Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@TýnkaK píše:
To jsou zase argumenty…Mně zas leze krkem dnešní móda suprčupr světových jmen za každou cenu, v touze po oslnivosti, obvzvlášť pro dítě s příjmením Vomáčka nebo Dvořáková a bydlištěm ve Lhotě. Taky záplava pořád stejných jmen je fakt krásná. Nicméně nemám potřebu matkám Jakubů nebo Honzíků neurvale sdělovat, jak trestuhodně neoriginální jsou a jak je jejich dítě naprostej chudák, protože až někdo zvolá jejich jméno, zvedne se polovina třídy…
Zakladatelko, dej jméno, jaké ti je libo. Posmívat se můžou Božidaře i Janě nebo tolik dnes oblíbené Sofii, Nellince a Terezce. Třeba pro křivý zuby, směšné příjmení nebo ráčkování.
Dobová oblíbenost jmen se dost mění a co je in dneska, za 20 let může bejt „hrůza“. Důležitý podle mě je, abyste vy, jako rodiče věděli, proč chcete to které jméno a uměli to svému dítěti předat. A pokud svoje dítě vychováte ke zdravému sebevědomí, posměšky ho nerozhodí a dost možná se ani nebudou konat!
PS. Dneska je fakt trendem to, co já sama cítím už dávno- totiž návrat ke jménům tradičním, kolikrát již nepoužívaným a já říkám zaprášeným. Takže i společnost už si zvyká a přestává být v takovém měřítku šokována podobným jménem.
Já sama mám Bertu. To jméno miluju už drahně let, manžel ho ale opravdu zásadně odmítal. Neprošla mi ani Josefína nebo Matylda. Rodila jsem svoji holčičku s tím, že to teda asi bude Johanka a když bylo po všem, muž zahlásil: napište Berta! Já myslela, že blouzním buď já nebo on.
Jenom tím chci říct, že tvoje obavy a pochybnosti opravdu chápu, ale z vlastní zkušenosti říkám: kašli na to, co říkají ostatní, natož anonymní davyDcera je opravdu řízek, ona by nemohla být nic jiného (natož ta Johanka!), strašně jí to jméno pasuje a často to i slýchám od jiných. Jsem si opravdu jistá, že ona by si ustála, i kdyby se jmenovala Kedluben.
Navíc význam je opravdu krásný a přestože před porodem mělo tisíc lidí nevyžádané reakce o hnusnosti toho jména, dneska je čím dál víc kladných ozev (navíc bývají tak výrazné, že se nemusím obávat jejich upřímnosti
)
Nedala bych a myslím si, že holčička by byla dětem pro smích; děti jsou nemilosrdné
Božidara je ženské křestní jméno slovanského původu. Znamená „dar boží, bohem daný“
Mně se stará jména líbí, bývají krásná i významem. Božidaru bych dala klidně, taktéž Bohuslavu. K našemu příjmení by to ale nešlo. Vždy jsem chtěla Rozálii. Líbí se mi i Gordana, Stanislava, Magdaléna apod. Kluka bych pojmenovala Záviš (opět se nehodí k příjmení). Absolutně mě neoslovují jména typu Vanesa, Sophie apod.
@Flenka píše:
@TýnkaK Berta je hezké, představím si Bertu Bovaryovou z knížky. Hnědovlasou holčičku s kudrlinkami
![]()
.
Ta naše je blondýnka. Ale taková ta úplně světlounká ![]()
@KackaDoup
V tom slova smyslu, že bych Bozidaru mela tendenci oslovovat spis jako Bozenu než jako Darinu, Daru.
Co třeba Rochna? Nebo Machna? To jsou také stará česká jména.
Příspěvek upraven 16.04.15 v 20:56
@Menora ja vubec nechapu proc se vam to spojuje, dyt to spolu nesouvisi nezni to vubec podobne a ani zaklad tam neni stejny
![]()
Božidara se mi moc nelíbí, ale proč ne? Nepřijde mi hnusné, nebo nevhodné.
Mimochodem, znám Bohumilu (spolužačka, takže mladá holka), což je trochu podobné, a rozhodně žádné problémy neměla, nikdo se jí nesmál. Naopak, ona sama nebyla nijak zvlášť výrazná, vtipná, chytrá, nebo hezká, ale díky jménu na ni určitě nezapomenu, prostě Bóža ![]()
Navíc jména jsou hlavně o zvyku.