Mám v pracovní neschopnosti nárok na mateřskou, ppm, rodičák?

10.11.17 23:35

jsem v PN, Na co mám nárok? mateřská, ppm , rodičák ?

Ahoj, poradíte mi, jsem z toho jelen a nevyznam se v tom.. Jsem od 15.4.2015 zaměstnaná v jedné fabrice. Ale nyní jsem od května 2017 na neschopence, mám z práce problémy se zády. Ale k věci, s partnerem by jsme chtěly miminko, jen nevím jak to udělat.. Marodit budu tak do prosince, dele me dr. nenecha, tak nevim jestli by bylo lepsi do toho prosince otehotnet? V praci mam smlouvu na neurčito ale je to velmi fyzicky náročné, a po skončení marození bych musela dat vypoved. Otazka zni, pokusit se o mimi teď a nebo když dám výpoved a pujdu na up, mam pak narok na neco nebo ne? dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35970
10.11.17 23:43

Když dáš výpověď, nebudeš mít nárok na nic. Tedy ne na mateřskou ani nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.11.17 23:50

Takže buď otěhotnět dokud jsem v pn, pokud už nejsem :) a nebo jít zpět do práce a snažit se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
10.11.17 23:59

@anonymka 23 No, od skončení pracovního poměru běží 180denní ochranná lhůta, tj. pokud stihneš nastoupit na mateřskou v těch 180 dnech, máš na ni nárok. Což teda předpokládá, abys pracovní poměr končila už těhotná (kolem toho cca 2. měsíce)…

Jinak pokud budeš nucená skončit práci kvůli zdravotním problémům, tak zvaž, jestli by to nešlo cestou výpovědi ze strany zaměstnavatele kvůli zdravotním důvodům nebo alespoň dohodou s tím, že ti tam zaměstnavatel ty zdravotní důvody vypíše. Budeš v lepší pozici na úřadu práce, nebudeš se muset handrkovat o podporu v nezaměstnanosti (ta se krátí na 45 %, pokud skončíš v práci sama od sebe bez nějakého objektivního důvodu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.17 00:03

Obávám se že se zeměstnavatelem se na tových podmínkách nedohodnu, ale budu mít potvrzení od lékaře že končím ze zdrav. důvodů, ale to předpokládám nestačí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
11.11.17 00:12

@anonymka 23 No a zaměstnavatel tě po takto dlouhé nemocenské nepožene na preventivní prohlídku? Většinou se to dělává, chrání tím i sám sebe. :nevim: Pokud by ti závodní doktor napsal, že nejsi dál schopná práci vykonávat, zaměstnavatel ti může dát výpověď s čistým svědomím a bez nějaký dalších závazků vůči tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.11.17 08:29

@anonymka 23 pokus se ti podaří otěhotnět na neschopence, jen přejdeš z neschopenky na neschopenku ( za předpokladu, ti ji doktor napíše, těhotenství není automaticky nemoc). Musíš pracovat v době otěhotnění a ještě zhruba první trimestr, a to pozor v nějaké práci, která trvá minimálně 180 dnů, ochranná lhůta je tak dlouhá, jako poslední zaměstnání, nejdéle 180 dnů, pak máš nárok na mateřskou. Takže otěhotnět, klidně i pak po znovu nastoupení do práce, pokud není práce vhodná pro těhotné, oznámit to zaměstnavateli, musí tě přeřadit na jinou pozici, pokud bys to neřešila neschopenkou v těhotenství. Otěhotníš-li po skončení práce, nemáš nárok na ni, jen na rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
11.11.17 08:40

@anonymka 23 hele, já nevím, ale pokud máš tak závažný problémy se zády, že s nimi budeš třičtvrtě roku doma, není lepší těhotnství odložit do doby, než budeš z dlouhodobého hlediska úplně fit? protože těhotenství taky bývá na záda masakr, a nejde jenom o váhu, kterou žena tahá navíc, ale i o děcko, které se v břiše mele a kope a mlátí kolem sebe - nejstarší mi pravidelně podkopávala právě páteř a rehabky ani doktoři se mnou už nechtěli mít nic společného, báli se, aby mojí léčbou neublížili miminu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
12.11.17 13:54

Ahoj holky. Nevím do čeho sem to měla zařadit..Potřebovala bych poradit jestli ste to nějaká neměla podobně..Otěhotněla sem termín mám 16.01.2018 ale otehotněla sem 05.04.2017 a zhruba od 16.05.2017 sem na nemocenké na ryzikovém mám v práci celou dovolenou, bohužel už ji nevyberu mám tedy nárok na proplacení dovolené ikdyž se mi miminko narodí a po novém roce? Sem s toho nějak zmatená ted v Prosinci mi smlouva v zaměstnání končí a určitě mi ji prodlužovat nebudou, tak se bojím aby sem o to proplacení nepřišla. :,( Děkuju za radu :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
12.11.17 15:32

@Katka1995 Při konci pracovního poměru máš nárok na proplacení zbývající dovolené. Ale celou dovolenou mít nebudeš, pokud jsi zmeškala 100 a více prac. dnů/směn, bude se ti krátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
18.11.17 11:53

Nárok na mateřskou

Ahoj holky, můžu mít taky dotaz? Od 1.2.2017 jsem zaměstnaná na HPP, ale od 9.10.jsem začala marodit se zády a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná a budu muset na neschopence zůstat, kvůli fyzicky náročnému zaměstnání. Budu mít nárok na mateřskou, i když budu na neschopence? Smlouva mi končí až v červnu 2019.Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
18.11.17 13:14

@Lucka221 Ano, nárok na PPM mít budeš. I v době pracovní neschopnosti jsi účastníkem nemocenského pojištění, když ti trvá pracovní poměr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat