Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
jste pro to mít jedináčka nebo více dětí?A hlavně mě zajímá proč.
Děkuji Šárka
ja jsem pro vice deti, kdyz jsou male tak je to sila (ja s brachou jsme se porad jen rvali a stekali na sebe), ale kdyz vyrostou tak budou mit o koho se oprit, proste nekoho s kym se muzou vykecat, zajit trebas na sklenicku a sverit se (tak ej to taky u nas jinde to muze byt uplne jine) ![]()
ja bych chtela tak dve tri ditka, ale manzel uz dalsi nechce (alespon za tim, ale on za par let trebas i povoli
)
Já jsem tedy rozhodně pro víc dětí (mám dvě). Sama mám dva sourozence a neměnila bych. Jako děti jsme se rvali jak koně, ale teď si rozumíme, pomáháme si. Vím, že třeba až budou mí rodiče hodně staří, nebudu na péči o ně sama. Máme hodně společných vzpomínek, víc, než i s nejlepšími kamarády.
Když se nám narodil druhý syn, byly prvnímu necelé 3 roky. Z brášky byl (a už skoro rok je) nadšený. Dokonce mi řekl, že než měl brášku, byl smutný, že je sám, ale že teď už je to prý dobrý
Akorát že by prý chtěl ještě dvojčátka-holčičky:-) (to mu teda fakt těžko rozmlouvám)
Taky se mi zdá, že když jsme měli jen jedno dítko, začínal z něj být trochu rozmazlánek (např. se nechtěl s nikým o nic dělit - ani o maminku). S druhým děckem to přišlo automaticky, že se prostě dělit musí, zatím teda hlavně o rodičovskou péči a pozornost.
Toť tedy můj názor. Katka
Když to vezmu hodně zjednodušeně, tak jedno dítě je levnější, to asi uzná každý, ALE to je taky jediná „výhoda“…
Neumím si představit mít pouze jedno dítě, chci minilálně dvě, možná i tři podle situace a možností. Sama jsem ze tří dětí, manžel ze dvou a je to přesně o tom, že když je člověk malý, má si s kým hrát, s kým vymýšlet blbinky a učit se „diskutovat“
v pozdějším věku je to hlavně o vzájemné podpoře, mé nejlepší kamarádky byly moje sestry a jsou doteď. Prostě rodina je rodina a nikoho bližšího člověk nemá. A když se sejdeme (od prarodičů po naše děti) na nějaké rodinné oslavě, svatbě apod… je skvělý kolik nás je a naštěstí si mezi sebou i všichni rozumíme.
Příspěvek upraven 24.08.20 v 09:02
Když jsme se rozhodovali zda mít děti, byli jsme rozhodnuti, že to bude jedináček. Nechtěli jsme prostě víc dětí. Dneska jsme přesvědčeni o tom, že jestli nám příroda dovolí, budeme mít ještě jedno. Důvod? Nechceme, aby náš syn byl na světě sám. My oba sourozence máme a jsme rádi, že je máme ![]()
mava
určitě aspoň dvě, já bych brala i víc, ale to už asi neprojde:) Nejen, že se mají navzájem v dospělostio, jak už tu někdo psal, ale oni se mají už od narození. Trochu si pohrají, pak se servou, pak zas spolupracují…a to je moc důležité pro jejich vývoj, musí mít parťáka, se kterým se naučí dělit se o pozornost a lásku rodičů, o hmotné věci, pro:,–(it se a chovat se k sobě navzájem. V tomto jsou jedináčci, pokud nemají v blízkém příbuzenstvu podbně staré dítě, se kterým by bylo velmi často, dost ochuzení. Sama jsem byla jedináček do 13 let-nedobrovolně a dost jsem trpěla. Až se narodil brácha, to byla úleva, ale my máme stejně už moc velký rozdíl…
Navíc všechny kámošky, co mají dvě děti mi potvrdily, že teprve s narozením toho mladšího se jejich domácnost jaksi naplnila, že do té doby s jedním děckem tam cosi chybělo, nebylo to ono…neumím to přesně napsat, ale beru to tak, že oč víc starostí, o to víc radostí s nimi:) a těším se na našeho druhého moc a moc:)
Ahojky, já jsem také pro mít více dětí, tedy dvě mi myslím budou stačit
Sama jsem byla jedináček a vím, že jsem hrozně žadonila po rodičích, že chci sourozence - bylo mi smutno samotné, ale prostě to nešlo. Proto chci, aby moje dcerka měla sourozence a musím říct, že ona se už teď moc těší a pusinkuje mi bříško. Tak snad jí to vydrží ![]()
Jsem pro více dětí, tedy alespoň dvě, takový nejzá:,–(nější důvod z mýho pohledu je když by se s jedním něco vážného stalo tak mi aspoň někdo zbyde, a dále jsem ráda že mám dvě proto že já sama sem jedináček a občas zapřemýšlím o tom že by to určo bylo supr mít sourozence…
Šárko,
myslím, že takhle se ta otázka položit nedá. Určitě je lepší víc dětí, ale např. já budu mít jedináčka. Mám svoje důvody - věk, kariéra atd. Kdybych měla další dítě, musela bych je od nejbližší možné doby dávat do jeslí nebo mu najmout chůvu (můj manžel bohužel není ten typ, co by mohl jít na mateřskou), takže si myslím, že je lepší mí dítě jedno a maximálně se mu věnovat, než rodit děti s tím, že pak na ně nemám čas. Už takhle chodím od Aniččina jednoho roku do práce, i když na půl úvazku, a ve dnech, kdy nejsem doma, se o ni starají moji rodiče. Ale ti už mají svůj věk a péči o dvě děti by nezvládli.
Světlana
My plánujeme tři. Vždycky jsme s bráchou chtěli ještě jednoho sourozence, naši nechtěli. No a můj manžel je ze 3 dětí a tak nějak mi to přijde, že je to tak akorát.
Bude mi 26, takže to stihneme ![]()
Tak můj názor je jedno dítě, ani náhodou. 1) mám děti ráda, 2) jsem ze tří sourozenců a bylo nám fajn, 3) až jednou rodiče nebudou, tak tu dítě zůstane samo, jen s rodinou partnera, se kterou si nemusí rozumět. Sama mám děti 4, kluci jsou od sebe první druhý 14.měs, druhý třetí 26.měs. No a po 12 letech od toho nejml, máme holčinu, je to krásný vztah s takovým věkovým rozdílem (sice nevím, jak např. za 10 let), ale kluci ji milují (nyní mají 20,19 a 17 let). Takže můj názor jedináčka ne a druhé či třetí dítě třeba i po 10letech.
ja hlasuju taky pro sourozence. Kdyz jsem byla na stredni zemrela mi mamka. S tatou jsme nikdy zadny super vztah nemeli, ale mam o 7let starsiho brachu a vubec si neumim predstavit, jak bych to tehdy bez nej zvladla. V soucasne dobe mame super vztah, nase deti si spolecne hraji, navstevujeme se, pomahame si, muzeme se na sebe vzajemne spolehnout. Takze ja jsem alespon pro dve deti…My uz je mame a jsem rada, vic uz mit nebudeme, protoze jsem mela oba porody dost komplikovane, tak jsem rada, ze jsme to vsichni prezili a nechci pokouset stesti..
Ahoj, já jsem taky pro více dětí, hlavním důvodem je tady již zmiňované sourozenecké pouto, kdy až my jako rodiče tu nebudeme, budeme jenom pevně doufat, že naše děti se spolu stýkat budou. Není ale vždy pravidlem, že spolu vycházejí, nicméně protože mám dva bráchy, s jedním se skoro nevídám (je o 10let starší), ale s druhým se vídám skoro denně (je o šest let mladší) a jsem ráda, že ho mám. Takže já hlasuju pro dvě ![]()
Ahojky, taky hlasuji pro vice deti. Sama mam brachu a segru, ktera ma ted navic o 4 mesice mladsiho draka nez je Martin a uz se tesime, jak si kluci vyhrajou a my jeste jedno ditko rozhodne planujeme. Nekdo psal, ze 2 deti uz se prodrazi, myslim, ze to neni zas az tak pravda, sousta veci se da pouzit znova, pravda pliny zrovna ne, ale treba kocarek, postylka… proste ty drazsi veci se urcite daji znovu vyuzit.