Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím maminky,
opět si jdu pro radu..Mám 5 měsíčního chlapečka, kojím ho plně do 4m, pak na radu dr jsem začala s příkrmy. Zatím jí masozeleninu a ovoce a kojení.
Jak ochutnal příkrmy, postupně prso odmítá, řve u toho, bouchá mě do prsa, vzteká se, hysterčí. Je to tak už asi 14 dní - už jsem tu zakládala téma, že odmítá mléko.
Myslela jsem, že to je jen přechodně, ale pokračuje to a je to horší a horší. Jsem vynervovaná, potom to odnáší i manžel, dnes jak se synek vztekal a bouchal mi do druhého nalitého prsa jsem ho chtěla plácnout přes ručičku -
Potom jsem si uvědomila, co jsem to chtěla udělat a řekla jsem si dost! Teď mám strašné výčitky
![]()
Prsa se mi hrozně nalívají, dělají se mi i hrudky
Ale asi si to dělám sama, protože co nevypije, odsávám, nebo je mi to nepříjemné. Jenže když neodsaju, za chvilku mám zatvrdliny.
Už jsem prodělala všelijaké záněty, byla u mě laktační, pořád odsávám, studuju jak kojit, co dělat, co nedělat, jsem už blázen a chci přestat! Takhle to dál nejde, mám špatnou náladu, přijde mi, jakoby se mi synek tím odcizoval, necítím žádné pouto při kojení, spíš nervy a děsím se každého dalšího kojení.
Ptám se - lze vůbec přestat ze dne na den? nejradši bych to tak udělala…že bych odstříkávala do úlevy a synkovi bych už prso nenabídla, ale rovnou dala UM ![]()
Ještě doplním, jediné, co pije hezky je v noci - budí se jednou na kojení, vypije obě prsa, nevzteká se. Ráno pil taky normálně, teď už ne, vypije půl prsa a dál už nechce, řve a řve - to mu přece nemůže stačit, ne? Tak opět odsávám ![]()
Kojení přes den - o tom radši ani nemluvě ![]()
@Terez001 píše:
Ještě doplním, jediné, co pije hezky je v noci - budí se jednou na kojení, vypije obě prsa, nevzteká se. Ráno pil taky normálně, teď už ne, vypije půl prsa a dál už nechce, řve a řve - to mu přece nemůže stačit, ne? Tak opět odsávám
Kojení přes den - o tom radši ani nemluvě
A jak casto mas prikrmy, mas mezi nimi prodlevu na kojeni. Chci rict dopo treba ovice pak kojeni a pak az maso-zelenina obed pak koheni, ci das ivice a hned pak zeleninu..a kolik ti sni prikrmu?
Nevadi mu naluta prsa, co si odsat trochu nez ho prilozis?
@Terez001 no ja mám teda měsíční miminko a s kojenim jsme měli taky problém, a dr nám řekla, že než se u toho nervovat a nervovat i malýho, že je lepší přestat tak jsme na UM a jsme oba v klidu…
@Terez001 No tak přestanˇ! Co je na tom složitého? Vyhledej si jak odstavit, kup UM a je to.
U nás je to různě - ráno kojení, potom za hoďku po koju jde spát, pak to vyjde už na oběd - (někdy dám dopoledne ovoce, ale většinou dopoledne prospí) má masozeleninu - sní tak 130 g, pak ho chci dokojit - nechce, teda někdy si cucne, ale fakt maličko, potom má kojení tak za hoďku - opět si cucne a vzteká se, pak dám ovoce, to mu moc chutná, opět kojení a řve. tak dám apsoň čaj, aby měl tekutiny. Včera mi vypil 400 ml čaje, vždycky mu předtím nabízím kojení, ale nechce a řve a radši by nepil.
V těch vedrech ho přikládám i co hodinu, ale nechce a nechce. večer před spaním kojení a to pije celkem normálně, usne u toho někdy.
Může to být tím, že čaj z flašky lépe teče? Ale když ho kojím tak mlíko stříká, teče to rychle. Zkoušela jsem mu dát i MM z lahve, tak to plival i tak ![]()
Příspěvek upraven 03.07.16 v 09:22
@berry4
lehce se to říká, ale jak? Hledám různé rady, ale nemám na to přestávát třeba měsíc, chtěla bych hned ![]()
Ahoj, uplne te chápu, že jsi vystresovana… My jsme tohle obdobi meli kolem 6teho měsíce. Bylo to pro me taky hrozne stresující a uz jsem si nevěděla rady. Zkoušela jsem ruzne techniky a polohy kojení a nic… Nakonec jsem přišla na to, že docela zabirala místnost kde bylo ticho a tma. Nebo když se vztekala, tak jsem ji na minutu dala dudlika a pak hned prso. Opakovala jsem tak dlouho, dokud se nechytla. Pak asi po necelem měsíci pila z prsa zas krasne… Vydrz tohle obdobi, je preci škoda přestat kojit
@Terez001 píše:
@berry4
lehce se to říká, ale jak? Hledám různé rady, ale nemám na to přestávát třeba měsíc, chtěla bych hned
No chtít hned můžeš, ale je to neproveditelné, co já tedy vím. Každopádně prostě existují nějaké prášky na zastavení laktace, tak bych šla asi tou cestou a prckovi UM a příkrmy. Akorát si zničíš a narušíš vztah k synovi. Zbytečně.
@Terez001 píše:
@astoretU nás je to různě - ráno kojení, potom za hoďku po koju jde spát, pak to vyjde už na oběd - (někdy dám odpoledne ovoce, ale většinou dopoledne prospí) má masozeleninu - sní tak 130 g, pak ho chci dokojit - nechce, teda někdy si cucne, ale fakt maličko, potom má kojení tak za hoďku - opět si cucne a vzteká se, pak dám ovoce, to mu moc chutná, opět kojení a řve. tak dám apsoň čaj, aby měl tekutiny. Včera mi vypil 400 ml čaje, vždycky mu předtím nabízím kojení, ale nechce a řve a radši by nepil.
V těch vedrech ho přikládám i co hodinu, ale nechce a nechce. večer před spaním kojení a to pije celkem normálně, usne u toho někdy.
Může to být tím, že čaj z flašky lépe teče? Ale když ho kojím tak mlíko stříká, teče to rychle. Zkoušela jsem mu dát i MM z lahve, tak to plival i tak
Tak mozna se opravdu sam odstavuje, jedine co me napada nabizet prs, kdyz je ospaly, vychytat to, ze pred odpo spankem mu das prso a treba si da, ale jestli to trva uz dlouho, asi se brzo odstavi.
Co lakracni poradkyne, nezkouselas?
Chapu co to je, ja se po porodu rozkojivala mesic, co hodinu dite u prsa, vztekani, nevyspani..psychicky narocne, ale tady se mozna uz fakt prirozene odstavuje..a ten caj mu davas z flssky? To muze byt taky duvod..
Kazdopadne bych si bud pozvala tu laktacni pokud o kojeni stojis ci se smirovala s ukoncenim.
Pokud nemáš problémy s odsáváním, z flašky by mlíko taky nepil?
To muze byt flaskou, ja dala jen jednou odstrikane a mala se pak nechtela prisat, slo ji to spatne. Obecne flaska nici kojeni, nicmene to bude spis tim, ze poznal jine chute, nekdy staci i lzicka, pri sani se pak musi namahat..
Jestlibje to oro tebe takovy stres, tak prestan kojit. Rozhodne si neodsavej, zvysujes si tim laktaci. Jestli trpis na zanety porad se s lekarkou jak to ukoncit, zda ti na to neco da. Kamaradka taky ukoncivala nedavno a chtela prirozene a bum zanet v hednom, pak hned v druhym..
@PeggyP
Děkuji za pochopení a radu ![]()
Přesně tohle dělám- jdu kojit do ložnice kde si lehneme, je klid a přítímí. nakojo polštáří se už nechytne a pozoruje věci kolem, kroutí se…S tím dudlíkem to dělám přesně taky tak, chytne se, ale tak na 10 vteřin a opět řev, tak pořád to dělám dokola, pak se chytne, ale mlíko se zastaví (potom trvá, než se spustí) a to je už hysterie a už nemá zájem
Ono jak začne ten spouštěcí reflex a dýl nepije, tak se mi zastaví ![]()
Já už na to nemám takhle bojovat měsíc..s kojením mám od porodnice problémy, nejdřív kloboučky, pak záněty a pořád jsem bojovala..chvilku klid, užívala jsem si to, dokud nepřišly na řadu příkrmy ![]()
O těch prášcích uvažuju, ale prý je to hrozné svinstvo..v pondělí zavolám mému gynekologovi