Jsem ta špatná?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42404
5.5.26 10:02

Milá zlatá, dovol, abych ti připomněla, že tvá tchyně nemá ŽÁDNOU povinnost se starat, ale zato má PRÁVO na styk s vnučkou, přeber si to dle tvých schopností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
5.5.26 10:06
@arinecka píše: Více

Ano, mám přesně pocit, že tak to tady funguje. Buď se tchýně nevěnuje nebo se věnuje až moc. Žádná tchýně asi není ideální, já mám také nějaké výhrady k té mojí, ona třeba ke mě. Ale nikdy by mě nenapadlo, abych syna využívala proti ní :nevim: já mám velice krásné vzpomínky na chvíle strávené se svojí babičkou a dědou, dala bych dnes nevím co, aby tady ještě byli a můj mladší syn je mohl poznat (starší si alespoň mojí babičku mohl ještě užít). Je to zbytečný, mít v sobě tolik zášti a přenášet to na ty děti…
A ještě dodám - v 99% jsou špatný ty tchýně. Mě třeba víc nesedí tchán. A taky mě nenapadlo, vyčítat mu, že si pro syna nikdy nepřišel a nepovozil ho :zed: a přesto jsem ráda, když přijde k nám (když potřebujeme s něčím pomoct) nebo když jde manžel se synem za ním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
5.5.26 10:07

Já tě zakladatelko chápu v tom, že když bude mít babička blíž k dceři, tak to může ovlivnit vztahy v rodině. Třeba i negativně. Chápu i to, že tě štve, babička jedná tak, jak se hodí jí. Když bys byla potřebovala ledacos pomoct, dělala babička mrtvého brouka a teď, když dítě povyrostlo, v sobě ten zájem našla. Mně s dětmi nikdo nepomohl, obě babičky žily v místě, byly každá úplně jiná, ale nepřetrhly se. Zajímavé je, že ony mě i muže de facto předhodily svým matkám a šly do práce. Pak zjistily, že to je výhoda a nás prakticky do nástupu do základky měly ty babičky v péči celodenně. Svým vnoučatům to ale potom odvést nedovedly. Mám vnouče jen jedno. Odmala jsem s ním v kontaktu a mladí se mnou vycházejí. Vždycky jsem pomohla, ať šlo o pohodlný nákup bez mimina, pobyt venku s předškolákem, pomoc při uvaření atd. Druzí mladí dítě nemají, ale kdykoli chtěli uvařit, upéct co neuměli, udělala jsem to. Moc dobře si pamatuju, jaké to je, když člověk by pomoc potřeboval a není. A navíc obě matky měly plnou pusu nevyžádaných rad. Kecaly úplně do všeho. Jejich návštěva spočívala v sezení a zdržování, v kritice čehokoli a posléze v dobře míněných radách ohledně rodiny. Šíleně mě to nadzvedávalo. Proto já to nedělám. Oboje mladí bydlí blízko, takže nemám potřebu tam zdržovat, vysedávat a plácat rozumy, na které nejsou zvědaví. Směny jsme měli vždycky rozdílné, tak nebylo neobvyklé, že než jsem šla do práce, hodila jsem jim domů gulášovku a placky, vyndala z pračky prádlo a pověsila. Oni mi zase jeli zalít zahradu, když jsem byla do večera v práci, nebo přivezli těžký nákup. Co se týče dětí, ty si moc dobře pamatují, kdo se jim odmala věnoval a utvoří si s ním vztah. Pozná se to, když odrostou. Za těmi svými lidmi se potom vracejí. Nevím, kolik tvé dceři je, ale pokud se babička nezapojila od začátku, nebude to s ní podle mě ani umět. Neví, co dcera ráda dělá, co jí, nezná její režim. Takže to asi tak horké nebude s tou aktivitou. Ona se s ní někde předvede před známými a pak třeba zjistí, že je docela náročné vzít si ji ráno a večer ji přivést. Celý den se jí věnovat a ještě se postarat o jídlo. Tohle musí přijít postupně a ne, že dítěti jsou např. tři, tak si začnu budovat pozici v rodině. Jsou babičky, co bydlí daleko a ty tu šanci prostě nemají. Babička od začátku vaši malou opomíjela hlavně ke svojí škodě. Přišla o první kroky, slova, úsměv, a to už nikdy nevrátí. Chápu tě. Zakazovat ty vztahy samozřejmě nemůžeš. Zkus být trochu diplomat a taktik. Ať se babička sžívá s dítětem v jeho domácím prostředí. A ať tam taky něco udělá. Může vyprat, vyžehlit, uvařit. Já to dělala normálně, když jsem hlídala u nich. Mám tu výhodu, možná nevýhodu, měli jen mě. Na hlídání, pomoc, půjčení peněz, na uvaření, na všechno, nás je už málo a to, co by mohli, nepomohli…a ty si zatím udělej den pro sebe. Výlet, nákupy, kamarádka. Neusnadňuj jí to. Žádný tady má malá oběd k ohřátí. Ať jí uvaří ona. A když na ni není zvyklá, nedávej ji hned k nim. Na druhou stranu…kde to dítě nezná, tam být nechce…ta by jí tam brečela a babička by si novou roli užila podle zásluh… ještě ráda by ji vrátila mnohem dřív, než na noc…jo a dodatek… samozřejmě, že ta špatná je vždycky ta mladší a méně zkušená…ta stará to na sobě nenechá. Známé tchyně, která hlídala minimálně, dostala skvělý nápad, vzít batole na dovolenou. Mladá se docela zhrozila. Taky byla za špatná ona, co myslíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
290
5.5.26 10:10

