Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Leeloo_x jasný, že na jméně se musíme shodnout oba… pokud bude manžel fakt zásadně proti, tak samozřejmě vybereme něco jiného. Jde mi jen o to, že zatím se mu nelíbilo žádné, které jsem zmínila, ale sám vlastně doteď nic nenavrhnul, takže je těžký se na něčem domluvit. Tak jsem si jen chtěla tady ověřit, jestli jsem s Viviankou fakt tak mimo, nebo jsou i jiní lidi, kterým se to jméno líbí ![]()
Proti tomu jménu nic nemám, je docela hezký. Ale pokud o něm nechce přítel ani slyšet, nešla bych proti němu, je to sobecký
Já jsem šíleně moc chtěla Izabelku, ale manžel byl proti už u první dcerky, u druhé mi taky neprošlo
![]()
Stejně tak já jsem byla proti některým jménům, který se líbili manželovi a kdyby si to jméno prosadil proti mé vůli, byla bych naštvaná. Mě se třeba šíleně nelíbí jméno Marie a kdyby ho na ten papír napsal proti mé vůli, asi bych ho zabila ![]()
Jméno pěkné, ale líbí se mi více Vivien, je to takové vznešenější. ![]()
Koukám jak blázen, druhá strana diskuse o neobvyklém jméně a ještě tu nepadlo nic jako „proboha, nemstěte se dítěti“ a „děti jí budou šikanovat“
.
Ne, jméno je pěkné, asi bych taky volila variantu Viviana, ač Vivien zní lépe, ale do českého prostředí asi lépe sedne Viviana (a to neznamená, že se jí Vivien nemůže říkat). Každopádně, jak píší ostatní, je třeba se dohodnout s partnerem, aby to nebylo jako v jiných diskusích, kdy se parnteři vyjadřují stylem „bude to tak a přes to nejede vlak“. Tak přeju hodně štěstí při dohadech, máš šanci, že si na to jméno po počátečním „šoku“ zvykne a zalíbí se mu (mně se taky kolikrát začala líbit jména, která mi dříve přišla hrozná).
@vendulina83 Nemyslím, že jsi výběrem Viviany „mimo“, ale mě osobně se to moc nelíbí, a když už, tak Vivien se mi líbí více… ani ty varianty oslovení nejsou nějak významné - Vivka, Vivi, Vivuška, Vivinka… na mě je tam moc V ![]()
a proti manželovi bych nešla…
nejlepší je napsat si každý několik jmen každý na svůj papír, pak si ty papírky vyměnit a každý ať to tomu druhému proškrtá, co nechce, nebo dá do závorky, co by případně snesl… a něco z toho vyleze… pokud otec dítěte nespolupracuje, tak bych mu vyhrozila, že si dítě pojmenuji sama a jeho podpis zfalšuji ![]()
@vendulina83 mimo vubec, jmeno je zajimavy a pekny…Zadnou neznam ![]()
Když budou dávat Pretty woman, tak si užije
jako já, když dávají Kurvahošigutentag (Irena)
A JEŠTĚ RADA - nejlepší je jméno předem nikomu nesdělovat, protože se vždy najde někdo, kdo tě bude přesvědčovat, že to nezní hezky… nejdříve jsem taky rodině sdělovala, jaké jméno plánujeme… nakonec jsem asi měsíc před porodem řekla, že už nikomu nic neřeknu a vybereme si sami. Dali jsme Ester - brblali, že se jim to nelíbí, že si nezvyknou, že to bude chudák holka a bla, bla, bla… je jí pět let a nikomu to není divné, všichni si zvykli
a když někdo něco říkal, tak jsem řekla, že je to NAŠE VĚC! ![]()
@Anonymní píše:
Když budou dávat Pretty woman, tak si užijejako já, když dávají Kurvahošigutentag (Irena)
nebo jako já, když dávají Básníky (Vendula) ![]()
co už, skoro každé jméno už bylo v nějakém filmu použito…
@3HE ano, na to už jsem taky přišla… pár prvních návrhů jsem naivně diskutovala i s mými rodiči a na každé jméno si něco našli a pokaždé se tvářili, že takovou hrůzu přece nemůžeme dát, že tak se jmenuje nějaká neoblíbená sousedka/kolegyně/známá, popř. hned vymýšleli jen ty nejošklivější varianty
A zrovna moje máma, která vždycky tvrdila, že každé jméno je krásné, když se říká pěkně a s láskou
Nejdřív mě to mrzelo, pak jsem se naštvala a teď jsem rozhodnutá, že jméno se rodina dozví, až se malá narodí…
a bude na nich, jak se s tím poperou. A jestli se hodlají šklebit, tak ať si mě nepřejou ![]()
@vendulina83 Ono hlavně nad už narozeným dítětem si to málokdo troufne říct, že jméno se mu zdá šílený. A pokud to někdo řekne, tak je pěkný d…, ten dotyčný by to sice jistě nazval upřímností, ale ve skutečnosti by to byla netaktnost a hulvátství. Ale takových individuí je, myslím, minimum, a co si lidi myslí, je fuk. A taky podle mě i sebešílenější jméno (což Viviana fakt není!!, aby sis to nevztahovala) každému časem přijde normální, často až hezké, pokud je dotyčným jmenovcem v častém styku. Takže taky radím, neříkat nikomu.
