Kam investovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11559
2.11.18 18:20

@Heinich Zlato v té době zhodnotilo asi o 200%- více než 2×. Jenže abyste investoval do nemovitosti, potřebujete hodně peněz v celku. Unce zlata je za 20.000- 30.000 Kč. Do nemovitosti obtížně zainvestujete třeba 300.000. A likvidita bídná. Ano, zlato je obecně dobrý udržitel hodnoty, ale v krizových dobách silně posiluje. Schválně, když nastává nějaký významný problém, co lidé běžně (s)kupují? Aktuální výnos z pronajímání nemovitosti, pokud jsem kupoval „teď někdy“ a ne před X lety je cca. 4% p. a. To rozhodně není řádově víc, než u „spoření“. Osobně myslím, že tak malý výnos za to riziko aktuálně nestojí. Akcie se hýbou a všechno záleží na tom, za jakou cenu je pořídíte (jako u všeho). Dlouhodobě se jistě zhodnocují a vždy vám zpětně v grafu najdu období, kdy Vám to přesně ukážu. Viděl jste, co dělaly akcie v krizi 2008? Šly dolů o cca 55%- tedy prakticky na polovinu. A téměř všechny, bez ohledu na diverzifikaci. Fondy to samé. Pokud máte najednou hodnotu svého majetku (investovaného) na 50%, moc Vás neuklidní, že to zase vyroste. Za 5, 10, 20 let? Celou tu dobu máte ty peníze vázané. A těžko je z toho vytáhnete, protože tím realizujete ztrátu a obtížně ji pak budete dohánět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
2.11.18 18:29

@Ivan PPZ

Ahoj Ivane

je to sice trochu OT, ale z čerstvé diskuse, kam jsi zatím nenahlédl.Řeší se tam přistoupení k hypotéce spoludlužníkem. Můžeš to nějak ozřejmit?

" …u toho spoluručitele by možná mohl nastat problém :( .Četla jsem,že je na něj stran kritérií pohlíženo stejně přísně jako na ručitele samotného.On totiž nese břemeno splátek, kdyby hlavní dlužník nemohl splácet.Tedy, příkladmo, nemělo by mu být třeba 58 - 60 let, když hypotéka je na dvacet, třicet a na tuto délku to má nastaven i mladý dlužník hlavní…!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
2.11.18 21:06

Je otázka, proč se to dělá. Banky někdy u mladých lidí chtějí někoho „dostatečně rozumného“, např. jednoho z rodičů. Ani vyšší věk moc nevadí, protože ta hypo se jede dle „hlavního“ žadatele. Ale v případě problémů to prostě padne na toho „ručitele“. Nebo musí jít do hypo druhý člověk třeba kvůli špatným příjmům a pak je to skoro stejné, jako když to mají manželé. Banky to mají relativně odlišné a těžko chtít nějaké konkrétní rozhřešení v diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
3.11.18 18:42

Ale já jsem psal, že „uschovat (píšu uschovat, né investovat) peníze na delší dobu“
Nepsal jsem nic o investování do zlata. Ale o uschování peněz před inflací.
Pokud je na tom jako já, že akciím a vůbec tomu digitálnímu trhu špekulantů vůbec nerozumím a za druhé mu nevěřím, tak to pro ní nebude třeba špatná volba. Ale je to čistě na ní. Jen předávám mojí zkušenost z doby když sem dumal, jak si rozumně šetřit na důchod.

U zlata je to tak, čím větší kus zlata, tím lépe vychází poměr cena/hmotnost. Rozhodně se nevyplatí kupovat nějaké pár gramové slitky a mince, medaile.
Můžu tam uložit peníze na dlouhou dobu, ale nejsem vázaný. Kdyby se něco pokazilo, tak ho můžu okamžitě donést hned zítra obchodníku. Samozřejmě něco tratím. Ale pokud to udělám až za dlouho, tak nejspíš dostanu víc, než jsem vložil.
Podle grafů to momentálně vypadá na dobré období pro nákup. Už dlouho se to motá kolem 1200 dolarů za unci. Očekával bych během pár let opět růst. Pádu bych se moc neobával vzhledem k současnému stavu trhů.
Cenu zlata taky trošku sráží cíleně banky jejich vydáváním papírového zlata. Takže lidi mají papírek na kterém je napsáno kolik zlata si koupili, ale žádné zlato ve skutečnosti nemají. A kdyby se všichni rozhodli chtít to zlato vyzvednout, tak se zjistí, že banka ani tolik zlata nemá (kdo ví jestli je tolik zlata vůbec fyzicky dostupné).
U stříbra je to kupodivu obráceně. Stříbrné slitky nejsou tak výhodné jako nejobyčejnější 1oz mince.
Mě se povedlo je čirou náhodou nakoupit v nedávné době, kdy to spadlo nejníž. Ještě potřebuju aby 1oz stouplo o 20kč a ve výkupní ceně se dostanu na své. Takže zatím spokojenost.
Jediná nevýhoda je, že stříbro proti zlatu něco váží. Za 30 tis máte 31g zlata, nebo 2kg stříbra :D
Do důchodu za 35 let určitě netratím. Rozhodně lepší než je v současné době uložit do důchodového spoření. Kdo ví jakou kupní sílu v té době budou současné peníze mít. Můj odkat je tak 20kč ze 100. A to jsem nejspíš velkej optimista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
5.11.18 10:43

@Ivan PPZ

Máte pravdu, že s „méně“ penězi je to pak vše složitější a nelze použít na vše, jak jsem psal. Pokud ale disponujete větší částkou, akcie i nemovitosti se již jeví v jiném světle. Pak si můžete dovolit to i nechat déle „válet“ právě v těch akciích a nevadí vám tolik „vázanost“ peněz na pár let. Přirozeně je tam pak nemáte všechny. Z dlouhodobého a mnoholetého hlediska hlediska jsou akcie prostě atraktivnější. Navzdory představám o divoké a riskantní spekulaci se mi určitá část (hlavně dividendových akcií) jeví jistější než hotovost ležící na spořícím účtu a vydělávající s bídou 1 procento. O tom jsem psal, když jsem myslel „spoření“. Ale opakuji, to vše lze realizovat až s větší částkou, je fakt že 300.000 na to nestačí. To si leda tak můžete s menší částí vyzkoušet, jak fungují dividendové akcie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
17.5.22 14:43

Edit admin: smazáno kvůli reklamě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15925
17.5.22 14:45
@PeťkaG píše:
Edit admin: příspěvek smazán kvůli reklamě

Nahlásil jsem tě na portu.cz, takže doufám, že přijdeš o všechny provize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
17.5.22 15:15
@Zumpa píše:

Nevím, kde je problém, informace o Portu jsem tady nenašla a přijde mi, že mají dobré produkty. Nikde v podmínkách jsem nenašla, že bych o něm nemohla napsat nebo zveřejnit kód pro bezpoplatkové období. Prosím o informaci, co je špatně, a příspěvek upravím nebo smažu. Provize tam žádné nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15925
17.5.22 15:17
@PeťkaG píše:
Nevím, kde je problém, informace o Portu jsem tady nenašla a přijde mi, že mají dobré produkty. Nikde v podmínkách jsem nenašla, že bych o něm nemohla napsat nebo zveřejnit kód pro bezpoplatkové období. Prosím o informaci, co je špatně, a příspěvek upravím nebo smažu. Provize tam žádné nemám.

Ani mít nebudeš. A nelži, máš to jasně napsané v podmínkách Portu:

https://www.portu.cz/…il_portu.pdf

Bod 4.8:
Partner se zavazuje, že nebude propagovat Poskytovatele rozesíláním zpráv (emailem, SMS, na diskuzních fórech), které jsou kvalifikovány jako SPAM. Pokud
bude Poskytovatelem zjištěna taková aktivita Partnera, je Poskytovatel oprávněn
odstoupit od dohody o spolupráci a uzavřít provizní účet Partnera. Partnerovi
zároveň v takovém případě zaniká nárok na provize, které mu dosud nebyly
vyplaceny.

Všechny solidní firmy totiž na takovéhle blbečky pamatují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
17.5.22 15:29
@Zumpa
@Zumpa píše:
Ani mít nebudeš. A nelži, máš to jasně napsané v podmínkách Portu:

https://www.portu.cz/…il_portu.pdf

Bod 4.8:
Partner se zavazuje, že nebude propagovat Poskytovatele rozesíláním zpráv (emailem, SMS, na diskuzních fórech), které jsou kvalifikovány jako SPAM. Pokud
bude Poskytovatelem zjištěna taková aktivita Partnera, je Poskytovatel oprávněn
odstoupit od dohody o spolupráci a uzavřít provizní účet Partnera. Partnerovi
zároveň v takovém případě zaniká nárok na provize, které mu dosud nebyly
vyplaceny.

Všechny solidní firmy totiž na takovéhle blbečky pamatují.

Nemyslím, že jde z mojí strany o SPAM - nepíšu nevyžádanou zprávu, jen jsem přispěla svou zkušeností do vlákna ohledně investování. Já hledala také informace a zkušenosti na fórech, kde píšou normální lidi, kteří investování moc nerozumí, a pomohlo mi to udělat si nějaký závěr o tom, co je dostupné a výhodné. Jestli tam tak třeba působí ty odkazy, přišlo mi lepší, když se člověk podívá přímo na ucelené vysvětlení u zdroje, než když to laicky popíšu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
17.5.22 15:32

Portu mě „nezajímá“, ale tím „uceleným infem“ zase porušuješ zdejší pravidla. Takže ano, je to tady SPAM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15925
17.5.22 15:35
@PeťkaG píše:
@ZumpaNemyslím, že jde z mojí strany o SPAM - nepíšu nevyžádanou zprávu, jen jsem přispěla svou zkušeností do vlákna ohledně investování. Já hledala také informace a zkušenosti na fórech, kde píšou normální lidi, kteří investování moc nerozumí, a pomohlo mi to udělat si nějaký závěr o tom, co je dostupné a výhodné. Jestli tam tak třeba působí ty odkazy, přišlo mi lepší, když se člověk podívá přímo na ucelené vysvětlení u zdroje, než když to laicky popíšu.

S člověkem, který je buď čtenářsky negramotný, nebo lže, je debata těžká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
17.5.22 15:38
@Zumpa píše:

Zase reklamy. :zed:

Příspěvek upraven 17.05.22 v 15:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
17.5.22 15:41

Omlouvám se všem, nebylo to opravdu myšleno jako spam ani reklama, jen má zkušenost, protože jsem ráda, že jsem Portu našla. Příspěvek mažu, jestli vyznívá jinak, než byl míněn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.7.25 12:26

Investice

Zdravím jakožto investiční poradce jsem schopný se s vámi sejít osobně či online pomocí google meet a říct vám nějaké informace nemáte co ztratit ba naopak můžete získat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat