Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Petruna21 píše:
Mě by se to líbilovšichni by vypadali stejně a nemuseli by se posmívat kdo co má na sobě zda je to značkové nebo není
Rozdíly se stejně ukáží, jen jinak.
Ja bych byla pro. Vsichni by si byli rovni. Zadne vyzivave topy a minisukne na 13 letych holkach…
Jsem pro uniformy a verim, ze by hodně klesla šikana, nebyly by vidět ty sociální rozdíly
Je hezke, ze hodne lidi rekne, jsme pro uniformu, ale uz nedomysli dusledky.
Sikane to nezabrani, kdo si najde duvod, bude sikanovat.
Soucast uniformy pro devcata je sukne. Dovedete si predstavit, ze mate doma holku, ktera jede vic na klucici mode.
Ted prijde narizeni a od zitra budes nosit do skoly sukne, protoze proste prikaz.
Tohle by jste chtely? Je to omezujici a ponizujici.
Já bych byla pro. Takhle se děti předhánějí, kdo má hezčí a dražší hadry a rodiče, kteří na to nemají, pak doma slyší výčitky a někdy i slzy.
@Kelsey píše:
Je hezke, ze hodne lidi rekne, jsme pro uniformu, ale uz nedomysli dusledky.
Sikane to nezabrani, kdo si najde duvod, bude sikanovat.
Soucast uniformy pro devcata je sukne. Dovedete si predstavit, ze mate doma holku, ktera jede vic na klucici mode.
Ted prijde narizeni a od zitra budes nosit do skoly sukne, protoze proste prikaz.
Tohle by jste chtely? Je to omezujici a ponizujici.
Mnohde mají i pro holky možnost kalhot ![]()
Jsem pro uniformy. Aspoň by do školy nechodily děti v teplákách, topech s výstrihem až někam apod.
@Kelsey píše:
Mobily do trezoru, jak by si tohle prakticky provedla. Treba nase skola trezor zadny nema. Nedovedu si predstavit, jak by tam rano davali 250 +- mobilu a pak je prirazovali, to je na dalsiho zamestnance, nekde i vic a kdo by to zaplatil, kdyz maji problem pridat i ucitelkam?
Jsem pro, aby si pred hodinou uc. donesla kosik. Dnes se pise pisemka, vsechny mobily sem. Ale po psani, jim je vratit.
U nás se o tomto uvažuje na základce i na tom gymplu, jak píšeš, vybere to učitel konkrétní třídy a nějak se to zamče, promiň, blbě jsem se vyjádřila
JE mi jasné, že toto není tak jednoduché.
Šlo mi o to, že bydlíme v centru města a děti se tu odmala pohybují samy, kolikrát mají hned po škole nějaký kroužek, na který sami odchází, tak s nimi prostě potřebuji být ve spojení. Zatím je zakotveno ve školním řádu, že mobily musí být ve vyučování schované, o přestávkách používat jen v nutném případě zatelefonování, nikoliv na hry.
Vloni chodil syn do třídy zaměřené na informatiku, která měla vlastní wifi a paní učitelky s telefony nebo s tablety pracovala v hodinách a byla k tomu trochu benevolentnější, takže o přestávkách děti hrály on-line hry spolu. Jsem ráda, že toto mu už končí.
K dalšímu opatření - vybírání mobilů, zatím nedošlo, právě proto, že to není tak lehce proveditelné.
@renduli píše:
Jo, ta tepláková móda je strašná.Jinak proti uniformám nic nemám, ale ani na nich urputně netrvám.
Ale vidím v nich více výhod než nevýhod.
Taky to vnímám tak nějak podobně. Uniformy mají pozitiva a negativa, stejně jako většina věcí v životě, svět prostě není černobílý.
U nás se školy hlavně snaží vymýtit tu „teplákovou modu“.
Dcera jde do druhe tridy, uniformy ve skole maji. Vyhody : opravdu odpadaji ranni diskuze o obleceni, snad alespon par let jeste nebudu muset resit co se nosi a co chce koupit, holky muzou nosit v zime i kalhoty, uniformy se prodavaji od ruznych firem, v ruznych obchodech (zijeme v zahranici), takze samozrejme i v ruzne kvalite, strihu a cene. Dosahne na ni i ten nejchudsi, no a kdyz se nekdo chce vytesovat, tak muze jit a koupit ten nejdrazsi typ
. Na druhou stranu, ono je mozne ty penize ukazovat i jinymi zpusoby, nevim, jak moc to chodi v CR u deti prvniho stupne, ale doufam, ze toho budeme usetreni co nejdyl. Kdyz do te tridy nahlednete, tak to opravdu vyvolava pocit, ze jsou na tom vsichni stejne.
Driv jsem byla absolutne proti - aby mi nekdo rikal, co musim nosit, kdyz jsem byla v roli studenta. V Anglii mi to prislo fajn z hlediska snizeni sikany, nicmene prakticky to nefunguje, sikana byla, je a bude a uniformy v tom nehraji roli - jsem zjistila zahy. Jedinej praktickej duvod je to pro rodice, nemuset resit co dat detem na sebe.
Takze za me ne.
@Jana206
Na vsi se tez deti pohybuji samotne, teda ne vsechny, ze. Dost se jich musi samo vypravit, pac rodice odjizdi driv do prace. Pro zakaz mobilu nejsem.
Sama jsem dceru po tel. v prvni tride korigovala, sla jsem se skolkari do skolky, v pul jsem skolacce volala. Je cas vyrazit, nezapomen zamknout. Ona si teda mob.do skoly neberala. Ani ve druhe, kdy uz si hlidala sama cas odchodu, ze 7:40 se musi zacit obouvat (uz je rychlejsi, staci pozdeji). Nez se vratim od skolky, do prace, tak uz sedi ve tride.
Dojizdi nam prvnaci vedlejsich vesnic autobusem, tam plne chapu, ze maji psat sms, ze dorazili. Kazdy nemuze vodit dite ke skole leta.
@suvik Presne tak, ohledne sikany.Ti maji hajzlici stejne vyciti slabsi jedince, na ktere si troufnou, s uniformou i bez.
Já bych byla pro,
1, moje děti by mě nemohli otravovat, ať jim kupuju značkový-drahý věci, který mají jejich spolužáci. Ušetřila bych ![]()
2, pomohlo by to dětem ze sociálně slabších rodin, které na značkové věci nemají, takže by ony děti nebyli (snad) šikanované.
3, ubylo by prádla na praní, prát na střídačku uniformy by nebylo takový, jako když se aktuálně školková dcera pětkrát za den převlékne
Akorát mám problém s přikazováním, když to školství přikáže, bude to úlet ![]()
Možná by bylo fajn udělat nejdřív průzkum veřejného mínění, střízlivě zvážit pro a proti, poté daná škola může udělat vlastní petici (třeba), když bude většina rodičů pro, tak zavést.
Ja jsem klidne pro kdyby to bylo kvalitni bavlnene obleceni..nemusely by byt nutne,,sukne a kravaty,, tak jak bývá jinde, ale neco jednotneho by neuskodilo..
@cecetka píše:
Vzhledem k tomu, ze jsem prosla erou pionyrskych a svazackych kroju, tak NE.
Jako husakovo dite tak amatuju eru pionyrskych kroju a jsem jednoznacne pro. Treba Skauti a Junaci maji naprosto priserne uniformy a nosi je deti celjem ochotne.
Netere a synovec chodily na americkou high school v zahranici a uniformy mely fakt slusive jak pro holky a kluky.
Holky bila polotricka na volny cas nebo kosile s kratkym rukavem holciciho mirne projmuteho strihu, k tomu fakt hezkou kostkovanou skladanou zelenomodrou sukni na cernem podkladu, k tomu volitelne barevne podkolenky modre, zelene nebo cerne. Tenkou vlnenou cernou vesticku olemovane pruramky barvou kostky ze sukne a cerne sacko.
Kluci kostkovane sortky ke kolenum, bile polotricko nebo bilou chlapeckou kosili s kratkym rukavem, taktez tenkou vlnenou vesticku a chlaoecke sako, ponozky v barve cerne, zelene nebo modre, ladici k sortkam. Kdyz byl svatek, tak kluci jeste kostkovanou kravatu a holky kostkovany satek. Plus ksiltovky nebo slusive kloboucky s logem školy (bylo to v rovnikove oblasti).
Vse kvalitni materialy, cista strizni vlna, 100pro bavlna na kosile a tricka. Vzhledem k horkum a nezstale klimatizaci v budovach a autech, deti unosily i saka nebo vesticky. Vetsinou nosili kosile, polotrika jen kdyz mely ten den telak nebo laborky kvuli lehcimu prevlekani. Boty libovolne v cerne barve. Vsechno bez uhony preckalo celorocni prani a suseni v susicce.
Vzdycky jsem svagrici rikala, ze aspon usetri za hadry pro tri deti, ona se smala, ze to co usetri za hadry utrati za skolne v usd ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.