A co se týče těch narážek na postavy ve filmu, to bych už vůbec nebrala vážně, jednak každý film má jen určitý okruh sledovatelů, jednak málokteré jméno se nevyskytlo v nějakém filmu, pohádce, v názvu hygienického zboží či sladkosti… prostě kdekoli, aby to nemohl občas někdo vytáhnout. Taky jsem slyšela u mladšího syna, že mu budou všichni říkat Pažout, ale zatím to nikoho nenapadlo, asi že Román pro ženy mezi batolaty moc nefrčí
.
@vendulina83 píše:
Ahoj holky, moc se mi líbí jméno Viviana, ale manžel o něm nechce vůbec slyšet
Líbí se mi, že má nespočet variant (Vivi, Vivka, Vivča, Vivinka, Vivian, Vivianka, Vivuška…) a přijde mi prostě hezké a zvučné. I k našemu příjmení se hodí. Od té doby, co jsem zjistila, že čekám holčičku, mám tohle jméno v hlavě, ani vlastně nevím proč, nikdy dřív mě ani nenapadlo, ale teď jsem se do něj prostě zamilovala… taky se mi líbí, že není až tak časté - Emiček, Sofinek a Natálek už je všude dost (bez urážky, jsou to taky pěkná jména). Sice už vidím moje rodiče, jak se na to budou tvářit (máma už teď hází ksichty na jakékoli jméno, které jsem zatím navrhla), ale mně to jako úplně nenormální jméno nepřijde… a když se bude říkat hezky, tak si zvyknou, ne? Díky za názory
Zvolila bych jedině variantu Vivien
JAko ta herečka Vivien Leigh ![]()
Pokud se to partnerovi nelíbí, tak dejte každý ty svoje. Jedno co se líbí jemu a to druhé tobě. Anebo jsou i jiná jména. Třeba tyto:
Anežka, Alanis, Alexia, Ariadné, Alodie
Beata, Běla, Brigid, Berchta
Dagmar, Dahlia, Diana, Delia, Drahuše, Dora
Edyta, Elodie, Emilie, Evelin, Erin
Franka, Freja
Gertrud, Gita, Gisel, Gudrun, Gvendolin
Hedvig, Helen
Ida, Ingrid, Imogen, Irma, Iv(on)a, Isolde
Jenovefa
Karin
Lada, Lia(na), Ludmila, Libuše, Liběna, Liv
Maeve, Marina, Miluše, Milena, Milada
Odeta
Radana, Rodsalind, Rosamund
Sabina, Saskia, Slavěna, Svatava, Štěpánka
Tatiana
Věnka, Vlasta
Zdeslava
@vendulina83 Jmeno to je krasne, ale kdyz se chlapovi nelibi… Vezmi kalendar, ve kterem jsou jmena alespon dve na den, tam je vic jmen a vetsi vyber. Vyskrtej VSECHNA, ktera bys male nedala a nech tam jen ta, ktera ti nevadi. A z tech at si manzel vybere.