Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Prosím anonym, nebo smazat, moc osobní.
My máme druhorozeného Jakuba. V našem okolí se říká „Ty jsi Matěj“, variantu s Kubou neznám. Dlouho pro nás byl Jakoubek. Až začal sám mluvit a sám se oslovovat, postupně varianta Jakoubek ustoupila Kubíkovi. Já měla spíš problém, že Kuba je název státu a kubík je měrná jednotka, případně Kubík značka pití. Ale i přesto se nám jméno líbilo, hlavně s tím významem.
Až později jsem zjistila, že Jakub pochází z Jákob, a toto jméno je v Bibli přeloženo jako „úskočný“. To se mi nelíbí, ale Kubík už byl na světě nějaký ten pátek, takže na změnu jména bylo pozdě.
Uskocny to opravdu neznamena, spis je to odvozene ze slova „pata“.
Jinak mne prijde vtipne, jak v dnesni dobe musi byt kazdy originalni. Je ale pravda, ze jsem kdysi chtela jmeno „Sofie“ a nedala prave kvuli cetnosti. Takze nejsem jina. Syn ma jmeno, ktere se mi libi od osmnacti, a ted me taky mrzi, ze je nejak extremne popularni ![]()
Nečetla jsem celou diskuzi, ale jméno Jakub se mi moc líbí, klidně bych tak syna pojmenovala. Dcera ani syn žádného Jakuba ve třídě nemají - dcera tam ale má 2× Jaroslava a syn 2× Viléma. A to přitom nejsou žádná častá jména. Takže je to i o náhodě. A může se ten trend i měnit. Já jsem třeba Petra, na základce jsme byli ve třídě 3. A teď v dospělosti žádnou jinou neznám ![]()
A ještě bych vám poradila s příbuznými moc neřešit ta jména. Vždy se najde někdo, komu se nebude líbit a je zbytečné se kvůli tomu trápit a dohadovat. Důležité je, aby jste se shodli vy jako rodiče. My jméno prvorozeného dítěte řešili se všemi a byly to nervy, druhorozeného jsme oznámili v půlce těhotenství a třetího raději až po porodu. ![]()
@Looker píše:
Jméno Jakub se mi líbí, ale oslovení Kubo se mi zdá moc běžné. Jakub se taky může oslovovat Kája, ale v tom případě bych dala jméno Jákob, které je podle mě o málo hezčí než Jakub. Jméno Karel mi ale přijde moc staromódní.
znám hromadu Kubů, ale nikdy jim nikdo neříkal Kájo.
@Looker píše:
Jméno Jakub se mi líbí, ale oslovení Kubo se mi zdá moc běžné. Jakub se taky může oslovovat Kája,ale v tom případě bych dala jméno Jákob, které je podle mě o málo hezčí než Jakub. Jméno Karel mi ale přijde moc staromódní.
Ne, nemuze.
@Looker píše:
Jméno Jakub se mi líbí, ale oslovení Kubo se mi zdá moc běžné. Jakub se taky může oslovovat Kája, ale v tom případě bych dala jméno Jákob, které je podle mě o málo hezčí než Jakub. Jméno Karel mi ale přijde moc staromódní.
Jakub se fakt neoslovuje jako Kája, Kája je Karel,
a jinak ten kluk, na jehož jméno se ptala zakladatelka, má teď 4 roky, takže už je to zcela bezpředmětné řešit - dozajista se už dávno nějak jmenuje