Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A co mě dost štve, naše děti nejsou moc při chuti. Takže dcera ve školce bojkotuje jídlo a učitelky nic. Říkala jsem jim, že aspoň půlku aby snědla. Prostě ji nechají být a pak řeknou ať to odnese. A u syna si to nechci ani domyslet. Jestli ho nebudou povzbuzovat, tak prostě asi jíst nebude. Je to drobek. Uvidíme.
@Lístečka
Prckovi zas nedaly v zimě rukavice… ale k jejich cti nutno dodat, že mu učitelka pak venku, když to zjistila, chtěla dát svoje, ale on nechtěl ![]()
a jídlo… jo, jsme na tom podobně, postupně se to lepšilo, prcek jedl, když viděl, že jedí ostatní… doma nepozře kůrku (odkrajujeme) a ve školce to sní. Učitelky taky nenutí (ale to beru jako plus), jenze ona je hranice, kdyz nejí vubec, trochu by pritlacit mely…
zalezi hodne na pristupu, my jsme chytly suprovní ženské ![]()
Když je jednou týdně na odpo svačinu jogurt, který prcek nejí, tak mu řeknou, at sní aspoň tři lžičky a může to odnést. Já už s tím počítám a jdu pro něj s rohlíkem
oběd sní tak půlku, někdy celej, když mu chutná. Opět ho nenutí, co vím, na druhou stranu občas pomůžou, například jsem jim zapomněla říct, že nesnáší marmeládu, povidlí a tak a když měli povidlové buchty a učitelka se ptala, proč nejí, tak řekl, že nechce tu modrou marmeládu a ona šla a z buchet mu to vyrýpala a on spokojeně snědl těsto
po tom půlroce cca snědl většinou celou polívku, skoro celé druhé a většinu svačin, ptávala jsem učitelek, jak jedl, bo on mi moc vyprávět nechce
. Ovšem je pravda, že za celý rok nepřibral ani deko
naopak, když byl častěji nemocný, ještě zhubl
ted pres prázdniny jsem do něj pracně nasoukala půlkila navíc a doufám, že to zas neztratí ![]()
Jdu pro radu, malá chodí od září do školky, budou jí čtyři, od roka a půl je bez plen, doma se pokakala naposledy loni v létě, to jí bylo dva a půl. Je obslužná včetně utírání zadku. No a ve školce od toho září dnes podruhé, poprvé asi před měsícem, přišla jsem pro ní, ona seděla na koberci a nechtěla se zvednout, jak mě viděla, tak začala plakat, že se pokakala učitelka koukala, že to nevěděla, tak jsme jí umyla a šly jsme domů. No dneska jsem jí přebírala s pytlíkem a docela nepříjemně jsme byla sjeta, že už se zase pokadila a že ještě ke všemu lhala. Málá fňukala a učitelka, že se jí ptalal, jestli nechce kakat a ona lhala, že ne a za chvíli byla pokaděná. takhle to prý dál nejde, mám jí to doma vysvětlit. No tak jsem vysvětlovala, malá stála, koukala do země, všechno mi odkývala, no ale co mám jako dělat? Je to takový problém? chápu, že je to nepříjemné, taky mi to pěkně zabalily do pytlíku včetně toho houna, i s legínama a ponožkama, ale co mám dělat. Nijak jsme na to té učitelce nezareagovala, nevěděla jsem jak.
@terinka4444 Měla jsem s dcerou podobný problém ve školce. K nehodě sice nedošlo, ale nechtěla tam chodit na velkou, vždycky hnala domů celá bledá a první cesta na záchod. Styděla se - měli tam ty záchody v řadě bez zástěn, takže všechny děti na sebe koukaly. Docela to chápu.
@hanka.br. píše:
@terinka4444 Měla jsem s dcerou podobný problém ve školce. K nehodě sice nedošlo, ale nechtěla tam chodit na velkou, vždycky hnala domů celá bledá a první cesta na záchod. Styděla se - měli tam ty záchody v řadě bez zástěn, takže všechny děti na sebe koukaly. Docela to chápu.
ona mi doma že neví, kde tam mají záchod, což je samozřejmě nesmysl, no ale já neví co mám jako dělat
a nejvíc mě dorazili tím, že lže. Ach jo, ještě v posteli mi říkala, že už se nepokaká, ale jak to mám ovlivnit?
@terinka4444 nema problem s temi otevrenymi zachodky bez soukromi? Mne je tech deti celkem lito, ze musi chodit na zachod verejne, syn mel minuly rok problem se spoluzakem, ktery za nim chodil a placal ho pri curani po zadku ![]()
Moje deti jsou od malinka vedene k dodrzovani soukromi a pak prijde skolka…
Radu nemam, ale ja si pamatuju jak mi ve skolce vadilo chodit na zachod verejne. Uplne sem z toho mela nervy. Nevim proc mezi ty zachodky nedaji aspon otevrene zasteny
@terinka4444 píše:
ona mi doma že neví, kde tam mají záchod, což je samozřejmě nesmysl, no ale já neví co mám jako dělata nejvíc mě dorazili tím, že lže. Ach jo, ještě v posteli mi říkala, že už se nepokaká, ale jak to mám ovlivnit?
a vi, ze do toho „verejneho“ muze i kakat? Si vybavuju, jak jsme zpocatku vzdy metelili domu a syn se me pak ptal, zda muze kakat i ve skolce, treba si mysli, ze tam jsou jen na curani.
Kazdopadne bych se domluvila s ucitelkou, aby mi hlasila, kdyz se dcera vykaka ve skolce, abys ji mohla pochvalit a treba odmenit nejakou drobnosti
No je pravda, že doma se zavírá, začala to dělat před rokem, prostě jde, rozsvítí, zavře dveře. No jo, ale co s tím? Zase dneska se půlden točil okolo houna v gatích, nevím, jestli začínat zítra nanovo. Je mi jí líto, učitelka byla napružená.
@Bibi239 ona z 99% kadí až odpoledne, to jako ještě před školkou. Nemyslím, že v té školce chodí na velkou. Tak ráno zase začnu vysvětlovat asi
Korunu tomu dala babi, která po ní odpoledne, že je to čuňák a že si s ní nikdo nebude chtít hrát, páč se jí budou štítit. No než jsme zakročila, babi to na ní vybalila. Se picnu, kvůli jednou hounu takový povyk.
@Šarlota4 píše:
Radu nemam, ale ja si pamatuju jak mi ve skolce vadilo chodit na zachod verejne. Uplne sem z toho mela nervy. Nevim proc mezi ty zachodky nedaji aspon otevrene zasteny
My jsme ve školce měli právě záchůdky s otevřenými zástěnami. Navíc jsem velmi důsledně dbala, aby v místnosti byly opravdu jenom děti „v akci“ na záchodě a netolerovala jsem zvyk, kdy se tam nehrnuly všechny děti a stály u toho co vykonával potřebu. Bohužel víc soukromí ve školce dětem zajistit nejde.
@terinka4444 ja bych se v tom moc nebabrala, jen bych ji rekla, ze je v poradku chodit ve skolce na velkou. A rekla bych ji, ze taky nekdy potrebujes v praci nebo venku a jdes na velkou tam.
A babi na miste odstrelit bez vystrahy ![]()
Chudinka malá. Z něčeho má asi blok. Chodí tam na velkou normálně, nebo spíš doma a to pokakání byly výjimečné dny, kdy to domů nešlo vydržet?
Dělat se s tím podle mě nedá nic, ona ví, kam se má kakat, něco jí v tom zabránilo, ale ve svém věku si může takovou nehodu „dovolit“.
Mladší syn začal chodit minulý týden do školky, taky čekám, že nějaký problém nastane, pokud to tam na něj přijde, protože on když potřebuje, tak to musí být hned, je zvyklý, že ho na záchod vysadím, je zvyklý na redukční prkýnko (nevím, ale mě i ty malé dětské záchodky připadají, že mají moc velkou díru na to, aby do nich sedící dítě nespadlo
).
Jo, už čtu, že chodí většinou doma. Tak to je jasný. Toto si každý rád vyřídí doma a myslím, že i děti mají své zažité rituály (naši kluci jsou třeba na WC zásadně sami a pak volají „hotovo“), které ve školce nejdou zajistit.