Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@KláraPu píše:
To, že jsem mimo já, to bych brala. Ale zbytek tvého komentáře fakt nechápu. Opravdu nic od uživatelek nečekám, nic podobného jsem nepsala, tak nechápu tu poznámku. Asi jsem prostě mimo víc než jsem si myslelaJinak chápu a jsem už poučená, že se chlapům musí všechno říkat. Ale to fakt všechny k chlapům přistupujete tak, že jsou to nemyslící tupouni?? Já jsem na to nebyla z domova zvyklá, od partnera asi čekám, že bude na domácnosti nějak participovat a převezme za něco i zodpovědnost. Chápu to tedy dobře, že vy od nich jen čekáte to, že budou dělat co jim řeknete??
můj chlap ode mě zas naopak čeká, že vím přesně kolik čeho doma máme. takže nakupovat chodíme spolu nebo i on sám (protože vaříme tak 25:75, většinou on). prostě já dopotřebuju - napíšu na seznam. ale ne u všeho… jak něco dopotřebuje on a neplánuje to v nejbližší době vařit, tak to na seznamu není. a pak jsem v obchodě vystavovaná dotazům jako „jak jsme na tom se skořicí? máme čočku? apod.“ ![]()
ne, nečekám, že udělá jen to, co mu řeknu. ale on mi taky neříká, co čeká ode mě a pak je problém. třeba si všimnu, že má včerejší trenky a dostane se mi odpovědi „když on mi někdo nevypral“
ale neřekne. ani zavčas, ani v tu chvíli, kdy to zjistil… prostě čeká, než si všimnu (praní totiž nesnáší, tak jsme domluvení, že peru já)
ono je to fakt o tom se domluvit, o ničem jiným…
a řekla jsi mu, že by jsi ráda, aby pokaždé než jde plavat zkontroloval, co z toho chybí a pokud něco, tak aby dokopil? nebo jsi mu řekla doslova to, co jsi psala v úvodním příspěvku? jako když chlapovi řeknu, že potřebuju aby vyměnil žárovku, tak vymění žárovku, ale tu starou nechá na nejbližším odkladišti včetně nářadí a krytky světla a na mě kouká jen holá žárovka, pravda svítící
kolikrát tam nechá i stát štafle ![]()
Zají mavé téma, problém bude v tom že bys ráda aby chlap koupil těžké věci až uvydí že to dochází automaticky sám od sebe…
Bohužel spousta chlapů tohle prostě nemá…
To mě připomíná sebe. Ráno sem dělal ženě kafíčko i s mlékem:)
Mléko došlo, tak sem krabici vyhodil..
Pak jsem si řekl, že bych mohl udělat palačinky na oběd.
Mezitím jsem dělal doma něco na počítači.
A pak jsem šel vařit.
Tak jsem si pak vzal recepis a hledal ingredience. No a jak trubka jsem čučel
do lednice kde máme mlíko.. Prolezl jem celou lednici a mlíko nikde. A měl jsem pocit že jsem ho ráno viděl.. No jasně! Vždiť mě došlo a já krabyci vyhodil..
No nic, tak jsem musel na nákup. Spokojeně jsem nakoupil. A jdu teda vařit. A hle my vlastně nemáme ani vajíčka, tak že znova do obchodu..
Jen postřeh z praxe že my to někdy nevidíme. A to nehledě na to, jestly chceme doma něco dělat, nebo na to dlabem.. To už je o něčem jiným. ![]()
Po dvadsiatich rokoch manželstva stále pripomínam. Ak chcem, aby niečo nakúpil, poviem deň vopred a ešte v daný deň pripomeniem, aby nezabudol.
