Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pneumokoky jsme neockovali. 7-leta mela jednou pocinajici zanet stredniho ucha z rymy, zvladla to bez antibiotik. Mladsi mel ted RS Virus a z toho pocinajici zanet ucha z rymy, zvladl to bez antibiotik.
@Janča6 píše:
Netvrdim, ze nase rodina je dukaz ucinnosti ockovani. Ale ja i vsichni 3 moji sourozenci jsme v meli v detstvi zanet stredousi mnohokrat. Nasim detem jsem nikdy neodsavala hleny, nikdy jsem jim cimkoliv nevyplachovala nos (nastesti nikdy nemely takovou rymu, ze by nemohly dychat). A presto pouze 1 dcera mela jednou zanet stredousi v 5,5 letech, tehdy nemela rymu. Ostatni 3 deti zadny zanet nemely. Tuk tuk!
Vytučněná věta je nejspíš hlavní důvod.
A přesně, jak píšeš, není to důkaz účinnosti očkování - jen toho, že jste měli štěstí. Někdo je k tomu náchylnější, jiný vůbec - my jsme např. dvě sestry, vychovávané a ošetřované stejným způsobem - jedné ucho píchali téměř při každé rýmě, druhé jen výjimečně.
My budeme nechávám Prevenar13. Já se docela těch nemocí bojim, tak nechci nic podcenit. Nebudu dávat malýmu každý nepovinný očkování, ale Prevenar a Bexsero určitě necháme.
Prevenar 13…a dávala jsem z toho důvodu abych si nic nevyčítala jednou.. dnešní doba je tak nakažená vším že člověk nevi..a myslím že zrovna u tohohle očkování nebyla ani teplota 👍
@Bábrdl píše:
Někde jsi četla, ale nevíš, viď… Klasika.Národní imunizační komise (NIKO). Očkování proti pneumokokům doporučuje. Proto taky doporučila její úhradu pro starší 65 let. https://www.hygpraha.cz/…5_128_1.html
A jaký vliv má prevenar na zánět středouší si můžeš přečíst třeba tady…
In surveillance reports from the USA that followed infants with serious AOM, generalized PREVENAR vaccination led to an important fall in the incidence of pneumococcal otitis media, particularly for cases that would have been frequent or would have been refractory to antibiotic treatment. The rate of pneumococcal MEF isolates fell by 39% for severe otitis media
Nauc se cist.
NIKO ockovani doporucuje, ale NE jako prevenci zanetu stredousi.
Kdyz ti to googleni tak pekne jde, najdi si o tom jejich zapis ze zasedani.
Ne, děti očkované nejsou, mají jen povinné…nejsem proti, pokud má očkování význam…zvažuji spíše meningokoka, když už. Jinak zánět středního ucha neměl ani jeden z nich, ani jinou nemoc, kterou vyvolává pneumokok…dcera akorát jako malá trpěla na anginy a tu vyvolává streptokok.
Syn je očkován Prevenarem 13. A to na základě konzultace s primářkou dětského oddělení. Říkala, že je to jedno z nepovinných očkování, které rozhodně doporučuje všema deseti. Hospitalizace s pneumokokem jsou prý totiž velice časté (dokonce častější než s meningokokem).
Reakce na očkování nebyla.
@Lucie_Sx píše:
Nauc se cist.NIKO ockovani doporucuje, ale NE jako prevenci zanetu stredousi.
Kdyz ti to googleni tak pekne jde, najdi si o tom jejich zapis ze zasedani.
A proč bych to dělala? To ty bys měla doložit, co sem píšeš. Není vyloučené, že to tak je. Nakonec. Smysl očkování proti pneumokokovi je v něčem jiném. Snížení počtu zánětu středního ucha je jen příjemný bonus.
Já doložila studii, že jak očkování zánět středního ucha ovlivnilo. ![]()