Jak vrstvit oblečení na lyžování?

28.1.24 17:08

Jak vrstvit oblečení na lyžování?

Ahoj, dítko pojede na lyžák a já bych ráda, aby bylo dobře oblečené. Jak se správně obléknout na hory? Jak vrstvit oblečení? Popřípadě máte tipy jaké termoprádlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8844
28.1.24 17:13

My, jak malí, tak velcí, míváme podvlikacky a lyzovaci kalhoty, teplé ponožky nebo podkolenky, někdy tenké a na tom teplé, dle počasí, nahoře termo triko s dlouhým, teplou mikinu a bundu, já ještě termo tílko. Já a děti pod helmu kuklu. A rukavice samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7863
28.1.24 17:30

@Midaku přesně tak, úplně stejně :palec:

podle mě na tom nic jiného nevymyslíš :nevim:

U sebe si pak maximálně hraju s gramáží merino trika (slabší x silnější) nebo s fleeskou (úplně tenká x silnější). Kuklu mám, ale nikdy jsem nezažila takový extrém, abych ji použila. Dítěti ji dávám, když je pod nulou a fičí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
28.1.24 17:36

Ja mam na lyzovani spodni kalhoty a triko s dlouhym z merino vlny, na tom uz jen lyzarske kalhoty a bundu. Dite oblekam stejne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4952
28.1.24 17:43

Spodní prádlo, ideálně taky z funkčního materiálu, termo triko a termo podvlíkačky. Jestli na hory jinak nejezdíte a nevyužijete to, tak velmi dobře fungují i ty levné varianty z Lidlu nebo Decathlonu. Ponožky s merino vlnou. Nemusej být tlusté, stačí i poměrně tenké, když jsou kvalitní. Flízovka nebo opět funkční mikina, páteřák, bunda. Lyžařské kalhoty. Pod helmu to chce vyzkoušet, co komu vyhovuje - někomu kukla, někomu nákrčník, někomu tenká čepice z funkčního materiálu. Pod lyžařské rukavice se mi osvědčily takové tenounké vnitřní rukavice. Jsem strašná zmrzlina a ruce mi mrznou velmi rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
28.1.24 17:55

Už tady jedna diskuze na tohle téma je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14669
28.1.24 18:01

Teď by stačilo úplně i funkční triko a na to bunda. Mít ještě svetr, to by tam člověk kolikrat zdechnul. Už jsem naopak lyzovala i jen ve svetru s membránou proti větru a úplně to stačilo. Pod nej tenky svetřík a natelnik jsem měla. Vlastně to bylo nejlepší :lol: akorát manžel mi posledně nevěřil, ze mi ten svetr stačí, a přinutil mě vzít si lyžařskou bundu (mam perovou😅) a pod to tenky svetřík a triko, no a to jsem chcipala vedrem. Pak jsem si ten svetřík sundavala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4952
28.1.24 18:19

@Semtex Ono to už pak je strašně individuální. A taky záleží na tom, jestli je +5°C nebo -12°C, jak moc aktivně se člověk bude pohybovat, jak moc teplou má tu bundu…
Já jsem velká zmrzlina, ale co mám dobrou bundu a pátéřák jako takovou vestu, tak mi stačí míň těch spodních vrstev. U dětí třeba hraje roli i to, jestli jsou hubené nebo mají nějakou vrstvu podkožního tuku. Moje vyzáblé děti prochládaly mnohem rychleji než kamarádovic oplácané.:-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22657
28.1.24 18:23

Ja jsem zmrzla, takze mam teple puncochace na to podkolenky a oteplovaky, vrsek termo triko a mikina, lyzarska bunda, kukla. Zitra dam synovi na lyzacek termo triko a kalhoty, podkolenky, mikinu, kuklu, oteplovaky a lyzarskou bundu, rukavice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8844
28.1.24 18:46

@vulpes my jsme teď na horách měli jeden den ráno nahoře -31°C…to bych si ty kukly vzala i dvě, kdybych mela :mrgreen: pak se to překvapivě rychle spravilo, bylo nakonec pěkně, ale to ráno bylo krutý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
28.1.24 18:53

Zalezi jak je venku, ale obecne maji holky Devold ( je to tenke a funguici) podkolenky a funkcni termopradlo, k tomu jeste ti stredni vrstvu Devold, kterou maji 2× jednu tenci a jednu teolejsi a to si prave berou podle pocasi… a kdyz by bylo nejhur ( -10 a vitr) tak si vezmou obe, ale to jen na lyzak se skolou, se mnou bychom v takovem pocasi volili jiny program. Maji obe samozrejme paterak, ktery v pdostate udela jednu vrstvu, takze vetsinou maji jen to termopradlo spodni vrstvu, paterak a bundu… nebo keste ti stredni vrstvu… Sebou vzdy maji teste nejake levnejsi termopradlo pro pripad mokreho toho prvniho atd…Kuklu samozrejme taky podle situace a pocasi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
28.1.24 18:57

Tak on je rozdil, jestli jedes do Francie do 2000 m. n.m. nebo do Krkonos…

Kazdopadne do bezneho pocasi ti staci bezne veci, rozlisis akorat tenkou/tlustou mikinu.
Ale kdyz chces lyzovat treba v tuhych mrazech nebo celodennim snezeni, uz to chce lip vychytat - veci nepromokave s membranou, funkcni echt teple apod.

Na co bych dala duraz jsou teple goratex rukavice kamkoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7863
28.1.24 19:15
@Midaku píše:
@vulpes my jsme teď na horách měli jeden den ráno nahoře -31°C…to bych si ty kukly vzala i dvě, kdybych mela :mrgreen: pak se to překvapivě rychle spravilo, bylo nakonec pěkně, ale to ráno bylo krutý.

tak to věřím!!! :mrgreen: :mrgreen: :palec: Proto ji vždycky mám s sebou taky. Je mi jasný, že čím víc si nabalím ultra teplého oblečení, tím hezčí počasí bude ;) A běda kdybych kuklu nevzala! To bych taky hned zažila -30 a fujavici navrch :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2921
28.1.24 20:04

To prece zalezi kam jedes/jak je zima a jak jsi zmrzly. My teda jedeme vse merino vcetne spodniho pradla. Manzelovi staci jedna vrstva s dlouhym a nejaka funkcni mikina a bunda, merino spodky jen nekdy. Kuklu ma skoro vzdy. Samozrejme lyzarske podkolenky. Ja jsem zmrzla a pri lyzovani se proste nezahreju. Spodky mam vzdy, lyzarske podkolenky a nahore podle teploty tilko/tricko s kratkym nebo dlouhym a na to jeste dve vrstvy s dlouhym (jedna tenci a jedna silnejsi) plus mam i vestu-paterak. Mam radsi vic tencich vrstev av pripade potreby odkladam. Narozdil od manzela kuklu nosim malokdy. Velke deti jsou po nem v poctu vrstev. Male neco mezi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
570
28.1.24 23:18

Nepochybuji že jste všichni strašně otužilí, ale za mě, při -30 se lyžovat nedá. Při rychlosti 36 km/h klesá pocitová teplota o dalších 10 st a to jedete ještě dost pomalu. Při vyšších rychlostech vám ani kukla nepomůže, to už je na profi kombinézu a přilbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí