Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, rozmýšlíme dovolenou v létě s dětmi, kterým tou dobou bude 19 měsíců. Jeli bychom jen na 4 noci na sever Itálie (700 km), přes noc. Jaký režim jste u moře měli? Aktuálně vstávají v 7h, odpolední spánek 13-15h a jdou spát ve 20h. Představuju si to tak, že dopoledne na pláži, na oběd do apartmánu nebo do restaurace a po obědě spát v apartmánu. A pak tak v 16h zase k moři. Dá se to s tak „malými, velkými“ dětmi zvládnout? Usnuly vám děti i na pláži? Napíšete mi, co jste s nimi přes den tak dělali? Děkuji.
Bez problémů. Léta jsme jezdili do Caorle Altanea. Synovi bylo 14 měsíců, poprvé.
Usnul v golfkách pod slunečníkem. Uvozili jsme ho. Po obědě spal v apartmánu, zůstal tam s ním táta či děda. Starší dítě chodilo se mnou na pláž i přes poledne, pokud nechtěla taky spát.
@alisekR @kavenka A co jste dělali přes den na pláži? Vydržely vám hrát si na písku? (Teď v jejich 13 měsících si to moc nedovedu představit, protože kdybych je někde vypustila, už bych je neviděla, zdrhali by pryč šmejdit.
)
@Velešínka3 píše:
Ahoj, rozmýšlíme dovolenou v létě s dětmi, kterým tou dobou bude 19 měsíců. Jeli bychom jen na 4 noci na sever Itálie (700 km), přes noc. Jaký režim jste u moře měli? Aktuálně vstávají v 7h, odpolední spánek 13-15h a jdou spát ve 20h. Představuju si to tak, že dopoledne na pláži, na oběd do apartmánu nebo do restaurace a po obědě spát v apartmánu. A pak tak v 16h zase k moři. Dá se to s tak „malými, velkými“ dětmi zvládnout? Usnuly vám děti i na pláži? Napíšete mi, co jste s nimi přes den tak dělali? Děkuji.
ano, dá se to v pohodě, také jsem tak byla poprvé s 1,5 letou, akorát jsme jely busem do Rimini. Na pláži neusnula nikdy, Italové milují děti, mají tam pro ně všechno uzpůsobené a každé „lido“ má na začátku pláže houpačky, skluzavky, průlezky a houpací koníky pro tyhle malé děti, také téměř na každém lidu se nachází občerstvení a wc, já měla hotel s polopenzí, oběd v tom plážovém „bagně“, většinou boloňské špagety, dcera je chtěla pořád,
takže co jsme dělaly - rochnění se na mělčině, stavění hradů z písku, někdy jsme jely místní dopravou do aquaparku, zábavního parku, Italia miniatura - byla jsem pak v Rimini s dcerou ještě 3× - pro malé děti je sever Itálie top destinace
@Velešínka3 píše:
Dělali jsme to stejně. S dětmi jsme jezdili od jejich půl roka a bylo to úplně v pohodě.
Jen teda my jezdili na dýl, ty 4 dny mi přijdou takové nijaké, než se zajede dovolenkový režim zase balíte ![]()
Za sebe můžu říct, že když měla 1,5 roku, tak to byla nejhorší doba pro dovolenou.
Poprvé jsme byli, když měla 7m a to bylo v pohodě a o rok později katastrofa. Nic ji v tom věku nebavilo. Ve 2,5 letech už to bylo relativně zase fajn.
Ale každé dítě je jiné a ty vaše mohou být úplně bez problému.
Jinak režim máš naplánovaný fajn.
@Velešínka3 píše:
@alisekR @kavenka A co jste dělali přes den na pláži? Vydržely vám hrát si na písku? (Teď v jejich 13 měsících si to moc nedovedu představit, protože kdybych je někde vypustila, už bych je neviděla, zdrhali by pryč šmejdit.)
písek, na mělčině v moři, houpačky - já jezdím v červnu, tak tam není moc lidí a dceru jsem vždycky viděla - samozřejmostí je, že z tak malých dětí nemůžeš spustit oči ani na minutu
@ivašot. píše:
Dělali jsme to stejně. S dětmi jsme jezdili od jejich půl roka a bylo to úplně v pohodě.
Jen teda my jezdili na dýl, ty 4 dny mi přijdou takové nijaké, než se zajede dovolenkový režim zase balíte
My nechceme jet přes pátek a sobotu kvůli kolonám. Takže to na víc dnů nespočítám. ![]()
@ivašot. píše:
Jen teda my jezdili na dýl, ty 4 dny mi přijdou takové nijaké, než se zajede dovolenkový režim zase balíte
ano 4 dny je hrozně málo, minimálně ten týden to chce, nejlépe dva týdny ![]()
My byli poprvé, když naše děti byli starší, ale byli jsme tam se známými a ti měli s sebou roční holčičku. Měli s sebou malý nafukovací bazének, který jsme brali s sebou na pláž a vždycky tam dětem nanosili trošku vody. Suprově si v něm vyhrála jak ta roční, tak ti ostatní starší.
Jinak teda táhnout se takovou dálku kvůli 4 dnům mi taky přijde mazec ![]()
My byli v lete, dcera měla necely rok a půl a v pohodě. My sme teda nebyli cely den jen na plazi, hodně sme chodili po okolí, mala spala v kočárku, takže sme nemuseli byt po obědě zalezli doma.
@Velešínka3 píše:
@alisekR @kavenka A co jste dělali přes den na pláži? Vydržely vám hrát si na písku? (Teď v jejich 13 měsících si to moc nedovedu představit, protože kdybych je někde vypustila, už bych je neviděla, zdrhali by pryč šmejdit.)
Jezdíme k moři prakticky od narození, se starším to vyšlo, když mu bylo 5m. Ale jen tak na pláži děti určitě nevydrží, vybírali jsme hotel nebo místo, kde bylo na pláži třeba hřiště. Chvíli si děti hrají na pisku/s kamínky, chvíli do vody, na zmrzku, na jídlo. Chce to taky dost hraček s sebou, například bagr je dost vděčný.
Jinak, dokud byly děti malinké, spaly i na pláži v kočárku. Starší už ne, chodilo se po obědě na pokoj ![]()
@Velešínka3 píše:
Tak hrál si v písku. On hodně spal. Takže jsme byli rozdělení, kdo jede po pláži 5 km do Caorle centra a kdo se koupe s druhým dítětem. Jezdili jsme na 11 dnů a bylo to super.
K mori ano, taky jezdime i litame. Dite to tam miluje. Ale na 4 noci? Takovou dalku bych nejela kvuli 4 nocim. Tedy jako dospelaci ok, to jsme do italie taky jeli, ale s ditetem uz ne.