Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, chtěla bych se zeptat, zda nemáte nějaký typ na www stránky, kde bych se mohla inspirovat v jídelníčku dítětěte s ABKM od 6.měsíce. Hledala jsem sama, ale nebyla jsem moc úspěšná
Spíš bych potřebovala nějakou inspiraci, čím nahradit malému jogurtovou svačinu nebo později mléčné výrobky a nějaké mazání na rohlík
Chtěla jsem mu dávat na jednu svačinu místo jogurtu třeba rozmačkané piškoty s ovocem, ale dle Dr. máme zatím počkat ![]()
Děkuji ![]()
Ahoj zkušenost sice nemám, ale piškoty s jablečnou přenídávkou by jsi mu dát už mohla já samuelkovi dávám ochutnávat piškotek už od 5 měsíce
a jak mu chutná… Každý doktor ti řekne, že s příkrmy se má má čekat, ale vše to většinou nezáleží na nich! ale na tobě…
tak hodně štěstí ![]()
Ahoj, my krome H.A. UM (s ruznymi obmenami - piti, bezmlecna kase ryzova, ochucena atp. + UM, k snidani kukuricne cornfl. s UM) davame jen ovocne presnidavky nebo proste normalni jidlo (polevka + hl.jidlo). Misto jogurtove svacinky ma treba cerstve ovoce, takove ty ryzove tycinky s ovocnou naplni z DM, nejake susenky nebo krupky, ktere neobsahuji mleko..
Taky jsem si delala hlavu, jak nahradit jogurtovou svacinku a ted mi to vubec neprijde.
Rohlik nebo chleba chce zasadne suchy
takze nastesti mi toto reseni odpadlo, ale ze zkusenosti kamosek, nebo co jsem nasla, tak hodne davaji treba ty marmelady St.Dalfours, ja je miluju, jen ovoce, zadne konzervanty, zkousela jsem najit i nejake margariny a podobne, ale tam bacha na to slozeni.. Obcas nejake zeleninove pomazanky, ale tam zase bacha na soju ![]()
I kdyz to vypada slozite, tak si urcite rezim zajedete a jogurt ani chybet nebude…
Ja si koupila knizku od Fukse „alergie ciha v jidle a piti“, tam je par receptu, pak jeste chodim na www.proalergiky.cz nebo http://www.alergickedite.cz/vareni-recepty a podobne weby, tam je par receptu taky..
Zelva, díky, moc jsi mi pomohla. Vím, jakmile na to najedu, tak mi to tak složité asi nepřijde
Okouknu ty odkazy a podívám se na tu knížku. ![]()
já mám taky jedno zdětí s ABKM a řeším neustále co jíst. Zeptám se ,děti mají 13měs. mohou ty kukuř.cornfl.?MAlý nechce vůbec nic,ráno má kaši,aby měl mléko,pak trochu ovoce,banán,přesnídávky,oběd už měsíc nejí,nechce nic,odpol,zae ovoce,chleba rohlík,večer kaše. Jsme z toho docela zoufala,co mu dát a ještě když nechce oběd,vařený ,ze skínek,polévky,prostě nic. Trvá to měsíc a už mám obavy co bude dál…
Kklarko, no.. popravde jsem se na to slozeni tech kukuricnych cornf. moc nedivala
, protoze jsem mu je zacala davat az tak v…18 mesicich?? Do te doby vetsinou po UM rano snidal kasi a nic jineho nechtel
Ani moc tyhle corny. Obcas jsem mu dala ty detske krupky.
Ale rekla bych, ze v tech opravdu pouze kukuricnych nic jineho nebude, ze to bude podobne slozeni jako ty kukuricne krupky pro male deti, mozna trosku „osolene“ nebo neco navic… ale jinak nic. Ale radsi koukni, ze jo ![]()
Blbe je, ze vas maly nechce ten obed, aby mel alespon nejakou zmenu, Domca do 1 roku chtel jen sklenicky a pak zase jen doma varene
Ale tim mel aspon nejakou tu zeleninu a maso a tak…
U nas bylo asi nejhorsi malemu vysvetlit, ze nemuze ani jogurt, ani pribinaka ani nic, co vidi u deti, nebo co si da obcas mamka..
docela to pochopil, i kdyz je jeste maly, nekdy je mi ho lito… Bohuzel jsem ho i naucila, ze jogurt je „ble“, takze kdyby naahodou nekdy alergie vymizela, tak mi to asi nebude ani jist ![]()
Klarko, tak s tím obědem je to fakt blbé, tam je masíčko a zelenina a v tom spousta bílkoviny a jiných věcí. Ale chápu tě, že jsi ráda, že vůbec něco s ní.
Kubča měl teď týden nechutenství, tak jsem se taky děsila, co dál
Ale včera už jedl normálka ![]()
Zelvi, u nás je to naopak, od začátku odmítá skleničky, takže vařím......jen na delší pobyt někde bez kuchyně to bude asi horší ![]()
zoubky, a máš ten jogurt vyzkoušený, že ho malý nesnese? Totiž naše Jája má taky ABKM, ale jogurt (konkrétně bílou Hollandii) snáší v pohodě. Přitom po HA mlíku má problémy.
Bersaba píše:
zoubky, a máš ten jogurt vyzkoušený, že ho malý nesnese? Totiž naše Jája má taky ABKM, ale jogurt (konkrétně bílou Hollandii) snáší v pohodě. Přitom po HA mlíku má problémy.
