Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všichni
Mám takový dotaz ohledně mého zaměstnání v těhotenství. Pracuji jako obchodní zástupce a každý den najezdím okolo 300km po půlce republiky…Jezdím v malém italském autíčku, který už má značně najeto a je samozřejmě v základu, takže věci jako loketní opěrka, bederní opěrka apod., který by mě tu jízdu malinko zpříjemnily jsou absolutně nereálné. Nemám moc prostor se během dne protáhnout a musím vyjet za každého počasí. Jsem ve 4. měsíci těhu a jsem příšerně unavená, těžko se koncentruji. Tedy do 12 hodin jsem docela svěží, ale pak to na mě přijde, začnu být unavená (mám hodně nízký tlak), bolí mě v kříži, nejsem vůbec ničeho schopná a pak přijde stav, kdy vyloženě se začnu cítit asi jako když na mě leze chřipka, motá se mi palice, bolí celý tělo, tak tak přijedu dom, lehnu a tři hodiny spím, než jsem znovu použitelná… Jsem prvorodička a kdykoliv se zmíním, že bych chtěla jít tak za dva měsíce (začátkem 6. měsíce) na neschopenku, protože už teď to moc nedávám a pak s tím pupkem…a hlavně člověk nikdy neví, koho na silnici potká za idiota, tak na mě každý kouká jak na simulanta, co se chce jenom ulejt z práce, tak jako dneska prý skoro každá těhotná. Ulejvat se mi zrovna nechce hlavně kvůli penězům, ale zdraví a bezpečí pro mimi je pr mě důležitější. Tak bych Vás chtěla poprosit o Váš názor, jestli je vhodné opravdu do osmého měsíce jezdit osm hodin denně autem nebo odejít na neschopenku…Děkuji za Vaše názory ![]()
Já jezdila cca do půlky těhotenství normálně - nic mi nebylo. Ale teď se taky na delší trasy bojím. Neřeš to, normálně zůstaň doma. Myslím, že je to pochopitelné.
@zdeňka41 Já tedy neměla takové zaměstnání, abych musela tolik jezdit autem, ale obecně - jízda autem pro mě byla daleko dřív než v 8.měsíci šílená - hrozně mě bolela záda, někdy jsem skoro až brečela, každou chvíli se muselo zastavovat, abych se protáhla (čtvrt hodiny jsem se protahovala, abych se cítila o fous líp následujících 15 minut, pak zas totéž)
A to mluvím o několika jen asi 2hodinových jízdách
Jo a pupík jsem vůbec neměla velký, a stejně to stačilo ![]()
Ahoj, já čekám druhé dítě a rovnou říkám, že sedět celý den v autě bych v třetím trimestru nechtěla. V prvním těhotenství jsem pracovala v kanclu a dělala až do mateřské, ale muset jezdit celý den autem, tak se na to taky vykašlu. Odmítla jsem tenkrát jet na jednu konferenci, kde bych musela celý den sedět (včetně večeře). Teď jsem na rodičáku a na dlouhé cesty taky nechci, max. tak 50 km jezdím. Soustředění mám myslím o. k., to bylo špatný jen na začátku, byla jsem unavená, ale to sezení mě prostě tlačí a v autě nemůžeš změnit polohu a to ani v pohodlným. Mimochodem manžel má v autě sportovní sedačky a to je strašný, tam mám problém i vlézt.
Na pohodlí trochu pomůže ten těhotenský pás, netlačí to pak tak na břicho a močák.
Ja bych to teda neprehanela, pokud se na to uz opravdu necitis, tak bud doma…ja myslim, ze az prcek vyroste, ze se pak jeste v praci najezdis az az
ted si to tehotenstvi uzivej, pac to hrozne rychle utece
![]()
To záleží, jak se cítíš, pokud máš nějaké pochybnosti, buď doma. Já cestu autem - dlouhý trasy, dávala i v těho až do konce, ale nebylo to 8 hod denně teda.
