Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Klaro, muži jsou různí. Někteří samostatně participují na péči o domácnost, některým stačí párkrát říct a pochopí a taky se tak nějak samospádem zapojí, některým se musí říkat pokaždé, aby se zapojili a někteří se nezapojí ani přes opakované výzvy.
Tak jestli tvůj manžel spadá do předposlední kategorie, prostě mu to pokaždé připomeň a máš nákup doma. Když nepřipomeneš, nákup nebude a ty budeš nasr**. Z toho mi vychází, že je pořád dvakrát lepší připomínat a mít z toho nějaký profit, než uraženě nepřipomínat a nemít nic ![]()
Mmch, manžel má určitě i svá pozitiva, důvody, proč s ním jsi, něco ti dává…
Nad takovým detailem, jakože nemyslí na nákupy bych se fakt nepozastavovala… mít tak vůbec nějakého manžela ![]()
@Aghata píše:
Klaro, muži jsou různí. Někteří samostatně participují na péči o domácnost, některým stačí párkrát říct a pochopí a taky se tak nějak samospádem zapojí, některým se musí říkat pokaždé, aby se zapojili a někteří se nezapojí ani přes opakované výzvy.
Tak jestli tvůj manžel spadá do předposlední kategorie, prostě mu to pokaždé připomeň a máš nákup doma. Když nepřipomeneš, nákup nebude a ty budeš nasr**. Z toho mi vychází, že je pořád dvakrát lepší připomínat a mít z toho nějaký profit, než uraženě nepřipomínat a nemít nic
Mmch, manžel má určitě i svá pozitiva, důvody, proč s ním jsi, něco ti dává…
Nad takovým detailem, jakože nemyslí na nákupy bych se fakt nepozastavovala… mít tak vůbec nějakého manžela
@Gladys Mě to taky přijde normální, mu to říct a neřešit to. Ale já mu to řekla asi 1000× - když jedeš plavat nakup větší věci (je to pořád stejný sortiment, takže řádná věda), mám nemocný záda takže to sama neunesu…
Každopádně dík za názory. Většina se shoduje, že chci moc. Možná se vy spokojujete s málem, ale já pracuju a časově jsme na tom stejně a k tomu mám celý ten cvokhaus s dětmi, kterého je on ušetřen.
@Nelisa - věci kolem auta si dělám sama, a to včetně výměny píchlé pneumatiky:) Pračku jsem si taky opravila sama.
@KláraPu píše:
Jen chci ještě dodat, že my se nehádáme. To tvrdí jen on, že chci vyvolat hádku. Já mám práce nad hlavu, děti, domácnost a na tohle nemám energii ani čas a náladu. Jinak co mu řeknu to udělá a nikdy neočekávám, že vypere, bude řešit dcery neznalost anglické gramatiky nebo nákup dárků pro něko z jeho rodiny - to vím, že bych chtěla moc. Ale to je i ten nákup tak moc???
Ale tak právě tím, že se v domácnosti pohybuješ víc než on, tak máš větší přehled…ono to člověka fakt nenapadne, na co ten druhý zrovna myslí, že je potřeba
To ani není výsada chlapů, ale obecně. Prostě nemůžeš počítat s tím, že nosí v hlavě to samé co ty, a neznamená, že je to nemyslící tupoun. Když něco chceš, tak mu to prostě řekni
Manžel zastane hodně věcí ale co se týká nákupu tak klidně nakoupí, ty těžší věci přinese ale musim mu to napsat co to má být a i cenu
, většinou píše z práce sms jestli něco po cestě má koupit, vystupuje u krámu takže když je něco potřeba tak mu to napíšu
. nejlepší fakt napsat seznam toho co má koupi, já mylsim že je to nezajímá a ani netuší co doma neni, přijdou na to až šáhnou a ta věc tam nebude
![]()
@KláraPu píše:
To, že jsem mimo já, to bych brala. Ale zbytek tvého komentáře fakt nechápu. Opravdu nic od uživatelek nečekám, nic podobného jsem nepsala, tak nechápu tu poznámku. Asi jsem prostě mimo víc než jsem si myslelaJinak chápu a jsem už poučená, že se chlapům musí všechno říkat. Ale to fakt všechny k chlapům přistupujete tak, že jsou to nemyslící tupouni?? Já jsem na to nebyla z domova zvyklá, od partnera asi čekám, že bude na domácnosti nějak participovat a převezme za něco i zodpovědnost. Chápu to tedy dobře, že vy od nich jen čekáte to, že budou dělat co jim řeknete??
To takhle není. Manžel má starost o některé věci úplně a o některé částečně, to jsou ty připomínací. Rozhodně není tupoun, ale chápu, že na to, kolik mám ve špajzu mouky prostě nemyslí, protože k životu nepotřebuje mouku, ale buchty
Je skvělej, ale je to chlap, sice občas doma řeknu, co by si ty moji chlapi beze mě počali, ale je to nadsázka. Oni kdyby museli, tak by to zvládli.
@KláraPu píše:
@Nelisa - věci kolem auta si dělám sama, a to včetně výměny píchlé pneumatiky:) Pračku jsem si taky opravila sama.
No tak evidentně nefungujete jako tým, nerozdělili jste si to ( a nejde o to, že by musel mít chlap nutně na starosti zrovna auta
), ty si všechno děláš sama, on by měl podle tebe asi taky. Jen je možná potíž v tom, že ty máš jiný náhled na fungování domácnosti než tvůj chlap. On by možná rád rozdělení kompetencí a ty zas systém každý sám za sebe. ![]()
@KláraPu píše:
@Gladys Mě to taky přijde normální, mu to říct a neřešit to. Ale já mu to řekla asi 1000× - když jedeš plavat nakup větší věci (je to pořád stejný sortiment, takže řádná věda), mám nemocný záda takže to sama neunesu…Každopádně dík za názory. Většina se shoduje, že chci moc. Možná se vy spokojujete s málem, ale já pracuju a časově jsme na tom stejně a k tomu mám celý ten cvokhaus s dětmi, kterého je on ušetřen.
Mám manžela, který když ho požádám, udělá nákup, vše co potřebuju a spouta věcí navíc. Ale spoléhat na něj, aby sám přišel na to, co koupit, to ne. Nejraději si jezdím na nákupy sama. Před lety jsem mu řekla (pracuje ve Vídni) aby mě dovezl nějaké suroviny, mezitím i rozinky). Do teďka je vozí pořád. Děcka už to nesnáší. Zrovna včera jsem mu řekla ať už to nekupuje. A on na to vždyť si je chtěla. No jo, ale před několika lety.
A navíc teda u některých věcí je praktičtější, když má nad nimi přehled jeden a druhému jen řekne, co je potřeba (koupit, zařídit, udělat…).
@jenika1 píše:
Mám manžela, který když ho požádám, udělá nákup, vše co potřebuju a spouta věcí navíc. Ale spoléhat na něj, aby sám přišel na to, co koupit, to ne. Nejraději si jezdím na nákupy sama. Před lety jsem mu řekla (pracuje ve Vídni) aby mě dovezl nějaké suroviny, mezitím i rozinky). Do teďka je vozí pořád. Děcka už to nesnáší. Zrovna včera jsem mu řekla ať už to nekupuje. A on na to vždyť si je chtěla. No jo, ale před několika lety.
@KláraPu ale on neví jaký věci. Pokud to jsou stále ty samé věci, tak stačí jen ten jeden samý lísteček, který bude mít třeba v autě a každý pondělí to koupí. Pokud se nákupy různí, tak promiň, ale pokud to není on, kdo ve vaší domácnosti vaří, tak to má jako jasnovidně odhadnout, že zrovna zítra chceš dělat brkaši?
Buď mu piš lístečky, co má koupit, nebo si udělej v klidu nákupy přes net (já nakupuju přes itesco) a máš klid, takhle se úplně zbytečně čílíš kvůli něčemu, co zřejmě vždycky fungovalo tak, jak teď, jen ty teď máš víc práce a zlobíš se, že ti to teď nevyhovuje. Ale pokud se za roky vztahu něco nějak nastaví, tak hlavně pro toho, který se celou dobu veze, je hodně těžké změnit svoje návyky.
@KláraPu píše:Ne, já od partnera čekám, že bude dělat to, na čem jsme se domluvili. Pakliže se domluvíme (domluvíme nerovná se oznámím mu to), že nákupy mléka, brambor a dalších těžkých věcí má na starosti on včetně sledování stavu zásob, očekávám, že to bude dělat. Pakliže se doluvíme, že stav zásob sleduju já a jemu napíšu seznam, podle kterého nakoupí, očekávám, že to udělá. Jde o tu domluvu. Vy zjevně žádnou nemáte, oba jste automaticky najeli na systém, na který jste zvyklí nebo který vám vyhovuje a ty se divíš, že ty systémy jsou rozdílné. Tak se domluvte a bude.
Jinak chápu a jsem už poučená, že se chlapům musí všechno říkat. Ale to fakt všechny k chlapům přistupujete tak, že jsou to nemyslící tupouni?? Já jsem na to nebyla z domova zvyklá, od partnera asi čekám, že bude na domácnosti nějak participovat a převezme za něco i zodpovědnost. Chápu to tedy dobře, že vy od nich jen čekáte to, že budou dělat co jim řeknete??
@KláraPu píše:
@Gladys Mě to taky přijde normální, mu to říct a neřešit to. Ale já mu to řekla asi 1000× - když jedeš plavat nakup větší věci (je to pořád stejný sortiment, takže řádná věda), mám nemocný záda takže to sama neunesu…
Předpokládám, že plavat jezdí nějak pravidelně. To je se stejnou frekvencí potřeba i nakupovat ty těžké věci a vždy ve stejném množství? Jestli jo, tak se prostě domluvte, že VŽDY cestou z plavání koupí (příklad) 2 litry mléka, 2 kila brambor a 3 krabice džusu. Jestli na to není schopen myslet, tak ať si pro začátek třeba nastaví upomínku do mobilu. Jestli se množství mění podle aktuální potřeby (jednou je potřeba 5 kilo brambor, jindy 4 litry mlíka), tak se holt budete muset domluvit, kdo bude tu potřebu hlídat. Jestli se staráš o vaření a o kuchyň obecně ty, tak mi přijde logické, že to budeš ty, protože máš prostě větší přehled. Tak mu to prostě ráno napiš na papírek a dej mu ho do ruky. To je fakt tak zásadní problém?
@jenika1 manžel zrovna přivezl ze služebky bonbony ve kterých je lékořice, asi 1000× jsme mu všechy řekla že je fakt nesnášíme a on je zase přivez a zase se divil, proč je nechcem:D
Ale jinak se vzdávám
a jdu psát lísteček. Problém je v tom, že já nikdy nevím, jestli pojede kolem nákupu nebo ne. Prostě jen čekám, že třeba alespoň zavolá, že je tam, tak co má koupit. Ale radši už mlčím
Mě prostě vadí, že my musíme myslet až za roh a oni se jen vezou…
@KláraPu
Oni nejsou nemyslící tupouni
ale vnímají realitu jinak než my
A lepší, než se nad tím rozčilovat, je se tomu přizpůsobit.
Takže když něco chceš, tak mu to řekni; napiš mu seznam a dej ho na nějaké domluvené místo, aby o tom věděl; nebo mu to ráno ještě připomeň.