Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@tartaletka píše:
Nečtu reakce, každopádně to doma tak neprožívámeCo si pamatuju, mí rodiče nás nikdy nekrmili hysterickou pohádkou, že dárky nosí jen Ježíšek, z dětství si i pamatuju, kde přesně naši schovávali dárky a že jsme to věděli a přesto jsme věřili, že nám dárky donese Ježíšek a to dlouho. U dětí to dělám stejně a nikdy se neptaly, proč jim dává dárky najednou babička, když je nosí Ježíšek a přesto v něj normálně věří
Shrnuto, Ježíška pojímám spíš jako pohádku a nechávám na fantazii dětí, jak si to vymyslí, jak to je
třeba když se zeptám kamarádů, tak si téměř všichni pamatují, kdy přestali věřit na Ježíška a jaká to pro ně byla křivda, když zjistili, že neexistuje. Já si to nepamatuju a v podstatě v něj věřím dodnes, trochu s nadsázkou, ale jako by nikdy to kouzlo neodletělo
tak to jen takový jiný pohled na věc, Ježíšek je krásná věc, ale pro mnohé je potom to procitnutí do reality, že neexistuje, velká zrada
Moc děkuju za tenhle příspěvek, mluví mi z duše. Celý večer jsem přemýšlela, jestli a jak to sem napsat, nenašla jsem odvahu, zřejmě bych byla ukamenována. Vyjádřila jsi to naprosto přesně, takže ještě jednou děkuji ![]()
U nás mají dárky na třetiny, u nás Štědrý den, a pak každý den jedni prarodiče (tam se potkají i s bratránkama a sestřenkama). Dárky jsou vždy už pod stromečkem, všechny přinesl Ježíšek 24., jen je vyzvedáváme se zpožděním. Přinesl je tam, protože tam děti jsou často a nezlobí tam, tak za odměnu. S prarodiči se domlouváme dopředu, a vždy se snažím, aby v každé ze tří hromádek dárků bylo něco, co si dítě přálo. Jednak se naučí, že doma nedostane úplně všechno, o co si řekne, a pak si prarodiče užijí opravdovou radost.
Přístup „to má X od Y“ se mi teda vůbec nelíbí, přijde mi to jako dostihy a soutěž o nejlepšího obdarovatele.
@tartaletka
Trošku tomu nerozumím. Na jednu stranu „nekrmili, hysterická pohádka, věděli jsme…“, na druhou „pojímám ho jako pohádku, jakoby na něj věřím dodnes, aby kouzlo neodletělo“, tak vlastně nevím, jak ty toho Ježíška vnímáš. ![]()
Diskuzi jsem přečetla celou, protože se zde probírá situace kterou vůbec neznám. V dětství jsem měla jen jednu babičku. Ostatní prarodiče již nežili. A protože ta jediná babička povila 10 dětí a ti všichni měli po nějakém svém dítku, pochybuju że by jí na to důchod stačil. Także měla od svych dětí zakázáno cokoli komukoli kupovat. Naopak jezdilo se pravidelně před vánoci k babičce a dělaly se vánoce jí. Uklidilo se přivezl se stromek, ozdobil, dostala dárky oslavilo se narození Ježíška. A nebylo to nějak škrobené a tak. Babička byla milovaná a proto to byla radost.Ze stejného důvodu si nedávali dary ani tety a strýcové mezi sebou. Každý kupoval dary své rodině, bylo jichprostě moc. Dneska když mám svoje děti a vnučku tak je zase jeden stromek, dary všech pod ním a je jedno co kdo komu.Ale my bydlíme i s vnučkou pohromadě takže je to trošku něco jiného.
A Ježíšek? Když jsem prohlédla tu habaďuru a pochopila kdo dárky kupuje, byla jsem překvapená, ale mile. Přišlo mi to moc hezký od rodičů, že se za Jeżíška tak angažujou ![]()
U nás se Ježíškovi pomáhá.
To znamená, že jsou jednak nějaké dárky od Ježíška a jednak mu musíme pomoci a třeba dědovi či tatínkovi dáreček koupit.
Protože většinou jsme u jedněch či druhých rodičů tak i u nás Ježíšek trousí dárečky po příbuzenstvu a dokonce nechá pro ně jeden i doma pod stromečkem…
Co jsem zatrhla hned v počátku bylo dávání dárků k Vánocům ještě před Štědrým dnem.
Mimochodem potěšilo mne letos, že ani přes vydírání dědy nerozradily, co jsme to tam v tom obýváku dělaly, když sjme mu balily dárek s Vánocům a on přišel z města v nejlepším. ![]()
@minoe píše:
Zajímavé bude až se dítě zeptá: A kdo dá dárek Ježíškovi
Tří králové
![]()
@Camael píše:
@tartaletka
Trošku tomu nerozumím. Na jednu stranu „nekrmili, hysterická pohádka, věděli jsme…“, na druhou „pojímám ho jako pohádku, jakoby na něj věřím dodnes, aby kouzlo neodletělo“, tak vlastně nevím, jak ty toho Ježíška vnímáš.
A já to chápu, mám to podobně, prostě kdo chce, ten věří, ikdyž ví že to je jinak
@hanka.br. píše:
Tak buď jsou Vánoce o radosti dětí a o kouzlu Ježíška, nebo o tom, aby se dospělí pásli na tom, že zrovna jejich dárek u dětí zabodoval. Taky nevidím, jako moje dárky potěšily obdarované rodiče a děti mých sester, ale to neznamená, že budou s rozbalováním čekat na mě. A docela dobře se bez toho obejdu, to přeci není o tom, abych u toho byla.
Vidíš to a mě to dělá dobře sledovat, jak prarodiče mají radost, že děti mají radost a když mam tu možnost tak nevidím důvod je o to ochudit. Zas v tom nehledej předhánění kdo koupil lepší dar, je to jen o radosti z radosti
@marmelada78
To jo, jen jsi nepochopila, na co jsem se ptala. ![]()