Ja jezdila autem je 14 dni pred porodem, ale jen narazove, jezdit kazdy den 300 kilaku je silenost. Simulant urcite nejsi, ja pak byla rada, ze jsem ke konci vydrzela sedet 4 hodiny v praci. Unava te behem par tydnu prejde, ale zase budes mit brisko a to pak clovek nevi, jak se za volantem natocit. Penize ksou dulezity, ale lepsi nez usnout za volantem je jit na neschopenku. Ja radim pokud se na to necitis, maz na neschopenku. Nebudes prvni ani posledni a kecy okoli pust tady tam a tady ven (hlavne pokud je sefem, co kouli ocima na neschopenku, chlap!!!). Pracpvat budes do konce zivota a po porodu si taky moc neodpocines, tak si to ted, uzij ![]()
@zdeňka41 prosimtě, ty kecy těch že jsi simulant jsou určitě od lidí kteří sice řídí, ale rozhodně ne 300 kilometrů denně. Takže já bych na nemocenskou šla, protože pokud jsi unavená a necítíš se dobře, jsi potencionální vrah. Zní to hrozně, ale tak to je. Já byla u prvního dítěte ze začátku tak unavená, pořád jsem spala a to jsem byla mladá a vitální holka.
Tohle udělej podle toho jak se cítíš, normální člověk ti to odsouhlasí, a kecálisty a chytráky neposlouchej.
Jinak já řídila i v den porodu, ale crcačky ne že někam musím a musím tam být včas, to se prostě nedá srovnávat.
Ať si každý myslí, co chce, ale najezdit denně 300km, tak mě asi už nikdo nenarovná
já jsem teď na konci 6. měsíce a hrozně mě bolí v kříži a bolest mi vystřeluje, byla jsem zvyklá chodit rychle a teď se musím akorát plížit
… opravuji teď byt a domluvit všechny řemeslníky a všechno aby fungovalo je fuška a jsem zmožená, jak kdybych házela lopatou…jinak já jsem pracovala ve fabrice 12-tky noční na nohách, nesměli jsme si sednout a po směně jsem byla úplně odvařená, tvrdlo mi břicho, tak jsem taky doma, zachviličku už nastupuji na mateřskou… ![]()
Zustan doma, kdy ty uznas za vhodne. nikdo jiny za tebe to bricho vlacet nebude, takze nikoho jineho neres ![]()
Jamjezdim hodne a rada. Ridila jsem cele tehotenstvi. U obou deti jeste v sen porodu, ale ja to mam jako relax a uvolneni. Pokud to tak necitis a je ti v aute nepohodlne tak se ja to vybododi
Tak já jezdila do poslední chvíle autem, ale bežné projížďky. Asi ve 32.tydnu jsem ridila asi 500km a musím říct, ze jsem dělala hrdinku, ale mela jsem toho dost. Jo a to mám opravdu hodně pohodlne a vybavené auto. Takže já bych to nedělala ani náhodou!
@zdeňka41 Na názory ostatních se vykašli a poslouchej svoje tělo- to mluví, myslím, zcela jasně. Já jsem na začátku 6. a dělá mi problém se poskládat do Fabie a dojet nakoupit, 300 km je totální šílenost. Domluv se s dr a užívej si těhotenství v klidu, mimi to ocení ![]()
@zdeňka41 já bych skončila dřív než ty. Poslední delší trasu v těhotenství jsem jela někdy ve 3 měsíci a zpátky jsem byla ráda, že to odřídil manžel. A to to bylo jen něco kolem 100km. Denně 300km bych nedala a to mi to mimo těhotenství nedělá žádné problémy.
Takže jak bych se necítila mazala bych na neschopenku, radši než sobě nebo někomu jinému něco udělat, ono řízení není žádná sranda.
A první těhotenství jsem taky v klidu odchodila do práce, to mi problémy nedělalo, řízení mi je dělalo.
Jezdim dost ale kratke trasy. Takove zamestnanibkdy sedis 300km denne v aute tonuz bych sla na neschopenku.