Tak to nemám, ale po špatné reakci na mléčnou kaši se bojím. Vím, že mi Dr. říkala, abych zrovna Holandii nebo bílou Activii zkusila až kolem roka…jsou to prý jediné jogurty jinak upravené než ostatní, které senad až v 1,5roce mám zkusit ![]()
No já tomu nevěřila, když jediný mlíko, který Jáje nevadí, je Nutrilon AC. Ale zkusila jsem to, samosebou opatrně, po lžičkách, a jsem ráda. Malá mi totiž UM skoro nepije, jsem ráda, když do ní dostanu jednu dávku denně. Takže jogurtem trochu lepíme nedostatek mlíka v jídelníčku. Ale musí to být Hollandia, Aktivii nesnese.
Holky,
my máme alergii na mléko i na vejce a pak i na další věci. A dá se vařit a dá s etak fungovat.
Vařím malému pudingy z Ovesného mléka z DM a všude ve vaření kde má být mléko používám OVES MILK z lékárny.
Děláme z něho pohankovou i ovesnou kaši a dělám zo toho i omáčky
A my to jíme taky ![]()
Horší jsou vejce, ale ty nahrazuju v pečení škrobem.
Palačinky u nás neviděly ani mléko a ani vejce a jíme je všichni ![]()
Kaši kupuju Sinlac a míchám jen s vodou- UM HA smrdí a melj to nechce. Navíc Sinlac používám i k vaření
Má výbornou chuť ![]()
Sladíme fruktozou a javorovím a agávovím syrupem - bílí cukr nemůžeme.
Pečivo - rohlík a obyčejný chleba je ok a mazat můžete Florou LIGHT- ta jediná je bez syrovátky a mléka jako takového. A dají se z ní dělat pomazánky - rozmixovat se šunkou (od kosti . ta nemá obsah sušeného mléka) nebo nastrouhat mrkev a td ![]()
Jinak pečivo dělám doma .
DM - má cereálí sušenky bez mléka a taky kupuju Amarantové výrobky - lupínky a křupky
…no je toho hodně ![]()
Tak hodně zdaru ![]()
Bersaba píše:
No já tomu nevěřila, když jediný mlíko, který Jáje nevadí, je Nutrilon AC. Ale zkusila jsem to, samosebou opatrně, po lžičkách, a jsem ráda. Malá mi totiž UM skoro nepije, jsem ráda, když do ní dostanu jednu dávku denně. Takže jogurtem trochu lepíme nedostatek mlíka v jídelníčku. Ale musí to být Hollandia, Aktivii nesnese.
Kuba má taky Nutrilon AC, Nutrilon HA měl od 7.týdne, a nijak jsem neviděla problémy..... Až když zareagoval nan mléčnou kaši (zkusila jsem jí jen pár lžiček) - během dvou hodin teplota 39 a osypání po celém těle a strašně „hořel“
, tak jsem dala AC a zjistila jsem, že je to mnohem lepší. Poslední dobou mi taky vezme mlíčko jen ráno a večer s kaší a někdy v noci, ale přes den vůbec ne ![]()
ADA, upřímě, kolik za tohle všechno dáš měsíčně
.....když to tak čtu, tak by mi peníze fakt nestačily
. Na ten Sinlac jsem koukala, mám od nich i nějaké recepty,ale cena docela vysoká. Ty pohankové atd. kaše taky síla. Neříkám, že budu dávat Kubovi levné sajrajty, ale mé finance jsou dosti oemzené a sotav vystačím takhle ![]()
A víš, co je nejhorší, že já neumím moc vařit, a nemám takové ty kuchařské nápady, takže má improvizace v kuchyni je mizerná ![]()
holky,prosím,čím zahušťujete jídlo dětem s ABKM? Může se mouka? Můžou od brumíka takové ty sušenky lodičky s marmeládou? Jakou marmeládu obecně můžou tyto děti?Náš synek ´by jogurty jedl o sto šest,sice je už neblinká,je tvarohová přesnídávka z něj letí,ale v noci se kroutí a celou noc,je to hrůza,tak 5× do hodiny jsme vzhůru. Jak se to projevuje u vašich dítek a co na to užíváte? My máme léky na pálení žáhy a po tom to bylo bezva,ale jak se vysadili a začli mléčné výrobky tak je to znova zpět. Mám pocit,že bude jíst malý jen kaše s nutrilonu allergy car…
Já vařím pohankovou kaši i ovesnou z vloček …prostě dám 2 lžíce vloček a zaleju vodou a nasypu lžíci oves milku. Povařím a je hotovo. cena je asi 00 nic ![]()
Neboj…já taky mám jen rodičák a nejvíc mě stojí léky a masti na jeho ekzém. Ale Sinlac kupuju po netu za 170Kč a jsou tam 2 pytle a mě to teda vystačí na dlouho. A pak eště kaše švestková nemléčná a rýžová a sladké sny od Nestlé. Mléko berem taky po netu.
OVES MILK - bedna stojí 45 Kč a uděláš z toho 4-5l - cena je teda jako krabicové mléko.
jediné co víc stojí jsou sušenky v DM a do toho jsme zapojila rodinu. Jako mls nám vozí sušené ovoce : švestky, ananas, rozinky, třešně a DM sušenky
a amarantové tyčky a td…
Každé dítě s problémem tě stojí víc, ale dá se to neboj ![]()