Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Levandulina ryby dávám. Malá měla prvně v půl roce lososa ve skleničce, pak jsem dělala lososa a od doby co jí kousky tak jí dávám tresku, lososa nebo pstruha, vše jí moc chutná (ale jí chutná skoro vše, hlavně maso). Snažím se aby měla rybu jednou týdně, nebo alespoň za 2 týdny. Na Vánoce měla kapra a také jí moc chutnal. Podle nových doporučeních se ryby mají dávat. Dokonce ve skleničkách se prodávají od 5 měsíců (Hami). Ale pokud máte v rodině nějakou alergii, tak opatrně, raději zkusit malinký kousek a když to nic neudělá tak příště víc.
@m.t.y.teddybear zkus jinou značku UM. Mezi 2 a 3 bývají dost rozdíly. Já dávám Sunar od 11 měsíců, nejdřív měla complex 2, byl super, ale od trojky jsem zjistila že je slazený cukrem, takže dávám Sunar original. Kravské mléko na pití bych asi ještě nedávala, ale zase pokud by žádné UM nesedělo, nebo by ho malá nechtěla, tak bych klidně nahradila UM jogurtama, pokud má dost mléčných výrobků, tak mléko už opravdu nepotřebuje. Klidně můžeš zkusit i nějaký kefír.
@Levandulina a ryb se neboj. Ja je tedy nejim, tak je delam hlavne o vikendu, abych je nemusela obirat. Vyhodou je jednoducha priprava. Koupim kousek candata, osolim, okminuju, udelam na masle, k tomu bramborovou kasi a synek i tatinek se muzou utlouct ![]()
Syn je taky mlíčkomil, Nutrilon pije od dvou týdnů a zbožňuje ho. Chutná mu i teď ta trojka bez příchuti, ale ta zácpa ho hrozně trápí a nemůžu se na to koukat
Jak jsem psala, pediatr mi radil, ať UM úplně odbouráme, prý stačí nahradit ho živými bílými jogurty a tvrdým sýrem. Kravské mléko vůbec nedoporučoval.
No, ve všem ho poslouchat nemusím, UM jsem plánovala dávat aspoň do dvou let. Takže tedy zkusím změnit značku. Co vašim prckům chutná? Byla tu zmíněná Beba Pro, Babylove, Nestlé, Sunar…
@Levandulina Ryby malej dostává buď z kupovaných příkrmů, nebo sama mu dělám třeba lososa.
@m.t.y.teddybear mojí malé chutná sunar, DM babylov a babivita. Nic jiného jsme nezkoušely. Nejčastěji má ten Sunar. A jak je na tom malý s pitím? Nepije třeba málo? To by také mohlo dělat zácpu. Případně jestli má dost vlákniny. Papá zeleninu? A na zácpu se doporučují i ovesné vločky.
@Lucka1111 Myslím, že s pitím určitě nemá. Kromě Nutrilonu (400ml denně) vypije ještě tak 300ml čisté kojenecké vody. Zelenina mu chutná v podstatě jakkákoliv upravená v páře, syrovou jí akorát salátovou okurku
Ovesné vločky jsem ještě nezkoušela, ale je to dobrý nápad ![]()
@m.t.y.teddybear já dělám malé občas ovesnou kaši a moc jí chutná. Buď z kravského mléka, nebo z vody (z UM to asi nepůjde, to se nesmí vařit), ochutím trochu medem a trochu skořicí, případně jablky. No tak snad ta změna UM pomůže. Sice není nutné ho dávat, ale já si nedovedu představit, že bych ho mojí malé najednou vzala. Ona ho má taky ráda a myslím, že by bez něj večer neusnula. Vždycky se na tu lahvičku hrozně směje
Takže do 2 let ho také budu dávat.
@Lucka1111 UM vařit můžeš, jde jen o to, že se tim zničí značná část těch prospěšných látek, které obsahuje.
Dělám to tak, že do hotové horké kaše (když má pod 50C) zamíchám UM.
To náš Honzík bude 14 měsíců a zhruba od 8 měsíce jsme zkusili kaše a prostě ať zkusím jakoukoliv tak ji plive nebo mi odstrčí lžičku. ale je fakt že je kojen a i u prsu většinou usíná do teď. ale jinak je tasemnice hlavně na maso sní fakt vše a ve velkým akorad teď přes teplo nechce moc teplého jídla. ale když mu nabídneme
Ale když mu nabídneme čokoládu nebo rajče nebo papriku dá přednost zelenině a čokoláda letí na zem.