Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Leli, vítám tě ![]()
Je dobře, že ses zapojila, sdílené trápení je poloviční… Asi všechny víme, jak se cítíš, ale důležité je neztrácet optimismus a naději že to vyjde. (dobře se to píše, ale taky kolikrát brečím a propadám zoufalství s pocitem, že se těch // snad nikdy nedočkám), ale potom některá holka otěhotní a já si říkám - přece jen to jde jen musíme být trpělivé a mám pak z toho dobrou náladu
. Hlavu vzhůru - medicína je mocná a vám to určitě taky vyjde!!!
To máš pravdu, strašně moc mi zvedá náladu, když na diskuzích vidím to nádherné oznámení //. Samozřejmě přijde trošku závisti, ale takové té pěkné, přející… A potom doufání, že se taky jednou dočkáme.
Je fakt, že poslední dobou se to u nás trochu zlepšilo, nejhorší bylo asi to období, kdy manžel obrážel doktory, posílali ho od čerta k ďáblu, a pořád nemohli najít příčinu. Teď už víme, kde je problém, a pořád tak nějak doufáme, že léčba k něčemu bude. I když bez IVF se asi neobejdeme. Taky jsme si řekli, že třeba to je takové znamení, že si máme ještě trošku užívat. Protože poslední roky byly u nás takové hektické, dodělávali jsme výšku, potom chystali poměrně velkou svatbu, takže letošek je první takový klidový rok. Takže jsme začali víc cestovat a upnuli se prozatím na naše hafany, taková čtyřnohá mimina… ![]()
Ahoj vsichni ve spolek!
Kdyz to tak vse ctu, vidim, ze je to nejen pro mne tezke na to otehotneni cekat.Ja jsem prestala minuli rok brat prasky s tim ,ze uvidime co se stane a kdyz priroda bude chtit tak otehotnim.Prvni 3 mesice jsem byla z toho nervozni a cekala jsem pokazde jestli to dostanu nebo se zadarilo.Pak jsem to tak nejak pustila z hlavy.Ani jsem nekoukala kdy jsou pro mne ty spravne dny a s pritelem jsme spali tak jak byla chut a nalada.Za 9 mesicu jsem otehotnela.Byla jsem z toho vyjukana, ale hrozne mne to potesilo.Pritel se uz taky tesil.Byli jsme u doktora a tam probehlo vse v poradku.Dalsi termin jsem mela na zacatku 3. mesice.Rostlo mi brisko,ale nemela jsem uz natekla prsa jako predtim.Nekrvacela jsem proste nic negativniho jen ty prsa.Myslela jsem, ze je to normalni a ze nemuzou mi prece cele tehotenstvi rust.
No a naprohlidce byl jen plodovy vak bez miminka.Zadny tlukot srdicka nic.Ja brecela, az doktor nevedel co ma delat, ten muj se snazil mne uklidnit,ale bez vysledku a pak brecel se mnou byli jsme hotovy.
No, a pak jsem byla na vyskrabu, protoze se to ve mne drzelo, tak jakoby se vse vyvyjelo dal.Alespon vim, ze se to dokaze ve mne udrzet. Doktor rikal,ze je to velice caste a ze se jen o tom tak moc nemluvi, proto se nevi, ze se to tak casto stava.A fakt , ze jo.Par znamych mi to potvrdili, ze to taky mely. ![]()
No, a ted se snazim zase otehotnet.3 mesice jsem musela cekat az se v tele zase vse zahoji.Tento mesic jsme poprve bez ochrany to zkusili.A ted tu sedim u pocitace a koukam porad co lidi pisi a doufam, ze se zadari.Moc me to porad boli hlavne kdyz vidim znamou co je tehotna, protoze byla se mnou ve stejnem case,ale ji se nic nestalo i kdyt kouri a pred tehotenstvim casto pila a obcas si dala i neco do nosu a jeji pritel taky.Je to fakt nespravedlivi. ![]()
Jinak pokud se tedy ještě můžu vmísit do diskuze k CARům na Ostravsku… Než jsme se rozhodli pro Fertimed v Polance, prošli jsme hodně stránek s referencemi a je to co člověk, to jiný názor, jiná zkušenost. Je jasné, že když se někomu povede IVF, tak bude chválit, když se nepovede, tak občas hledá mouchy.
My jsme byli zpočátku Fertimedem hodně mile překvapeni, pak ale následovalo trošku zklamání, když nás nutili do IUI, přestože všem bylo jasné, že to u nás jaksi nemá cenu. Nicméně asi je dobré hodně komunikovat, přiznám se, že nás ze začátku trošku brzdil takový ten přirozený ostych. Nakonec pomohlo vykecat se sestřičce, která to shrnula se slovy, že doktoři na to mají někdy už zjednodušený, profesní slepotou zakalený pohled. Poradila nám, ať si tedy dořešíme to, co máme rozjeto mimo Fertimed, a až bude jasná diagnóza, můžeme se znovu vrátit. A teď jsme rozhodnutí, že po Novém roce tam opravdu půjdeme.
Jinak k těm vyšetřením - myslím si, že Ferťas toho dělá poměrně hodně. Genetiku, hormonální profil, infekční markry, pohlavní choroby, cystickou fibrózu… No, krve nám brali fakt dost…
A to vše hned na začátku. Docela mě proto překvapilo, když jsem pak zjistila, že spousta CARů dělá některá vyšetření až po 1. či 2. neúspěšném IVF. Tady si myslím, že víc než kde jinde platí: „Pozdě bycha honit…“
Takže toliko za náš výběr CARu.
Btw: omlouvám se za sáhodlouhý příspěvek… ![]()
Efiny: To je mi líto, sama nevím, co bych dělala, už tak jsem na dně z toho, že nemůžu otěhotně a kdyby se to podařilo a takto to dopadlo…
Drž se… ![]()
Efin: mrzi mi co sis zazila… drzim palce at to vyjde co nejdriv…
ja to precetla a najednou mam desny strach… minule mi prsa bolely, ted jen obcas pobolivaji tak mam tsrach ze to nebude ok…
ach jo..
Efi
je to fakt smutné.
Leli vítám tě.Tak to čumím že ti hned dělaly vyšetření na vše ve Ferťasu.
Mě v Caru nedělali žádné vyšetření
.
to nebyl muj umysl nekomu delat strach.
To se omlouvam.Me ty prsa uplne zmnekly, ne ze jenom prestaly bolet.
Snad mala rostando bude u tebe vse v poradku.
Drzim palce!!! ![]()
Jinak mnohokrat dekuji za spolusoucit.Je to fakt od vas mile devcata!!! ![]()
Efiny píše:
to nebyl muj umysl nekomu delat strach.To se omlouvam.Me ty prsa uplne zmnekly, ne ze jenom prestaly bolet.
Snad mala rostando bude u tebe vse v poradku.
Drzim palce!!!
ne neomlouvej se, to je muj sileny strach. mam za sebou spontanni potrat (driv nez ty) tak ted mam sileny strach a vs mi moc vydesi… ale rikam si ted uz je to na milackach…
![]()
Efiny píše:
Snad bude vse o.k. Kdy mas jit na kontrolu ?
18.7 jdeme na UTZ..
Efiny taky jsem už slyšela, že je to časté a dokonce jsem se s tím setkala i ve svém okolí ![]()
Je to moc smutné, když už se to konečně povede, potom chvíle radosti a pak zase smutek
Snad se zadaří co nejdříve s dobrým koncem! ![]()
A nemuzes jit trochu drive?
Ja bych to asi nevydrzela.Ja kdyz jsem otehotnela volala jsem na gynekologii a zadala termin.Ty by mne dali termin az pozdeji,ale ja rekla, ze tak dlouho cekat nebudu, ze to nevydrzim.Tak si myslim,ze kdyz reknes, ze mas obavy a ze by jsi radeji chtela prijit drive,tak snad budes moci.Clovek se s doktorama nesmi mazlit
, jinak si delaji co chteji ono to vzdycky nejak jde si ten termin udelat.
Dekuji ti konévko za podporu.Je to fakt na prd.Hlavne mam strach,ze se to jeste nekdy stane.Uz na to nemam silu po druhe to zazit.Ja jsem normalne psychicky vyvazena clovek, ale to me psychicky fakt ublizilo.Nikdy jsem neverila, ze pujdu k psychologovi, ale tentokrat to bylo na mne moc. ![]()