Jídelníček ročního dítěte
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Moje rocni je casto kojena k tomu rano obilna kase s ovocem, nebo jogurt s ovocem, v poledne rutnoroda zelenina s prilohou, maslem + maso tak 3-4× tydne, odpoledne ovoce, jogurt nebo presnidavka. K veceri zase zelenina, nekyy cottage, vejce, kousek peciva. V mezidobi futruje ovoce, ted v lete skoro nezavre pusu
s prechodem na dospelackou stravu rozhodne neni kam spechat..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Náš 14 měsíců.
Ráno 7:30 (spává dlouho) 300 UM
10:00 ovocná přesnídavka s domácí kaší (jáhly, pohanka, atd.) tak 300 ml
13:30 masozel s přílohou (bez soli), také tak 300 ml (maso denně)
16:30 bílý jogurt s ovocem, 300 ml
19:00 chleba s lučinou, nebo míchaná vajíčka, nebo opět jogurt s ovocem, nebo hustou polévku… to už menší porce tak 200 ml
V 20:30 chodí spát a vydrží do rána.
Přes den pije slabý neochucený ovocný čaj, a to hodně.
Vzhledem k tomu, že má skoro 13 kg, tak bych řekla, že mu sušenky, brumíci, lipánci atd vůbec nechybí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, tady se asi sejdou ty, který ta strava zajímá, řeší to a dbají na správné složení.
V okolí mám spíš případy, kdy 10m dítě jí různý ochucený lipánky, nedávno jsem viděla dokonce jakýsi jakože lipánek z tesca s jahodovou a kakaovou příchutí. Z toho složení mi přecházel zrak.
Tohle nekupuju ani nám dospělým.
Potom moc nechápu oblibu omáček - co to je pro roční dítě? Kostka masa + mouka + rýže třeba. Jako komu tohle prospěje? ![]()
To jen tak pod čarou, tady se pár lidí sejde, ale ve svém reálném okolí naznám podobného řešiče, jako jsem já.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mne ani neprijde, ze bych to nejak resila… ale je fakt, ze do meho jidelnicku patri jahly nebo treba pohanka naprosto normalne, tak mi prijde prirozene tak varit i male. Mam ve svem okoli maminku, ktere doktorka v pul roce ditete rekla, ze uz mu muze pomalu davat jidlo od stolu, to co jedi oni…
ale nastesti holka je rozumna a zacala standartne s prikrmama.
- Citovat
- Upravit
Anonymko, a jak by se podle kámošek jako mělo tvé dítě stravovat? Roční mi jedl hodně podobně, jen měl o 2 jídla denně víc-po ranním mlíku ještě v posteli s námi snídal (chleba s něčím, ovesné vločky s jogurtem, corn flakes s mlíkem) a po večerní kaši měl ještě řiděné mlíko. Takže jedl 7× denně plus mezitím nějaká ta křupka nebo kde co ožral u nás.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Talitha Tak nevím, ale na lipánku mi nepřijde nic špatného, mám ho od doktorky i dovoleného..je to jen tvaroh a smetana…ale třeba termixy a kostíky to nedávám, tam už je to s tím složeím horší…A co se týče omáček tak taky dávám, ale poctivé:
rajská: rozvařená rajčata, hovězí maso, těstoviny - trošičku ochucené třtinovým cukrem a skořicí - jeho nejoblíbenější jídlo
svíčková: uvařená a rozmixovaná mrkev a petržel, trošku mléka a třeba krůtí maso…ale příloha brambor nebo rýže…knedlík ještě neměl teda..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a koprovku taky měl…uvařila jsem bebu, do toho trošku kopru a brambor a žloutek a je to… a teď už dávám normálně z kravského mléko a vajčko celé ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice o ty 2 jídla víc. Ale kam je mám nacpat mi už neporadily ![]()
Omáčky u nás frčí taky a taky rozmixuju zeleninu, dám k tomu kus-kus, maso a dlabe.
Smetánek měl asi 2×, ale doma dělaný.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Svistice o ty 2 jídla víc. Ale kam je mám nacpat mi už neporadily
Tak ono záleží dost na žravosti/preferencích dítěte (moje jedlo na svůj věk menší porce, ale často) a denním režimu. Když mi vstával nejpozěji v 6 ráno, tak dostal UM do postele, než jsme se vyhrabali a udělali snídani, tak bylo mezi 7-8, tak měl snídani, okolo 10 sváču, po poledni oběd, po spaní zase sváču, kaši někdy po 18:30 tuším, po koupání před spaním okolo 20 h flašku mlíka.
A pokud třeba něky spal víc, nebo usnul už během dopoledne, tak se prostě jedno jídlo i vynechalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jojo přesně, my když v zimě vstávali třeba až v 9 hodin a někdy se ani za noc nevzbudil, tak měl taky jen 5 jídel a doktorka tvrdila, že je to málo, že mám dávat 7 jídel, netušila jsem, kam to nacpat…teď vstává mezi 6-7, takže má hned o porci víc a navíc vydá teď víc energie, jak už se batolí, chodí za ručičky a tak a v bazénku taky vytráví, takže má ještě tu mini mezi svačinku, takže má rázem 7 jídel ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice máme to stejně, jen ty porce máme značně menší, ale četnost a časové rozložení také tak
a jsm ráda, že vidím, že mnohým maminkám děti málo jí. já občas plaším, že třeba nebude mtí dostatek živin takových a makových a nenavykne si a bla bla bla. no a asi si zvykne a každé dítě se naučí jíst.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PavlaHr Tak malému už je dva a čtvrt a od prvních příkrmů ho považuji za velmi dobrého jedlíka. Snědl mi vždycky všechno, museli jsme se před ním s jídlem dokonce schovávat. Nicméně prostě minimálně do toho roku nejedl „tabulková množství“ na jedno jídlo. To až možná s redukováním jídelníčku na 5 jídel denně. Jemu v půl roce stačilo 80- 100 ml mléka, vic si nevzal. nicméně za dvě hodiny nejpozději se dožadoval dalšího nášupu.
Teď mu kolikrát v restauraci už objednáváme regulerní poloviční porci, protože pokud bychom mu odebrali z našeho jídla, tak už se prostě dostatečně nenajíme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice jo tak to my jsme na tom stejně, akorát, že v deseti měsících. no ale na druhou stranu, já jsem to samé v bledě modrém doted ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím Vás,
mám dotaz k tomuto tématu, prosím o radu. Moje dcerka má rok a pořád se mi několikrát za noc budí, cca 2× - 3×. Tak přemýšlím jestli nemá přes den málo jídla, ale nezdá se mi:
6:00 - 7:00 MM
8:30 - 9:30 chleba nebo rohlík(asi čtvrtku) s lučinou, máslem… občas loupáček oloupaný od maku, kousek domácí buchty nebo vánočku
11:30 - 12:00 masozelenina s přílohou, nebo polívka cca 90 - 100g
2 - 2,5h spánek
14:00 - 14:30 MM
16:00 - 17:00 ovce (většinou přesnídávka, čerstvé mi nechce jíst
)někdy s bílým jogurtem 190g
19:00 - 19:30 mléčná kaše 150ml
20:00 MM
Odpoledne ještě chodí pořád do kuchyně a něco chce, tak dostane třeba kousek rohlíku, kojeneckou sušenku nebo kukuřičnou křupku.
na roční prohlídce v 11,5 měsících měla 10,5kg… pan doktor nás s váhou pořád chválí, jen nevím co si počít s tím nočním buzením. Já ji vždy nakojím a hned spokojeně usne…
Moc děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sněženka25 tak u nás to je ráno 180 ml UM, ovoce má 2 ks - např. jablko a banán nebo jablko a nektarinku… Jeden mu nestačí.
K obědu jí 250 g a klidně i víc.
Maso má 3-4× týdně, 1-2× týdně žloutek a 2 dny bez.
Večer pije 210 ml UM.
A tak 1-2× týdně má kolem 2. ráno svačinku, kdy si dá 150 ml UM.
Ale největší problém měly s tím, že má za den málo porcí jídla a ještě pije jen UM k „snídani“ a večeři…