Jsem pozadu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jsem pozadu?
Je mi 25, jsem v posledním ročníku inzenyrskeho studia a mám brigádu v korporátní společnosti. A má otazka je jsem pozadu? Prijde mi, ze vsichni kolem mě už pracuji na plny uvazek, maji rodinu a dokonce nekteri i deti. Ja teprve v roce 2024 (25/26 let) vylezu ze skoly a zacnu mit poprvé praci na plný uvazek..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No a co jsi dělala předtím? Já jsem také dostudovala později, ale proto, ze jsem v letech těsně po střední pracovala a pak šla do zahraničí. Nebo mas šestiletý studijní obor a střední jsi končila az v 19? Pak by to časově odpovídalo a moc bych nerozumela, na co se ptáš.
V osobním životě musíš vědět sama, jak na tom jsi - zda mas zázemí, pritele, uvažujete o společném životě a rodině apod. Či zda zatím žiješ u rodičů a posun v teto oblasti tě teprve bude čekat v budoucnu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tichošlápek píše:
No a co jsi dělala předtím? Já jsem také dostudovala později, ale proto, ze jsem v letech těsně po střední pracovala a pak šla do zahraničí. Nebo mas šestiletý studijní obor a střední jsi končila az v 19? Pak by to časově odpovídalo a moc bych nerozumela, na co se ptáš.
V osobním životě musíš vědět sama, jak na tom jsi - zda mas zázemí, pritele, uvažujete o společném životě a rodině apod. Či zda zatím žiješ u rodičů a posun v teto oblasti tě teprve bude čekat v budoucnu
S povinnou devítkou v základním vzdělání se snad maturuje standardně v 19ti, nebo ne? To od znovuzavedení v roce 1995 není opoždění, když bereme nejběžnější nástup do první třídy v 6ti letech. Pak v 15 letech na střední a 4 roky maturitní obor. Nebo existují 3leté maturitní obory? možná jo, ale měla jsem za to, že ne.
Jinak zakladatelko, proč to srovnávání s ostatními? 25/26 není žádný věk. Někdo chce třeba rychle rodinu, OK, jde si za tím. Někdo chce jen studovat a pak teprve kariéra, někdo cestovat. Každý jsme přeci jiný. To, že kolegové mají školu, práci a rodinu v takovém věku, neznamená, že to tak musíš mít ty… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak inženýrky a inženýři okolo tebe asi těžko mají všichni rodiny nebo děti, vždyť průměrný věk prvorodiček je kolik? 29? A u vysokoškolaček to bude ještě o pár let víc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj muž studoval ještě déle než ty, dělal ještě doktorát. Poprvé na celý úvazek taky začal pracovat az po studiu. Teď mu je 38, má bezva práci, dobrý peníze, má mě, máme dvě děti, zrekonstruovali jsme dům…nepřipadá mi pozadu. Já naopak jsem začala pracovat po střední, vejsku dělala dálkově při práci, pak jsem pořád do zblbnutí pracovala a když jsem šla na MD, měla jsem odoracovanejch asi 20 let a kariéru v podstatě za sebou
. Tak jsem ji s klidem povesila na hřebík a jsem doma a ještě budu hodně let. Vsechno má svoje pro a proti. Vůbec bych se nesrovnavala s ostatními, to je k ničemu.
- Citovat
- Upravit
@Tichošlápek píše:
Tak v 19 snad maturuje každej, odkladoví ve dvaceti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak záleží na více věcech…
pokud je Ti 25, jsi plně závislá na rodičích a s klukem jsi ještě nebyla ani v kině, pozadu jsi.
pokud studuješ vysokou v denním programu, máš brigády (píšeš), že ano a přítele, s kterým u sebe přespáváte apod, je to norma.
při denním studiu lze těžko pracovat na plný úvazek a mít děti…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A proč si přijdeš pozadu? Chceš rodinu? A pokud mluvíš o kariéře, s denním studiem se úplně budovat nedá. Je to něco za něco.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nechápou důvod proč se srovnávat s ostatními. Každý má tu cestu jinou. Můžou se oženit/vdát brzy a za pár let se rozejdou. Nebo si najdou rychle super bezva práci, ale vydrží v ni jen chvili…. Zaměř se na sebe a nenech se ovlivnit ostatními co zrovna mají a nemají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@izabe píše:
Nechápou důvod proč se srovnávat s ostatními. Každý má tu cestu jinou. Můžou se oženit/vdát brzy a za pár let se rozejdou. Nebo si najdou rychle super bezva práci, ale vydrží v ni jen chvili…. Zaměř se na sebe a nenech se ovlivnit ostatními co zrovna mají a nemají.
Fakt že mám nutkání se pořád srovnávat s někým
je to zlo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@haslerka1998 píše:
Fakt že mám nutkání se pořád srovnávat s někýmje to zlo
Chce to pochopit (nepůjde to hned), že každý má fakt svoji cestu, po které jde. Věřím, že i ty budeš mít rodinu, děti, práci a že o nic nepřijdeš. Jen to prostě nebudeš mít stejně jako Jana nebo Pavla ze školy nebo z party.
Pomůže ti nějak to, že se s nimi budeš srovnávat? Budeš se pak cítit líp? Já myslím, že ne. Akorát z toho budeš (a jsi) špatná ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsi pozadu. Pokud studuješ kvalitní školu a ne jen nějakou továrnu na diplomy, tak u toho nelze pracovat na plný úvazek. I poloviční je obvykle vykoupen nižším nasazením ve škole. Je normální, že první práci na plný úvazek máš až po škole. A až po pár letech přijde rodina a děti.
Nějaký vztah už za sebou člověk v posledním ročníku VŠ obvykle má, to jo…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@haslerka1998 píše:
Je mi 25, jsem v posledním ročníku inzenyrskeho studia a mám brigádu v korporátní společnosti. A má otazka je jsem pozadu? Prijde mi, ze vsichni kolem mě už pracuji na plny uvazek, maji rodinu a dokonce nekteri i deti. Ja teprve v roce 2024 (25/26 let) vylezu ze skoly a zacnu mit poprvé praci na plný uvazek..
Hele, znám holčinu, co je ve 21 ve čtvrťáku na medině (výhoda mezinárodních středních škol s maturitou v 17). To mrkáš, co? Tohle má prostě každý jinak. Na VŠE ty plné úvazky jedou už od Bc., ale taky záleží, cos jiného dělala, pokud k tomu dobrovolničíš, hodně jezdíš na erasmy a konference, tak prostě víc jak půl úvazek nedáš. S těma rodina to je teď celkem trend a myslím, že je to fajn, mít děti na VŠ je totiž časově i ekonomicky hodně easy (můžu srovnávat - jedno při VŠ s DPP, jedno normálně). Ale je blbost se vdávat a rodit, když člověk nepotkal toho pravého. Příště je tam hodně proměnných. Někdo zas třeba hodně pomáhá rodičům, nebo má těžký obor, to se taky musí zohlednit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit