Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Asi je to normální, mně visí prádlo na balkoně od neděle a co myslíš? každý den připomenu a nic. takže dneska ho sundá, vyperu ho znova a zase ho musí pověsit. Jsou to jelita, prostě těžké věci nekupuj a připomínej do nekonečna, jinak to s nima asi nejde. Taky bych to prádlo mohla sundat, ale tohle je jeho práce a když má čas si zahrát x-boxy tak si musí najít čas i na prádlo, no ni?
![]()
Já myslím, že je to o komunikaci, tak se ho zeptej jak to tedy udělat aby byli všichni spokojeni? Je potřeba mu každý den připomínat, nebo napsat lístek na lednici, nebo to bude zvládat sám? Prostě vztah je kompromisech a domluvě, vůbec bych to nehrotila, spíš bych se z toho poučila, ty to vnímáš jinak on jinak a oba jste nespokojeni - tak s tím něco udělejte.
@KláraPu píše:
Mám takový dotaz. Nevím jestli jsem objektivní nebo ne, tak potřebuji nestranný názor. Manželovi jsem Xkrát řekla, že pokud jede ráno plavat, tak jestli může v Penny nakoupit takové ty těžší věci - mlíka, brambory, džusy, apod. Normální nákup si dělám sama, než bych mu to vysvětlila, tak si to radši koupím sama. Ráno byl plavat a ani se nenamáhal se zeptat, jestli něco nepotřebuju. Vím, že jsem mu to mohla říct a připomenout…Když se vrátil (já jsem si už mezitím nakoupila ty menší věci, měla jsem to při cestě ze školy), tak jsem mu řekla: Taky jsi mohl nakoupit!" A on:" Stačilo říct, zase jen vyvoláváš hádky…". Je normální mu to pokaždé připomínat, taky doma jí a vidí, že došlo mlíko…Jsem už unavená myslet i za někoho, kdo je dospělý a žije ve společné domácnosti. Chci po něm hodně nebo by takovéhle věci mohl chlap pochopit, zapamatovat si a dokonce i udělat??
No, asi byste se měli domluvit, jak chcete, aby vaše domácnost fungovala. Možných přístupů je spousta, ale vy jedete každý podle jiného a pak se hádáte. Ty předpokládáš, že když jsi jednou požádala, aby manžel nakupoval „těžší věci“, on to přijme jako trvalou povinnost a bude i hlídat, kdy je to potřeba. On předpokládá, že kuchyně a zásobování je ve tvé kompetenci a řekneš mu, co je kdy potřeba. Obojí přístup je možný a v pořádku, jen se prostě dohodněte, jak to teda bude. To není „myšlení za někoho dospělého“, to je prostě rozdělení kompetencí a zodpovědnosti ve společné domácnosti. Podle mě je taky blbost, aby oba mysleli na všechno. Zkus se objektivně zamyslet a dost možná přijdeš na pár věcí, na které zase myslí jenom tvůj muž - měníš třeba olej v autě nebo doléváš benzín do sekačky? Tohle zas bývají věci, které jsou v průměrné domácnosti v kompetenci mužů a málokterý si asi stěžuje, že ta jaho jezdí s autem stejně často jako on a nikdy ji nenapadne zkontrolovat olej…
My fungujeme na lístečky se seznamem…
Já - Už zas nemáme žádný olej a budu potřebovat mouku, vezmeš mi to, ať se nemusím tahat?
On - Jojo, já ve středu pojedu XXX, stavím se do Penny/Tesca/YYY a koupím, ale napiš mi to!
Domluvte se předem…
Protože třeba já nejím tatarku - nebo jen málokdy. A prostě nekontroluju, kolik tatarky máme v ledničce, až mu dojde, ať mi řekne a já ji (možná
, taky kolikrát zapomenu) koupím. Nepiju kafe, nemám tušení, kolik ho doma máme a koupím jen, když mi řekne.
On zas nepeče, tak neví, kolik je doma mouky… atd.
