Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
C.H. no mě se to spojení strašně líbí, určitě manžela ukecáš
i když s nima je to někdy dooost těžké
. A vy máte malého zapsáno jen jako Alexe v rodném listu nebo jako Alexeje, popř.Alexandra?
Alex se mi taky moc líbí, pro kluka i holku. Ale napsala bych ji Alexandra. Říkat můžete Alex, ![]()
Holčička tušim, že jde Alexa a ne Alex,
ale nejsem si jistá. Jinak je to jméno krásný jak pro chlapečka, tak i pro holčičku. ![]()
Kamarádka má dceru Alex,je jí už tak 12 let,takže s tím někde na matrice nejspíš problém nebude
A jsou to Češi,žádní cizinci.Říkají jí Lexi,Lexinko…
Lucajdice79 píše:
Kamarádka má dceru Alex,je jí už tak 12 let,takže s tím někde na matrice nejspíš problém nebudeA jsou to Češi,žádní cizinci.Říkají jí Lexi,Lexinko…
ani nevíš jakou jsi mi udělala radost
už jsem si myslela, že jsem fakt exot když se mi to líbí pro holčičku
a asi i víc než pro kluka
. Uvidíme jak se bude tvářit paní matrikářka v Ostravě ![]()
AV píše:
Nemáte prosím někdo zkušenost se jménem Alex pro holčičku popřípadě i chlapečkaZatím nevíme co to bude,ale jméno máme vybráno univerzální. Starší bráška je Max
. Jenže nevím jak se na toto bude tvářit matrika. U kluka to možná ještě projde, i když v kalendáři je jen Alexej, ale u holčičky mám obavu, jestli to někdo nezhodnotí jako mužské jméno a ty se u nás holčičkám dávat nesmějí
Jasný, však v COMEBACKU je Saša a Lexa v jedný rodině
myslim, že je to i tak moc hezký jméno a tím líp, že uni ![]()
Já bych řekla, že Alex je jméno vhodné pro oba, stejně jako Saša
Oboje to je zdrobnělina z Alexandr(a).
AV jsme z Havířova,tak snad jsou u nás matrikářky v poho na severu Moravy
A jsem ráda,že jsem tě potěšila
![]()
myšanda26 píše:
Není to úplně špatné, připomíná ten seriál Comeback, tam se ti dva taky jmenují Alex - Lexa/Saša. Popravdě mě se ta jména docela líbí.
No, ale tam jsou Alexandr a Alexandra právě
to v jednom díle přece Lexa řešil, že je drsný mít ve jméně R a ta Saša mu říkala „Ale Lexo, vždyť ty jseš Alexandr“ ![]()
Manžel chtěl Alexandra, ale protože máme psa jménem Alex
, tak jsem to zavrhli. Jinak se nám to jméno líbí i pro holku.
AV píše:
C.H. no mě se to spojení strašně líbí, určitě manžela ukecáši když s nima je to někdy dooost těžké
. A vy máte malého zapsáno jen jako Alexe v rodném listu nebo jako Alexeje, popř.Alexandra?
Jj, máme ho zapsaného jako Alexe. Mě se libí i Alexandr (a k příjmení by se nám to hodilo víc), ale chtěli jsme se vyhnout tomu, aby mu někdo říkal Sašo.
A co si myslíš, paní doktorka mu říká Sašenko.
Jinak svátek slavíme na Alexandra. Říkáme mu Lexíku, Lexulo, Alí, Lexi a když zlobí, je to tyranosaurus Lex. ![]()
Mě se ještě líbilo ke jménu Maxim holčičí jméno Mia, ale to je zase pes známých
. Taky se mi stalo když jsme šli s Maxíkem po ulici s našim psem Duffym,a já říkám synovi Maxi pojď, tak se maminka která šla kolem nahlas pohoršila, že každý druhý pes se jmenuje Max a přitom je to chlapecké a ne psí jméno
. A se jménem Alex to bude asi stejné
. Ale mi to neva
..
C.H. píše:AV píše:Jj, máme ho zapsaného jako Alexe. Mě se libí i Alexandr (a k příjmení by se nám to hodilo víc), ale chtěli jsme se vyhnout tomu, aby mu někdo říkal Sašo.
C.H. no mě se to spojení strašně líbí, určitě manžela ukecáši když s nima je to někdy dooost těžké
A co si myslíš, paní doktorka mu říká Sašenko.
Jinak svátek slavíme na Alexandra. Říkáme mu Lexíku, Lexulo, Alí, Lexi a když zlobí, je to tyranosaurus Lex.
tak to si zdovolením půjčím na svého druhého syna
tyranosaurus Max
dost dobré ![]()
Jinak varianta Alex pro kluka určitě jde na http://krestni-jmena.cz/ maj napsaný, že jich je u nás v republice skoro tisíc, ale jako holčičí jméno to tam nemaj… ![]()
V Knapové je uvedeno:
Alexie-osamostatnělou zkráceninou je Alex- vyskytuje se u nás neobvykle. Takže to jde ![]()