jednoho) a více dětmi. Miluji je všechny - vždyť jsou to moje děti, ale už vím své.