Špatná? Ne.
Drama queen? Jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1102
5.5.26 10:12

Ta negativita a chut po pomste z toho prispevku uplne tryska. Myslim, ze je celkem normalni, ze se nestarala o miminko a ted o starsi dite ma zajem. A nechapu tu potrebu ji to ted jako vytmavit. A taky si uvedom, ze fungujici babicka, ktera ma zajem o dite a chce s nim travit cas neni v dnesni dobe vubec samozrejmost. Rozhodne bych ty snahy co nejvice podporila.
Vsak ty se s ni nijak vidat a bavit nemusis ne? Predas ditko at zajdou na pisek, nebo nekam na prochazku a pak si dite zas prevezmes.
Jako pochopila bych, kdyby ti lezlo na nervy, ze ji musis u vas doma hostit, povidat si s ni a o dite by stejne zajem nejevila, ale takhle?

Moje mamka se u mych mimin taky nijak nepretrhla a taky me to mrzelo, u prvniho skoro sokovalo, protoze jsem si to tehdy predstavovala jinak. Ted musim teda s vdecnosti rict, ze jak jsou deti starsi, tak se situace vyrazne zlepsila. Deti ji naprosto miluji, prestoze s ni jako mimina skoro nebyly.

Za sebe bych ti poradila, spolkni horkost a zkus jim ten vztah umoznit. Bude to casem vyhodne i pro tebe :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33555
5.5.26 10:18
@Mall126 píše: Více

Presne tak, kazdy jsme nejaky. Ale teda prijde mi, ze hodne snach si mysli, ze se narodi dite a cela rodina bude skakat jak ona chce a potrebuje. No a kdyz to tak neni, tak se urazi s dite pouziva jako zbran. Jasne ze je i dost tchyni co jsou strasny, ale nejaka slusna tolerance by mela proste byt. Z obou stran.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.5.26 10:19

Mě jen překvapuje, jak se většina furt zastávají tchýní? Tchyně nemají povinnost k ničemu ale práva mají na vše 👍

• Citovat
  • Upravit
13869
5.5.26 10:20

Me by nejvíc zajímalo, jestli jsi svoje myšlenky napsala AI a nechala vytvořit článek a nebo jestli to je od začátku vymyšlené.

Protoze ten úvodní příspěvek přímo řve “chatgpt” a nechápu, ze to nikdo nevidi, nebo nezmíní. :roll: ten klasický text s milionem řečnických otázek, divných slovních obratů, pomlček. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
5.5.26 10:30

Ach, tak mohla v tom nezájmu raději pokračovat, bylo by vám to lepší, než se takhle najednou začít montovat do života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
547
5.5.26 10:36

Buď ráda, že má zájem aspoň teď. Kdyby třeba byla moje máma takhle zabejčená, tak já ani neznám svého taťku, protože umřel krátce po mém dosažení plnoletosti. Neříkám, že by na to neměla právo, měla by, on tu nebyl, když ho nejvíc potřebovala a objevil se, jakmile jsem byla samostaná. Ale jsem ráda, že jakmile jsem trochu vyrostla a začal mít zájem, byla mamka sice kyselá, ale nijak mu ve styku se mnou nebránila.
Nemusíš hned dělat, že to, co bylo, bylo OK (i když za mě lepší nezájem tchyně než pérování a házení vidle do výchovných metod), ale dala bych tomu šanci. Pak už bude záležet, jak se k vnučce bude chovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8467
5.5.26 10:37
@Anonymní píše: Více

A co má zakladatelka dělat, zakázat ji styk s vnučkou? Pak to tchyně může hodit na soud a vymoct si kontakt :nevim: a co zakladatelka řekne soudu - že tchyně k ní nepřišla uklidit nebo nepomohla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42404
5.5.26 10:41
@Anonymní píše: Více

Ale tak to prostě je a basta 8o :roll: anonymní výkřik, to nemáš ani tolik odvahy, abys nebyla anonym?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42404
5.5.26 10:42
@izabe píše: Více

Přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4868
5.5.26 10:57

Chápu, že ty jsi na tchyni naštvaná a že nemáš potřebu se s ní vídat. Ale pro dceru je zase lepší, že bude mít babičku alespoň později než vůbec :nevim:
Osobně bych asi začala tím, že manžel bude dceru brát za její babičkou k ní nebo někam na společné výlety, bez tvojí účasti. A časem, když uvidíš opravdovou snahu a to, že oni budou mít vztah fajn, se třeba dopracujete i k tomu, že se udobříte vy dvě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10802
5.5.26 10:59

A jak se k tobě jako chovala, když tě s dcerou ignorovala a nenavštěvovala? :think:
Normálně bych navázala vztah..kór vnučka s babičkou. Zajímavé je, že kdyby mimino nebralo tchána/otce zakladatelky, problém by nebyl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová