Jméno Jakub - ano či ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5098
20.11.23 15:56
@Anonymní píše:
Prosím anonym, nebo smazat, moc osobní.
My máme druhorozeného Jakuba. V našem okolí se říká „Ty jsi Matěj“, variantu s Kubou neznám. Dlouho pro nás byl Jakoubek. Až začal sám mluvit a sám se oslovovat, postupně varianta Jakoubek ustoupila Kubíkovi. Já měla spíš problém, že Kuba je název státu a kubík je měrná jednotka, případně Kubík značka pití. Ale i přesto se nám jméno líbilo, hlavně s tím významem.
Až později jsem zjistila, že Jakub pochází z Jákob, a toto jméno je v Bibli přeloženo jako „úskočný“. To se mi nelíbí, ale Kubík už byl na světě nějaký ten pátek, takže na změnu jména bylo pozdě. :lol:

Uskocny to opravdu neznamena, spis je to odvozene ze slova „pata“.

Jinak mne prijde vtipne, jak v dnesni dobe musi byt kazdy originalni. Je ale pravda, ze jsem kdysi chtela jmeno „Sofie“ a nedala prave kvuli cetnosti. Takze nejsem jina. Syn ma jmeno, ktere se mi libi od osmnacti, a ted me taky mrzi, ze je nejak extremne popularni :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
20.11.23 16:01

Nečetla jsem celou diskuzi, ale jméno Jakub se mi moc líbí, klidně bych tak syna pojmenovala. Dcera ani syn žádného Jakuba ve třídě nemají - dcera tam ale má 2× Jaroslava a syn 2× Viléma. A to přitom nejsou žádná častá jména. Takže je to i o náhodě. A může se ten trend i měnit. Já jsem třeba Petra, na základce jsme byli ve třídě 3. A teď v dospělosti žádnou jinou neznám :nevim:

A ještě bych vám poradila s příbuznými moc neřešit ta jména. Vždy se najde někdo, komu se nebude líbit a je zbytečné se kvůli tomu trápit a dohadovat. Důležité je, aby jste se shodli vy jako rodiče. My jméno prvorozeného dítěte řešili se všemi a byly to nervy, druhorozeného jsme oznámili v půlce těhotenství a třetího raději až po porodu. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65418
20.11.23 17:07
@Looker píše:
Jméno Jakub se mi líbí, ale oslovení Kubo se mi zdá moc běžné. Jakub se taky může oslovovat Kája, ale v tom případě bych dala jméno Jákob, které je podle mě o málo hezčí než Jakub. Jméno Karel mi ale přijde moc staromódní.

znám hromadu Kubů, ale nikdy jim nikdo neříkal Kájo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
25.11.23 21:47
@Looker píše:
Jméno Jakub se mi líbí, ale oslovení Kubo se mi zdá moc běžné. Jakub se taky může oslovovat Kája,ale v tom případě bych dala jméno Jákob, které je podle mě o málo hezčí než Jakub. Jméno Karel mi ale přijde moc staromódní.

Ne, nemuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77319
25.11.23 21:54
@Looker píše:
Jméno Jakub se mi líbí, ale oslovení Kubo se mi zdá moc běžné. Jakub se taky může oslovovat Kája, ale v tom případě bych dala jméno Jákob, které je podle mě o málo hezčí než Jakub. Jméno Karel mi ale přijde moc staromódní.

8o :roll: Jakub se fakt neoslovuje jako Kája, Kája je Karel,
a jinak ten kluk, na jehož jméno se ptala zakladatelka, má teď 4 roky, takže už je to zcela bezpředmětné řešit - dozajista se už dávno nějak jmenuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
26.11.23 16:34

Kdo udělal z Jakuba Karla? :roll: 8o 8o 8o 8o bože, proč?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze