Jód po porodu

80
1.7.13 18:55

jod po porodu

Holky prosim o radu. V porodnici nam doktorka rikala, ze mam jist morske ryby kvuli jodu. Ja ryby nejim, tak pry at si koupim v lekarne neco. pritel dneska donesl jod - doplnek stravy a v lekarne mu rekli, ze jestli mi to vylozene nedoporucili, tak at to nejim. A ja si ted nejsem jista, jestli jsem to nepopletla a ta doktorka mi nerikala jinou latku. Nerikali vam to v porodnici taky? Nerada bych ohrozila sebe nebo mimco. diky za odpovedi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19790
1.7.13 19:05
@misicka3 píše:
Holky prosim o radu. V porodnici nam doktorka rikala, ze mam jist morske ryby kvuli jodu. Ja ryby nejim, tak pry at si koupim v lekarne neco. pritel dneska donesl jod - doplnek stravy a v lekarne mu rekli, ze jestli mi to vylozene nedoporucili, tak at to nejim. A ja si ted nejsem jista, jestli jsem to nepopletla a ta doktorka mi nerikala jinou latku. Nerikali vam to v porodnici taky? Nerada bych ohrozila sebe nebo mimco. diky za odpovedi

Ono totiž u jódu jsou blbé taky výkyvy dávek. Takže jestli v těch tabletách jsou nějaké megadávky (vztaženo k DDD), tak pozor. Lepší je přiměřeně a furt stejná dávka. Když ne mořské ryby, tak mořské řasy anebo solit jodidovanou solí.

Nepíšeš, jestli jsi před porodem, nebo po, nebo jak je to s tebou.

Příspěvek upraven 01.07.13 v 19:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
1.7.13 19:05

Ne, po porodu mi nic neříkali a ani gynekolog neříkal nic. Ryby nejím celoročně, jód neberu a nic mi není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7745
1.7.13 19:06

Neboj, v doplňcích stravy toho jódu moc není. Když budeš dodržovat doporučenou dávku, nic se neděje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
1.7.13 19:07

S jodem uričitě ničemu neublížíš… já to dlabu pořád, kvůli štítný žláze. Jedla jsem to během těhu i teď po porodu. :) kojíš? Já nevim ty ryby je docela alergen, tak aby to malýmu/malý nevadilo. Ale jod i v soli a je zdraví prospěšný. :)

tady jsem ti něco našla
Jod patří mezi prvky, nezbytné pro vývoj lidského organizmu. Je součástí hormonů vylučovaných štítnou žlázou, z nichž nejdůležitější je thyroxin (viz strukturní vzorec). Skupina hormonů štítné žlázy ovlivňuje především vývoj pohybové soustavy a mozku v raných fázích vývoje, a proto může jejich nedostatek negativně ovlivnit inteligenci (kretenismus). Navenek se nedostatek jodu projevuje jako vole neboli struma.
Jod se obtížně stanovuje v krevním oběhu, kde jeho koncentrace je velice nízká a navíc extrémně kolísá podle příjmu potravy. Základní metodou saturace jodem je koncentrace jodu v moči. Umožňuje to fakt, že asi 80 % přijatého jodu se z organizmu vylučuje močí (zbytek v potu, dechu, stolici). Stanovuje se koncentrace jodu v moči (jodurie) v prvním ranním vzorku moči (což je metoda doporučovaná pro epidemiologický průzkum).
Protože jod je přítomen především v mořské vodě, jsou mořské ryby a plody moře jeho dobrým zdrojem. Pro vegany jsou dobrými zdroji jodizovaná sůl (ačkoliv u té není snadné zjistit na jaké úrovni je jodizovaná) a minerální doplňky. Jod se také nachází v mořských řasách, ale tam je jeho množství velice proměnlivé. Jod je také ve zvýšené koncentraci přítomen v některých minerálních vodách. V současné době se uměle přidává do řady mléčných výrobků (jogurty, mléčné nápoje, mléčné krémy), které jsou pravidelně konzumovány dětmi. Obvykle se jedná o miligramová množství jodistanu sodného, která zajišťují pravidelný přísun potřebného množství jodu pro dospívající organizmus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
1.7.13 19:09

Neříkali, rybu mám tak dvakrát do roka. Tuňáka z plechovky víckrát, dá-li se to považovat za rybu :mrgreen: Ale běru Mamavit, dlouhodobě kojím, řekla bych, že tam bude taky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
1.7.13 20:33

Mě teda jod dokonce předepsala dětská doktorka…a že si to mám hlídat, v jiných dopl%ncích stravy (Mamavit) je taky, tak třeba kombinovat, ale tak aby to dalo 100 ddd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
1.7.13 21:32

Tak dekuju. budu teda zobat. a jsem 14 dni po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí