Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, druhý den zkouším menstruační kalíšek Gaia Cup, vel. L - po porodu a ženy nad 25 let (mám po dvou přirozených porodech). Prvně jsem měla problém s rozvinutím - nějak se mu nechtělo, ale nakonec jsem to vychytala. Jenže když ho mám zavedený a dělám klasické domácí práce (vaření, pečení cukroví, žehlení, péče o děti) tak cítím, jak mi vyklouzává. Čím to je? Ochablé pánevní dno? Občas zavedu venušiny kuličky a také mi vyklouzávají. Trpím stresovou inkontinencí (při kašli, skákání, smíchu…), takže asi to pravděpodobně budou ty svaly, co? Případně máte rady, jak je posílit? Nebo jak udržet v sobě ten kalíšek?
Děkuji mockrát.
@Popelka12 Tak posilovat se dá „jen“ běžným stahováním. Kdykoliv, kdekoliv, není to vidět. Jinak si myslím, že to tím bude. Ten kalíšek sice neznám, ale asi budou všechny hodně podobné.
Já kdysi kdesi slyšela, že na posilování pánevního svalstva je dobré přerušovaně čůrat a začala jsem to dělat. Tipuju kolem 12 let. Nedávno jsem někde narazila na to, že je to o zánět močáku. Dělám to těch cca 20 let, záněty nemám, mám za sebou 3 porody a dole jsem naprosto v pohodě. Kalíšek používám asi 8 let.
Taky myslím, že to bude tím ochablým svalstvem.Zkus kegelovy cviky, ty by měly pomoct. Já mám po 2 přirozených porodech a kalíšek se ani nehne.Ale mám Luna…
@Popelka12 Měla jsem ten samý problém jak s kaliskem tak s inkontinenci, když jsem ho začala používat před dvěma lety a bylo to těmi ochablymi svaly, mám za sebou 3porody, posiluji běžným stahovanim a už půl roku nic nevyklouzava. Ale s tou inkontinenci to pořád trvá
…
@Aries6 @weyky Děkuji za příspěvky. Nevíte náhodou, za jak dlouho by měly pomoct ty Kegelovy cviky?
@Petrajtjv Takže 1,5 roku vykouzával, než se trošku posílily svaly? A používala jsi kalíšek, ikdyž vyklouzával? Když cítím, že se „mu chce ven“, snažím se ho svaly zpátky „vcucnout“, ale je to dost otravné… Tak moc jsem se těšila, že to bude super a jsem trošku zklamaná…
Ano posílení pánevního dna pomůže. Jen se dnes už nedoporučuje klasické stahování, jak to někdo psal. Ideální je posílit celý střed těla, třeba cvičením pilates.
@Popokatepetla Na pilates chodím, ale moc nepozoruji nějaké zlepšení.
Asi před hodinkou jsem byla nucena zvednout 25 kg balík a od té doby kalíšek vůbec necítím. Ani že by mi vyklouzával nebo něco… To nechápu. Se „zavrtal“ do těla hlouběji?
Dámy,
už jsem na to přišla… Vzhledem k tomu, že i jemně protékal, říkala jsem si, že bude asi něco špatně.
Zkusila jsem si nahmatat čípek, abych našla jeho přesné umístění a pak správně zavedla kalíšek. Ačkoliv čípek mimo MS nahmatám v pohodě, tentokrát byl strašně vysoko (dotkla jsem se ho jen špičkou ukazováčku) a nějak zkřiva (v jiném úhlu, než jsem kalíšek zaváděla). Zkusila jsem tedy poté zavést kalíšek, i trochu hlouběji než je doporučováno. Konečně asi po dvaceti pokusech za celé dva dny se mi podařilo obkroužit kalíšek a zjistit, že kalíšek „obklopuje“ čípek a dalo se s ním i krásně zatočit dokola. Od té doby, co si nejdříve zjistím úhel čípku a pak teprve zavedu kalíšek, je vše v naprosté pohodě. ![]()
Holky, ještě jednou obnovuji diskuzi. Problém se zavedením již nemám (kolikrát na něj i zapomenu), ale trápí mě jedna věc - většinou po 4 hodinách začne jemně protékat, ačkoliv není ještě plný (je zaplněný tak do 1/3 až 1/2)… Čím to je?
Může to být lecčíms. Možná ti tak docela nesedí velikost, nebo jestli jsi po porodu a máš volnější svaly, tak se může kalíšek uvnitř jakoby naklonit a trochu "prosáknout, jak dokonale nesedí. Já třeba z tohohle důvodu nemůžu mít menší velikost (chtěla jsem ji na dojezd MS), ale dělalo to neplechu…
Pak to chce trénovat pánevní dno a zlepší se to.
Taky zkus si ho dávat trochu hlouběji, nebo naopak né tak hluboko, jde o to, jestli ti čípek směřuje správně do toho kalíšku
dobře to popisuje @Popelka12 ![]()
@Mar__tanka1983 Jo, tak Popelka12 - to jsem zrovna já.
Takže se snažím a pánevní dno taky posiluju, ale vyčetla jsem, že změny se projeví až tak po 12 týdnech. A jinak mám kalíšek ten větší - L, jsem po 2 porodech. ![]()
@Popelka12 ježiš já sem blbá
sem přehlídla jméno (koukala sem na víc věcí najednou a nedošlo mi to ) takže sem netušila, žes to psala taky ty
![]()
hele tak to už nevim…
a jak dlouho ten kalíšek už nosíš? Jestli jen ten měsíc (od půlky prosince, cos zakládala diskusi), tak ještě počkej, jak si to sedne.
Já přes kalíšek sem tam protýkala několik cyklů, teď ho mám nějaké dva roky a v pohodě, ale stejně se zadaří
(když ho mám už dlouho a je naplněný a třeba si pčíknu…), prostě ty svaly nejsou co bejvávaly, no…
@Mar__tanka1983 V pohodě.
Aspoň jsem se zasmála.
Jo, nosím ho teprve druhý cyklus. Určitě ho nehodlám měnit (prodávat a vrátit se zpět k vložkám, tamponům…), až na tohle jsem s ním nadmíru spokojená.
A takhle protéká jen první tři dny. Pak je to v pohodě…
Jinak teda musím říct, že ho většinou měním taky tak do půlky plnej, plnější ho nenechávám (bojím se právě protečení). Já už bych ho taky neměnila. Hlavně na noc je kalíšek prostě dokonalej, s vložkama a tamponama sem se mohla vystýlat jak chtěla a stejně byla turch
![]()
Já teď jeden cyklus musela strávit na tamponech a bylo to hrozný ![]()
Taky bych uvítala radu. Mam stejny kalíšek, ale opačný problém. Když ho zavedu tak leze jakoby hlouběji. Když nho nechám půl dne zavedeny, tak jsem ráda, že na něj dosahnu..