Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já taky nechápu, jak se někdo může vysmívat, že dal takové nebo makové jméno. Každá to holt cítíme jinak. Je to každého věc. Kamarádi měli pracovní název Kvido (ještě když ani nebyli těhotní) a nakonec se nechali ukecat rodinkou na Honzíčka po tatínkovi.
My máme tu Emu, co mele to maso, i když ve slabikáři, co máme my doma je:
Táto, máme tetu?
Máme! Máme tetu Emu.
My se máme.
To jen tak pro úplnost
![]()
no já si ascho typuju že si teda rozhodně nebyla jediná, protože já jsem 79 a Lenek znám plnou pr…, pardon. No ale mě běžná jména nevadí, člověk se může odlišit i jinak. Lepší než vyčnívat. V celým svým životě jsem potkala Ladislavy jen dvě…
lacenka píše:
no já si ascho typuju že si teda rozhodně nebyla jediná, protože já jsem 79 a Lenek znám plnou pr…, pardon. No ale mě běžná jména nevadí, člověk se může odlišit i jinak. Lepší než vyčnívat. V celým svým životě jsem potkala Ladislavy jen dvě…
Jo jasne, ja byla vetsinu skolniho zivota…aspon toho mladsiho…VELKA Lenka
Nejak to odlisit museli… A Ladka je nahodou dobry… Moje mama je Vladka
Nejlepsi ovsem je, ze uz znam dve dalsi Lenky se stejnym (mym vyvdanym) prijmenim. Jedna dokonce studovala na stejny VS. To uz je fakt na povazenou! A to nejsem zrovna Novakova ![]()
Jinak myslim, ze jmen pro kluky je docela dost…jenom ja mam treba problem se zdrobnelinama. Ne ze bysme pouzivali nejaky desivy, ale Matymu Matyasi zrovna moc nerikame. Takze kdyz uz prijdu na nejaky hezky klucici, nenapada mne, jak ho normalne zkratit.
jo mě taky všichni říkali Vlaďko a já na to měla dost silný osypky. Nesnášela jsem když mi někdo komolil jméno, to jsem raděj měla být Martina, Markéta, Anna, Marie a jiné tuctové jméno. Ó co já bych za něj v pubertě dala. Takže synátor by se tedy Chrodoš u nás rozhodně jmenovat nemohl.
Ahojkym tak my jsme si pohlaví říct nenechali, takže jsme měli vybráno pro holčičku Natálie a pro chlapečka Sebastian. a taky ho máme. ![]()
My jsme měli pro kluka vybránýho Tomáše, ale narodila se Nikol. Pak se mě to přestávalo líbit a ted je tu ten kolotoč výběr jména zase a asi zůstane ten Tomáš, nic jinýho mě nanapadá…
My máme Ondřeje (9 let), jméno jsme vybírali pečlivě, žádného Ondru jsem neznala - jen jednoho z vedlejší třídy své ZŠ. Když šel náš Ondrášek do školky, byli ve třídě čtyři kluci stejného jména. Druhý syn je Vojtíšek - taky jsem znala jen jednoho spolužáka a ten to jméno zdědil jako čtvrtý v rodině, a teď je Vojtíků…Mám pocit, že kdybychom vybrali Chrudoše, tak se takové jméno hojně začne dávat. Martina
Kdyby byla Karkulka kluk, byla by Václav. Manžel ho prosazoval uz poprvé, ale to jsem si Michala uhájila:) nebo se nám taky líbil Antonín. Ale nakonec se narodila holčička, tak možná bude Václav az jako třetí:) a chápu to „uřvání“ rodinou. Nám pořád rozmlouvali Karlu. Prý je to tvrdé nezvyklé jméno. A prý když už, tak máme dát Karolína. Ale my se nedali a teď to jméno Karličce sedí.
Tak mě kluka poprvé řekli asi v 16. týdnu.
Jméno bylo velký problém, žádné se mi nelíbílo dost na to, abych ho dala svému synovi a zároveň ho neměl každý druhý chlapeček a ještě bylo bez diakritiky (kvůli našim dlouhodobým pobytům v zahraničí). Pro holku bylo hned, Sara měla jméno, ještě ani nebyla počatá a měla bych jména ještě pro dvě až tři holčičky, ale kluk? Co jsem navrhla jako první, muž strikntě zamítl, já zamítala jeho návrhy. Pár dní před termínem jsme se dostali k tahání lístků z klobouku s kandidáty: Sebastian, Damien, Samuel, Nathan, Alex. Zůstali dva kandidáti Sebastian a Nathan a mimčo už mi leželo na břiše, když manžel rozhodnul a napsal jméno do papírů pro matriku. Výsledek je na metříku.
Ahoj s jménama je kříž. My máme kluky 2. Mě se vždycky líbil Jáchym a taky jich moc nebylo. No u prvního si pro:,–(il tatínek Jana po sobě, ale u druhého už Jáchym vyšel, jen teda mi teď přijde, že se to začíná nějak rozšiřovat, nebo je to tím, že si člověk víc všímá.
Jo a všichni říkají „Jáchyme , hoď ho do stroje“ mi přijde, že na každé jméno se najde něco.
Já si vždycky vybavím nějakej díl Simpsnů jak vybírali jméno pro Bárta a Homer zkoušel rýmovačky.
Pro holku se mi moc líbí Johanka tak třeba příště. ![]()
Já si myslím, že v tomhle se radit fakt nedá.
Je na každém jaké jméno si pro dceru nebo syna zvolí. Mě se třeba opravdu nelíbí jméno Patrik nevím proč už to tak mám roky tohle jméno mi vždycky přišlo hrozné, ale to je můj názor a nic mi není do toho když tak někdo pojmenuje své dítě. Takže holky říkám si hlavně at jsou jednou děti až nám vyrostou spokojené se jménem co jsme jim vybrali ![]()
Ja jsem se dozvěděla pohlaví až na ultrz srdíčka ve 22tt..Předtím Matěj pořád nechtěl roztáhnout nožičky -stydlivka (teda nevím po kom) a pak se rozhodl, že konečně ukáže a byl tam pindík. A od té doby nám to potvrzují všechny ultrazvuky i 3D..Takže jméno máme Matěj. Pro kluka jsme ho měli vymyšlené hned..líbilo se mi i příteli tak jsme u toho zůstali. Ale pro holku to bylo dilema…neuměli jsme se dohodnout, takže ještě že je to klučina:-)
MaKi no mi máme Huga doma.
Oběma se nám toto jméno líbilo a bylo favoritem hned od začátku. A ani si neumím představit, že by se jmenoval jinak. V záloze byla jména Jáchym, Šimon a Norbert.
Lacenko, Ladislava byla naše třídní na gymplu - prý po tatínkovi ![]()
Taky mám pocit, že se teď s Matyáškama roztrhl pytel - ale je to hezké jméno, to zas jo…
Manželův kolega má zase Huberta. Proč ne, ale furt jsme přemýšleli, jak mu asi říkají. Když je malý, tak třeba Bertíku, ale potom? Asi Huberte…
Můj kolega dal jméno Timotej - říkají mu Tim, Timek nebo Timeček, to se mi zdá moc hezké. Kdyby ho neměli už oni, tak bych ho klidně dala taky ![]()
Jinak psala jsem Chrabroš, ne Chrudoš - Chrabroš mi přijde ještě o něco málo horší ![]()
A že na každé jméno se dá vymyslet něco, popř. každý zná nějakého člověka nějakého jména, který je malý, ošklivý, hloupý nebo debil je svatá pravda… Proto zastávám názor, že by do výběru jména mělo kecat co nejmíň zainteresovaných lidí - ideálně pouze nastávající rodiče
Ostatní si zvyknou.