Vůbec si nemyslím, že jsi mimo, mě s.re a vytáčí úplně to samé, ale buď přijmeš fakt, že chlapi jsou prostě takoví, nebo se zblázníš nebo rozvedeš
. A vždycky je chyba manželky, že to tomu chlapovi nepřipomene, on se sám od sebe nezeptá, jsou všichni stejní, takže se jim to snad ani nedá vyčítat
. Že by fakt jinej živočišnej druh
. v každém případě přesně vím o čem mluvíš, někdy se to dá přejít, ale někdy to je na hádku ![]()
Edit - já vím, že je spousta věcí, které mají na starosti jen chlapi (viz olej v autě každých cca. tuším 20 000 km,,, úklid auta 1× za měsíc, broušení sekačky 1× za měsíc, donešení dřeva 3× za den atd…), ale myslím, že se to nedá srovnávat s časovou náročností a frekvencí starosti žen o domácnost
Příspěvek upraven 02.11.12 v 11:17
@Leniczka_Brno píše:
Myslim, ze jsi mimo ty.Ja nevim, ale u takovych diskuzi me napada, jestli zakladatelka ceka, ze se utvori nejaka hromada uzivatelek e-mimina a pujde manzelovi promluvit do duse?
Normalne si to spolu vyrikejte, ne?
To, že jsem mimo já, to bych brala. Ale zbytek tvého komentáře fakt nechápu. Opravdu nic od uživatelek nečekám, nic podobného jsem nepsala, tak nechápu tu poznámku. Asi jsem prostě mimo víc než jsem si myslela ![]()
Jinak chápu a jsem už poučená, že se chlapům musí všechno říkat. Ale to fakt všechny k chlapům přistupujete tak, že jsou to nemyslící tupouni?? Já jsem na to nebyla z domova zvyklá, od partnera asi čekám, že bude na domácnosti nějak participovat a převezme za něco i zodpovědnost. Chápu to tedy dobře, že vy od nich jen čekáte to, že budou dělat co jim řeknete??
@KláraPu Panebože, neřeš blbosti a radši mu to příště připomeň.
Taky si myslím, že vyvoláváš hádky, víš, jaký je, že sám od sebe si prostě nevzpomene.. Je to chlap
![]()
Chlapi jsou v tomhle jiní, nevidí, že došlo mlíko a musí se koupit. Já třeba zavedla lísteček na ledničce, kam máme oba psát, co je potřeba köupit. Myslíš, že manžel tam někdy něco napsal? Snad jednou dvakrát a naprostou blbost jako hořčice, kterou u nás nikdo nejí a v lednici ji běžně nemáme
Ale to, že došlo máslo, mléko a vejce, to neviděl, byť to mléko si doléval do kafe a vyhazoval lahev
Prostě tohle neřeším, lehčí věci nakoupím sama, pro těžší si dojedu autem, taktéž na větší nákup. A když potřebuju něco z Německa, kde manžel pracuje, píšu mu během dne SMS s tím, co máí koupit a většinou vše doveze. I když k tomu ještě milion dalších blbostí. Ale tak co, hlavně, že doma mám co potřebuji
A SMS mu píšu proto, že lísteček se neosvědčil, většinou ho někde ztratil ![]()
Chápu, žwe tě to rozčiluje(taky mě to před lety, když jsme spolu začali bydlet štvalo), ale ber to tak, jak to je, nejspíš ho nepředěláš ![]()
@KláraPu píše:
To, že jsem mimo já, to bych brala. Ale zbytek tvého komentáře fakt nechápu. Opravdu nic od uživatelek nečekám, nic podobného jsem nepsala, tak nechápu tu poznámku. Asi jsem prostě mimo víc než jsem si myslelaJinak chápu a jsem už poučená, že se chlapům musí všechno říkat. Ale to fakt všechny k chlapům přistupujete tak, že jsou to nemyslící tupouni?? Já jsem na to nebyla z domova zvyklá, od partnera asi čekám, že bude na domácnosti nějak participovat a převezme za něco i zodpovědnost. Chápu to tedy dobře, že vy od nich jen čekáte to, že budou dělat co jim řeknete??
Já teda ne, ale já to taky psala jinak. Pro mě chlap není dítě a nehodlám tak k němu přistupovat, je to spíš o domluvě, kdo má za co odpovědnost. Já zas třeba neřeším auta, chlap mi mění olej, přezouvá… já si jen dolívám do ostřikovače.
Chce to umět fungovat jako tým.
@KláraPu přijde mi naprosto normální, že když dojde mlíko, tak muži řeknu - kup mlíko. Já jsem ta, která v naší domácnosti vaří a tak nějak vždycky je jeden ten „mistr provianťák“, který má přehled
Já to teď řeším tak, že mám na kuchyňské lince lísteček a tam si průběžně píšu, když něco dojde nebo vidím, že dochází, pak můžu lísteček jen vzít a hodit ho muži. Je tak složité chtít po tobě, abys napsala na lísteček třeba 3×mlíko, 2×pomerančový džus, 2kg brambor a ráno mu to mácla do ruky? ![]()
Jen chci ještě dodat, že my se nehádáme. To tvrdí jen on, že chci vyvolat hádku. Já mám práce nad hlavu, děti, domácnost a na tohle nemám energii ani čas a náladu. Jinak co mu řeknu to udělá a nikdy neočekávám, že vypere, bude řešit dcery neznalost anglické gramatiky nebo nákup dárků pro něko z jeho rodiny - to vím, že bych chtěla moc. Ale to je i ten nákup tak moc???
@KláraPu No ja sem totiz nepochopila smysl zalozeni diskuze. Dyt bys to mela spis probrat se svym chlapem…nebo jsi chtela souhlasne komentare od ostatnich holek? Asi jo, vid?
Ne ze by chlapi byli tupouni, ale logicke mysleni a vubec jejich zajmy se toci trochu kolem neceho jinyho nez u nas holek. Takze bud trochu tolerantni a radeji to tomu svymu pripomen nez vyvolas hadku…chlapi totiz ukriceny zensky nemaji radi. ![]()
@KláraPu píše:
Jen chci ještě dodat, že my se nehádáme. To tvrdí jen on, že chci vyvolat hádku. Já mám práce nad hlavu, děti, domácnost a na tohle nemám energii ani čas a náladu. Jinak co mu řeknu to udělá a nikdy neočekávám, že vypere, bude řešit dcery neznalost anglické gramatiky nebo nákup dárků pro něko z jeho rodiny - to vím, že bych chtěla moc. Ale to je i ten nákup tak moc???
Copak on nenakoupí, když mu řekneš co chceš a kdy to chceš mít doma?
Zakladatelko - super diskuze
Já se teda bavím nad dotazem i komentáři.
Dle mého jsi trošku mimo ty, ale vzájemná komunikace by možná prospěla víc než následné výčitky a hádky. Když po něm něco chceš, připomeň mu to. Když bude chtít něco on po tobě, tak ať ti to taky připomene. Nevidím na tom nic špatného. Ale je to možná tím, že já se na nikoho nespoléhám a všechno dělám sama - včetně výměny oleje, přezutí pneu, hlídání STK… Koupit mlíko mi připdá jako to poslední, kvůli čemu bych se hádala (kdyby bylo s kým)
Prostě mi připadá, že někteří naprosto zbytečně řeší malichernosti. Mimochodem - zajímalo by mě, cos čekala za odpovědi.
Asi tě větina zklamala. Ale tak aspoň vidíš, jak to funguje jinde a můžeš/te se podle toho zařídit. Přeji hodně štěstí ![]()
@KláraPu píše:
Moc nechceš, já bych to chtěla taky. Ale kdybych se měla na něj spolehnout, tak nejíme, nepijeme (teda akorát vodu z vodovodu), nikdo v okolí nedostane dárek atd. atd. Asi jsme si je nějak špatně vychovaly
![]()