Hele… lina ruka / pusa = prazdnej spajz, lednicka a jine zasobovaci prostory
Muj teda docela casto zavola, kdyz jde z prace, jestli je potreba neco koupit, ale ze by si vsiml, ze dosel prdopec, nebo hladka, nebo tak, to ne, to si hlidam ja. On si zase spis nez ja vsimne, ze nam dosla stava, nebo mliko a predevsim cokolada
Nejak se stridame, ale poucena z prace…mam misty pristup jako by byl takove vetsi dite ![]()
@sicilka
to pradlo me teda fakt pobavilo! ![]()
@Sussudio píše:
@KláraPu
Oni nejsou nemyslící tupouniale vnímají realitu jinak než my
A lepší, než se nad tím rozčilovat, je se tomu přizpůsobit.
Takže když něco chceš, tak mu to řekni; napiš mu seznam a dej ho na nějaké domluvené místo, aby o tom věděl; nebo mu to ráno ještě připomeň.
Přesně tak, jestli stávající systém nefunguje a ty nechceš ty těžké věci tahat, tak holt musíš vymyslet jiný. Mně to tedy neudivuje, můj muž je velmi podobný, takže seznamy seznamy seznamy, připomínky… A vítat ho výčitkou, že si zase nevzpomněl, je jedna z věcí, které chlapy spolehlivě vytočí
.
Ahoj,
nečetla jsem celou diskuzi, ale přijde mi, že to opravdu zbytečně hrotíš. On je ochotný nakoupit, co mu řekneš a ty se ještě vztekáš, že sám ze své inciativi nejedo do krámu a každý týden ti nevozí balíky vod a mlíka. A kdyby jel sám od sebe a přivezl ti již pátý balík vod, tak mu nadáš, že proč to vozí, ne? ![]()
Když chceš, aby nakoupil, dej mu seznam a řekni mu to. Na tom nevidím nic špatného. Můj chlap taky nakupuje když je potřeba. Dostane seznam s nákupem a jede. Rozhodně mi to nepřijde, že skáče jak já pískám a dělá jen to, co mu řeknu. Je to normální. Já na rozdíl od něj mám přehled, co doma máme a co už ne. A jestli koupí něco navíc už je jen na něm.
@KláraPu píše:
@Mišela1 My to bohužel nemáme moc kde skladovat.Přesunou věci na manžela prostě nejde. Není technicky ani manuálně zručný, ale není to nic co bych před svatbou nevěděla. Tudíž to po něm ani nechci. Nákup je v jeho mentálních i fyzických možnostech. Je mi prostě divný, že je to tak nepochopitelný pro něj, ale vlastně i pro vás. Jednou jsem přišla večer domů a děti hned, že mají hlad. Manžel seděl v kuchyni a večeřel. Tak se ptám, proč nedal dětem najíst a on na to - no, to já nevěděl, že by měly jíst, tys mi to neřekla......Tak to jsem taky byla zase mimo??
Pokud je měl na starosti on (byl s nimi doma), měl jim dát najíst, zvlášť když připravil jídlo sobě, to by ho mohlo napadnout, že děti nežijí ze vzduchu.
Asi toho máte na probírání hodně. ![]()
@KláraPu Muj chlap to taky udělá jen když mu řeknu, párkrát se stalo že šel sám od sebe, nebo jel, ale mockrát to nebylo. Přijde mi to normální, chlapi jsou flegmouši a jsou líní nad tímhle přemejšlet, a nedivim se, vážně mě to taky nebaví, ale kdybych to neudělala já, tak asi nejíme. Zase je fakt že když mu řeknu tak jde hned a bez řečí
Nějak mě to už nerozhodí
![]()
@KláraPu ahoj, buď v klidu, tvůj chlap se chová úplně standartně jako většina chlapů, oni jsou povzneseni nad takové věci, jako že došlo mlíko. I kdyby o tom mluvil půl dne, že musí koupit mlíko, že došlo, stejně si při cestě domů nevzpomene a nekoupí ho. Takže pokud chceš aby nakoupil, napiš mu seznam a modli se, aby přinesl všechno
![]()
Já myslim, že normální
U nás sice taky častěji nakupuju já potraviny, ale to je spíš kvůli tomu, že mam po práci víc času jít nakoupit… U nás hlídáme oba obsah lednice…
Tak u nas jsem asi chlap ja,
u nas se o to stara manzel, jestli v lednici chybi salamy nebo pecivo… a nemusel by, pac ja varim a mela bych se starat o domacnost, coz samo delam, ale on vzdy kdyz jede z prace, tak mi zavola, jestli neco nepotrebujeme, ze jede kolem obchodu…
jedina moje starost je „uvarit“ a obcas samozrejme taky nakoupim (kdyz nemam na mrazaku maso k vareni)… ale 99% vim, ze se na nej muzu spolehnout, ze on nakoupi, takze to nehrotim a nehonim se…
kdyz ho to bavi… ![]()
na oplatku ma doma uklizeno, uvareno, sex… ![]()
@KláraPu píše:
@Kassy Řekla jsem mu, kupuj to to a to. Když vidíš, že to dochází, tak to kup, je to tvoje starost, já to nemůžu tahat. Je ještě explicitnější vyjádření mojeho požadavku??? A v hlavě to mlíko apod. nemám. Nevíc ho konzumuje manžel.
Už jsem to jednou napsala - oznámit není totéž jako dohodnout se. To žes mu to řekla ještě neznamená, že manžel tu informaci zpracoval a zodpovědnost přijal. A pokud mlíko pije hlavně on, tak je hlavně jeho problém, když nebude, ne? Proč ti to teda tak leží na srdci? Fakt mám pocit, že si to z velké části děláš sama tím, že na sebe tu zodpovědnost sama nakládáš. Když ty to uděláš dobrovolně, tak proč by se manžel bránil? Pro něj je to pohodlnější. První krok je zbavit se vlastního pocitu, že to leží na tobě a že MUSÍŠ na všechno myslet. Nemusíš. Pokud chceš zodpovědnost předat manželovi, musíš se jí nejdřív sama vzdát. To mi trochu přijde, že je ten hlavní problém.
@KláraPu píše:
@Mišela1 My to bohužel nemáme moc kde skladovat.Přesunou věci na manžela prostě nejde. Není technicky ani manuálně zručný, ale není to nic co bych před svatbou nevěděla. Tudíž to po něm ani nechci. Nákup je v jeho mentálních i fyzických možnostech. Je mi prostě divný, že je to tak nepochopitelný pro něj, ale vlastně i pro vás. Jednou jsem přišla večer domů a děti hned, že mají hlad. Manžel seděl v kuchyni a večeřel. Tak se ptám, proč nedal dětem najíst a on na to - no, to já nevěděl, že by měly jíst, tys mi to neřekla......Tak to jsem taky byla zase mimo??
Tak tohle už mi vyloženě připadá jako chyba zaběhlého systému. Tvůj manžel je zřejmě zvyklý, že se o všechno staráš sama a on na nic myslet nemusí. Jak sis to na začátku nastavila, tak to teď máš. Jestli to chceš změnit, nepůjde to jinak, než mu v klidu a jasně říct CO PŘESNĚ ti vadí a JAK si představuješ změnu, co od něj čekáš. Pak můžete společně vymyslet srategii, jak toho dosáhnout. Ale musíš počítat s tím, že se změna neodehraje přes noc, nějakou dobu budeš muset připomínat, nechávat lístečky, myslet trochu i za něj. Zvyk je železná košile, s tím nic nenaděláš. Vyčítat nebo si stěžovat na netu ti ale nepomůže.
Celé jsem to nečetla, ale ano, je to normální, chlapům se prostě musí pořád omílat dokola…
Je to naprosto normalni, chlapovi se musi rikat vsechno narovinu a primo a ne cekat, ze si neceho vsimne sam, pokud si tedy nedava sam kafe do mlika a jednoho rana nezjisti, ze mleko uz neni…