Kam investujete?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.11.21 21:57
@Anonymní píše:
Koupili jsme byt. Zbytek si nechame na uctu pro pripad potreby. Nevim, zda se da investovat s par statisici.

To bych řekla ze určitě, existují i jiné investice než do nemovitostí :lol: Myslím ze začít se dá i s pár tisíci. Jen jsem chtěla otevřít debatu ať se můžeme vzájemně inspirovat ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.11.21 21:59
@Anonymní píše:
No tak my investovat umíme, proto taky anonym. 50+ je jen plat manžela. Například teď na akciích Tesly taky vydělal 250 tisíc. Vše se zase reinvestuje a diverzifikuje.
Největším problémem je dle mého názoru to, že lidé chtějí vydělávat peníze bez práce. Prostě je někam poslat a množte se. Opravdu minimum lidí zbohatlo na tom, že jen čekali. Kvalitní investice stojí čas a někdy i nějaké peníze. Člověk musí sledovat situaci trhu, firem, ekonomiky, atd. Jestliže ale člověk není ochotný ten čas obětovat, tak nelze ani nic očekávat.
Pořád se aktivně vzdělávat, číst, učit se… to je klíčem k tomu být „bohatý“. A tím bohatý myslím svobodu třeba do 45 let, mít z vlastního vyděláno, investováno, zabezpečeno a nemuset makat do 65. To je to, kam směřujeme my.
Jen dodám, že jsme mladí (do 30), dítě na cestě, byt na hypo, auto na splátky. Každopádně pořád se vyplatí mít auto na splátky s 4% úrokem, než ty peníze splatit atd. To bych mohla mluvit do nekonečna o nesmyslném předčasném splacení hypotéky s 2% úrokem, když ty peníze jinde vydělají 10 %.Jenže obětovat čas, pohodlí a vzdělávat se lidi bolí. Fyzicky i psychicky. Takže se nedivím, že si pořád někdo dnes myslí, že třeba splatit tu hypotéku anebo zařídit si spořící účet s 2 % při 5% inflaci je výhodné.

:potlesk: To bude ono. U mě tedy nevládne lenost ale spis strach a neznalost. Začínám to napravovat :dance:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.11.21 23:35
@Anonymní píše:
Tohle já nesleduji vůbec. Ale líbí se mi, jak to lidi řeší, člověk vytáhne něco o vzdělávání atd. a diskuze utichne :D Není to poprvé, co se tak stalo. Lidi se to stejně nikdy nezačnou učit a jsou to takové výkřiky do tmy o penězích.
Jinak ten spořák myslím dělá reklamu Creditas v TV, ale ono je to stejně jedno, když inflace teď hodně vyskočila. Ale alespoň se ty peníze lidem neznehodnocují tak moc.

Ono to studium totiž zní opravdu děsivě, navíc je to plné odborných slov. Přitom je to zábava. A když se člověk dostane přes základy, tak může v podstatě začít investovat s obecnějšími typy investic (třeba ty ETF). Sy samostatné akcie už je dobré sledovat více. Nebo třeba krypto, to je fakt třeba být a aktuálním obraze (ale to bývá považováno spíše za spekulace, než za investici). :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.11.21 23:48
@Anonymní píše:
To bych řekla ze určitě, existují i jiné investice než do nemovitostí :lol: Myslím ze začít se dá i s pár tisíci. Jen jsem chtěla otevřít debatu ať se můžeme vzájemně inspirovat ;)

A to je super, přesně to byla má vidina v době, kdy jsem podobné téma založila. Já chci začít investovat do akcií od příštího roku. A chci to dělat postupně, zlehka, zprvu jen frakce. Třeba mě napadlo posílat 3000 měsíčně pro začátek. Takto si to chci „osahat“. Už se na to těším. Jinak jsem investovala do smíšených fondů v bance. Také do udržitelných fondů, to si myslím, že bude nějak stabilně růst. Hlavně si to chci zkusit, před investováním větších částek potřebuji poznat svoji „investiční povahu“. :mrgreen: A ty peníze, co mi leží na účtě chci investovat kvůli inflaci, takže chci jít spíše bezpečnější cestou. Samozřejmě jsem ty fondy před nákupy prostudovala. Včetně grafů. Ono to opravdu roste pomalu a stabilně, takže nečekám, že se částka znásobí. S těmito penězi chci nakládat opatrněji. Ale do těch frakcí chci jít s větším zápalem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.11.21 00:00

Bohužel nemám kloudný příspěvek do diskuze, ale dotaz: Dostala jsem od rodičů nabídku, že by mi založili stavební spoření a měsíčně do něj vkládali (asi) 1000 kč.
Mě se to moc nezdá, protože úrok tam byl mizivý (hlavně teda menší než inflace) a navíc minimální čas uložení peněz tam měl být 6 let.
Brzy ukončím školu a budu si vydělávat sama a potom bych ve spoření pokračovala já. Tím, že ale zatím žádný kloudný příjem nemám, tak jsem se zatím o spoření a investování nezajímala. Ale tady mi to přijde jako vyloženě nesmysl. Protože za těch 6 let by mi tam zas tolik peněz nepřibylo (online kalkulačka spočítala něco kolem 75 000). Respektive bylo by to na případnou koupi bydlení opravdu málo a zase naopak peníze na zařizování bydlení (jako elektrospotřebiče nebo třeba nábytek) budu potřebovat dřív než za 6 let a mezitím mi tam budou ležet a já na na ně nebudu moci sáhnout. Samozřejmě se ale peníze navíc vždycky hodí.
Co soudíte vy, mám na to kývnout nebo spíš odmítnout?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.11.21 06:13

Stavební spoření se nám vyplatilo jedině tak, že jsme si potom mohli vzít na něj půjčku na bydlení. Ale pořád je lepší někde něco mít, než nechávat peníze ležet na běžném účtu. Jestliže ti to nabízí rodiče, tak bych to přijala.
Ta půjčka ti opravdu může do začátku pomoct třeba na vybavení.

• Citovat
  • Upravit
80197
11.11.21 07:00
@Prof. Farnsworth píše:
Investovat má cenu do něčeho, čemu člověk rozumí. Ať už auta, nemovitosti, hodinky, drahé kovy, diamanty, umění, krypto… Nedokážu si představit, že bych třeba nakupoval obrazy a nedokázal určit jejich cenu, nevěděl kde nakoupit a komu prodat a nerozeznal autory natož jestli jde o originál nebo kopii.

A proto investují do sebe. Jak se zdá, ač to bylo neúmyslně, udělala jsem to nejlepší rozhodnutí. Peníze jdou na mé radosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.21 09:22
@Anonymní píše:
Bohužel nemám kloudný příspěvek do diskuze, ale dotaz: Dostala jsem od rodičů nabídku, že by mi založili stavební spoření a měsíčně do něj vkládali (asi) 1000 kč.
Mě se to moc nezdá, protože úrok tam byl mizivý (hlavně teda menší než inflace) a navíc minimální čas uložení peněz tam měl být 6 let.
Brzy ukončím školu a budu si vydělávat sama a potom bych ve spoření pokračovala já. Tím, že ale zatím žádný kloudný příjem nemám, tak jsem se zatím o spoření a investování nezajímala. Ale tady mi to přijde jako vyloženě nesmysl. Protože za těch 6 let by mi tam zas tolik peněz nepřibylo (online kalkulačka spočítala něco kolem 75 000). Respektive bylo by to na případnou koupi bydlení opravdu málo a zase naopak peníze na zařizování bydlení (jako elektrospotřebiče nebo třeba nábytek) budu potřebovat dřív než za 6 let a mezitím mi tam budou ležet a já na na ně nebudu moci sáhnout. Samozřejmě se ale peníze navíc vždycky hodí.
Co soudíte vy, mám na to kývnout nebo spíš odmítnout?

Stavební spoření se dá, pokud člověk posílá těch 1700 (tuším), takže je tam maximální státní podpora.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.11.21 09:24
@inkakřivák píše:
A proto investují do sebe. Jak se zdá, ač to bylo neúmyslně, udělala jsem to nejlepší rozhodnutí. Peníze jdou na mé radosti.

Tak to je základní pravidlo v investování. Investovat do seberozvoje je nejlepší investicí. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
80197
11.11.21 09:25
@Anonymní píše:
Tak to je základní pravidlo v investování. Investovat do seberozvoje je nejlepší investicí. :kytka:

Zejo, dovolená, výlety, flákání po Praze, semtam něco dobrého. Však peníze budou a my nebudem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.21 10:00
@inkakřivák píše:
Zejo, dovolená, výlety, flákání po Praze, semtam něco dobrého. Však peníze budou a my nebudem.

Tak ono se to s investováním nevylučuje. ;)

• Citovat
  • Upravit
80197
11.11.21 10:05

To je podle mě investice do zdraví a duševní pohody. A co je důležitější? Takže já dobře investuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.21 10:12
@inkakřivák píše:
To je podle mě investice do zdraví a duševní pohody. A co je důležitější? Takže já dobře investuji.

Ani to se nevylučuje s investicí do budoucna. Já chodím pravidelně na masáže, mám jednou za dva týdny sezení s terapeutem, kupuji si knihy a vzdělávám se, jak se dá. Používám jen kvalitní kosmetiku, která mi dělá radost. Cestujeme praividelně. Ale chápu, že pokud někomu zbydou jen ty 3 tisíce, tak je nenarve do akcií a udělá si radost. Každého věc.

• Citovat
  • Upravit
80197
11.11.21 11:00

Já už jen užívám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.21 15:07

Založila jsem si u Fio brokerský účet a místo na spořicí účet s úrokem nula nic to sypu do akcií. Co si vybereš je na tobě, radit ti nebudu, vybrala jsem si ale sektory, co sice tolik nevynášejí, ale za to mají menší riziko. Aby sis to tam mohla udělat, musíš po založení účtu projít testem finanční gramotnosti. Není to nic těžkého, ale je třeba si to trochu nastudovat.

Anonym prosím - rodinné finance.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat