Jsem přísná nebo jiní příliš povolují?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16639
2.7.24 01:18
@Oriseka píše: Více

Přesně tak. Známá měla tolik pravidel doma, příkazy, zákazy, brácha mohl všechno, ona skoro nic. Taky hned v 18 letech vypadla z domu a brzo se vdala, protože zjistili, že je těhotná :nevim: A pak se rodiče hrozně divili, proč si „zkazila život“ :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12214
2.7.24 07:48

Podle mně jsi přísná, já jsem měla ve 14 víc volnosti (a taky odpovědnosti sama za sebe) a to bylo před 40 lety :lol:.
Ale zase neznáme tvé děti, jak to mají, jestli dělají něco samy od sebe, nebo jenom na povel.
Dcera ve 14 taky měla víc volnosti. V podstatě mohla být venku dokud bylo světlo, v zimě do sedmi-osmi podle okolností.
A ač jsem celkem benevolentní, stejně jsem pořád slyšela, že všichni ostatní můžou - no jasně, že nemohli, ale to je taková mantra puberťáků.
Přespávat u kamarádek mohla, u nás taky holky přespávaly.
Obvykle děti které byly drženy hodně nakrátko, se pak v určitém věku nejvíc utrhnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3007
2.7.24 07:54

Stačí mi věta - moje deti mají režim a musí poslouchat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.7.24 08:08
@freeport píše: Více

Přesně. Jsem býk. Takže mám povahu býka. Toto by byl velký červený prapor. Jelikož sama nesnáším trapné příkazy, zákazy, buzerační ligu. Tak to prostě na děcka nepraktikuji. A zatím žádný extra problém nebyl. Maximálně slovní pubertální výlev. Nějaká pravidla nastavit. To jo. Ale není třeba být nekompromisní bachař. Jak tady někdo píše, že se děcko utrhne na řetězu. Zatím se nestalo. Není důvod. Ví, že je debata, komunikace otevřená. Když se nám něco nezdá, tak vysvětlujeme. Ale rozhodně nezakazujeme. Musí sami zjistit, jestli se nám něco díky zkušenostem nezdálo něco oprávněně. Když se jim bude něco klavírovat do hlavy. Tak by to bylo jedním uchem tam a druhým ven, pomyslí si něco o pr…zadku a víc je to bude lákat. Večerku jsme neřešili extra nikdy. Protože to je prostě přežitek. V 18 h muset domů? Ani omylem, když venku je hezky. To je snad i hřích.
A jsem ráda, že nám se sestrou tohle nikdo nedělal. Asi by to špatně dopadlo. Čím víc tlaku, tím víc bych začala dělat problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3007
2.7.24 08:50
@Kelsey píše: Více

Naprosto s tebou souhlasím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
4.7.24 23:16
@Anonymní píše: Více

Za mého mládí. Bylo volání drahé a internet v mobilu neexistoval. Mohla jsem si chodit kam jsem chtěla (například: nasedla jsem na autobus a jela třeba na koupaliště atd.) a do určité doby jsem musela být doma. Jsem ráda za tu dobu. Měla jsem svobodu a rodič mi důvěřoval. Asi takhle. Přespávat jsem nemohla… Vzdy jsem musela spát doma a z diskotéky jsem musela být v 15tiletech nejdýl do půlnoci doma. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150066
4.7.24 23:29
@evi3 píše: Více

S tou poslední větou nevím jestli mám souhlasit. Měla jsem velmi přísnou výchovu. Matka byla direktivní, generál, nesnesla jakýkoli odpor. Neutrhla jsem se nikdy. Nikdy jsem neudělala nic divokého, žádný průšvih. Zatímco dcera byla vychovávaná úplně jinak, volněji, smířlivěji a s mnohem větší vřelostí která mě velmi chyběla a stejně měla divokou pubertu že mi šla hlava kolem a vzpamatovala se až když padla jak se říká na hubu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3104
4.7.24 23:59

@Kelsey Večerka je přežitek, jo? 😲 Tak to si teda nemyslím. Dnešní dítě se do školy potřebuje vyspat stejně jako dítě před 20 nebo 50 lety. A málokteré dítě je tak zodpovědné, že jde spát samo od sebe v rozumnou dobu.

Neříkám, že má být doma v 18 a v posteli ve 20, ale do půlnoci ho taky nenechám se poflakovat. Ve školní den myslím.

Ale je pravda, že jsem nedávno četla, že dnešní děti málo spí a do školy chodí unavené, tak asi nejsi s tímto názorem sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3104
5.7.24 00:01
@Anna766 píše: Více

Taky myslím, že nezáleží jen na tom, jak se chová rodič, ale taky jakou povahu má dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150066
5.7.24 00:08
@iila píše: Více

Taky myslím. Brácha byl mámy mazánek, na mě byla mnohem přísnější a přitom průserář byl v rodině on a ne já. Co on se navyváděl, nachlastal v pubertě, musel dělat zkoušky v září aby vůbec dostal výučák. A to měl větší volnost, máma mu už jako klukovi víc povolila než mě.
Já to proto nevidím tak jednoznačně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
5.7.24 07:11
@iila píše: Více

Devitka, tak tretina decek pospavala na lavici, někteří normálně vytuhli tak, ze pri buzeni jsi s nimi musela zatrepat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
5.7.24 08:01

Hele já to vidím na našich dětech. Do postele vždy nejpozději o půl deváté (domů se chodí z venku o půl sedmé, výjimečně později) s tím, že spát nemusí. Ti starší (a to i pětiletý syn) můžou odejít do pokoje a číst si. Mimino musí ležet.

Někdy toho 9 letý a 7 letá využijí a třeba si půl hodinky čtou. Za mě je to ok. Ale jakmile jdeme spát déle, jsou ráno a dopoledne na zabití.

Asi bych být zakladatelkou u toho staršího povolila. V pátek a v sobotu nevidím důvod tak brzkého návratu domů. Pokud má do školy hotovo (případně i teď o prázdninách), fakt nevidím důvod, proč nebýt třeba do 9 venku. A to samé s přespávačkou. Pokud budou doma rodiče, proč by v pátek nebo v sobotu nemohl být u kamaráda?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2700
5.7.24 08:35

Staršímu bych povolila víc, jinak u těch mladších ok. My když dorazíme domů, tak máme hodinku odpočinek a až pak se jde na úkoly. Beru to podle sebe, že když přijdu z práce, chci si odfrknout a ne hned zase začít pracovat.
Moje děti 10 a 7 musí být do půl sedmé doma, společně večeříme a stejně už vždy mají hlad. To samé když je někdo u nás, dovoluji max do večeře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3817
5.7.24 12:12
@veis141 píše: Více

Také mi nepřipadá, že bys byla přísná. Podle mě je extrém tvoje kamarádka. Ty naopak vedeš děti velmi dobře a vypadá to, že jim to asi ani nevadí. On každý není na to lítat po nocích po diskotékách či chodit někam přespávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwerty987
5.7.24 13:10
@Anonymní píše: Více

Komentáře jsem nečetla, podle mě je to vždy i o povaze rodičů. Mám dítě malé, ale striktní režim taky nemá, protože ani my jako rodiče ho nemáme a ani nám to povahové nevyhovuje - obědvat ve 12, koupat v 18, postel v 19 :nevim: jsme dost spolecensti, takže někdy se zdržime u kámošů, tak se jde spát později atd, vyhovuje nám to, nedovedu si představit ladit program podle hodin, mám to naopak…ale nejsme zadní extremisti - spíme v noci, jíme ve dne :lol: dítě má hranice typu deti se nebijou, s jídlem se nehazi a pod auto se nebeha, ale pokud si jeden den přeje k obědu místo polivky jogurt nebo pokud je spokojené na hřišti a kvůli tomu půjde spát dnes o hodinu později než včera, tak je to pro nás ok

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML