Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hele mi to jméno nijak nevadí, protože znám rodinu kde ho dědí, takže jsem asi zvyklá, ale v ČR bych volila nějakou jinou verzi tohoto jména, protože evokuje prostě zvíře. Leo a Leoš už mi přijde úplně jiné jméno i když k sobě patří
A co dát jméno LEVI, nebo LEVA. Jinak mi přijde celkem hezké ![]()
Jsem denně v kontaktu s cizinci, takže mi jméno Lev divné nepřipadá. Záleží na tom, jestli to manželovi vadí moc nebo jen není tak úplně pro a domluvili byste se. Za nejdůležitější ale považuji příjmení. K českému typu Novák, Svoboda, Malý atd. bych takové jméno nedávala. K ruskému klidně. Dětem je to obvykle jedno, cizinců je tu dost, jsou zvyklé. Na rozdíl od starší generace.
@matkabagristy píše:
Znam rodinu, kde dali decku jmeno vlk, maji maleho vlcka, vy budete mit maleho lvicka. akorat pruser je, ze ty decka budou dospeli chlapi.
Tam ale asi nebude souvislost s jinou narodnosti, ne?
Jinak i v Babicce je treba Orlik.
V Anglii maji tradici jmena jako Verity, v cestine by to taky znelo podivne, ale je to proste cizi jmeno, tak by to nikdo takhle neresil.
No nemyslím, že je to úplně šťastný nápad, ale dělej jak myslíš. Znám jednu Rusku a ta má chlapečka jménem Tigran. Tak to ber jako inspiraci, kdyby měl Lev ještě brášku…
U nas bydli dost Rusu, takze u jsem u ditete slysela. Rikali mu Leviku a to mi prijde v pohode. Jedna holcina mu rikala Lvicku, to uz znelo hur, ale pokud se jako dite bude predstavovat Levik
, proc ne.
Ja mam naopak mnohem vice pochopeni pro pojmenovani ditete podle puvodu rodice, byt nezvykle, nez pro zdejsi diskuse „Jake jmeno by se hodilo k Helence?“ Ty me privadeji k silenstvi, ale sedim si na rukou a temer nikdy se nezapojuju.
@Kelsey píše:
To bylo v Babovřeskách nebo se pletu?
Ano bylo
![]()
Podle mě je to o zvyku - oslovení Levo, Levi, proč ne. Zvlášť pokud bude mít odpovídající příjmení, ne typický český, spíš někam k Rusi
A pokud to příjmení nebude začínat na V, to by znělo fakt divně. Ale osobně se mi ze všech výše jmenovaných „lvích“ variant líbí Leo, kdysi jsem se s jedním potkala a jméno nezvyklý, netuctový, ale za mě hezký.
@tatrovka Tigran je Arménske jméno, ale vemu si to na vědomi, děkuji! ![]()
@krtek93 ma české přimeni Tůma. Leonard Tůma napřiklad, abych byl nějaký kompromis? Mi to přijde jako jeden z variantu také.
@Eliška Přesně! Ale abych jsme však mohli dosáhnout nějakého kompromisu s příbuznými, musím najít jeho českou verzi asi. ![]()
Lev je super jméno, měla jsem ho v užším výběru pro syna, než mi došlo, že pokud bude do naší rodiny, bude už ve 20 plešatý
, a to mi vůči němu přišlo trochu kruté, protože u nás ta spojitost se zvířetem lidi prostě napadá. U staršího chlapa už myslím, že je to jedno. Takže nakonec není Lev. A jak naschvál má husté kvalitní vlasy po manželovi ![]()
U tebe je tam i ta vazba na tvůj jazyk a původ, takže proč ne?
@Olyalya
Tak dobře vyberte ![]()
BTW dneska už bych to asi neřešila a jméno klidně dala, pánská móda se změnila a spousta plešatých chlapů vezme celou hlavu strojkem a nenechávají si ty zbytky vlasů kolem uší a u krku, takže vypadají dobře a asociace s vypelichaným lvem nikoho nenapadne.