Kam investujete?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@werosek píše:
@Luminance a máš prosím tipy na korkrétní ETF?
Investuju do S&P500 a MSCI World pres Degiro
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mathe píše:
to ze bych po 10 letech pravidelneho investování mela menší zisk nez 19% a jeste byly uroky vyssi nez 5% a platy na stejne urovni, neni přilis pravdepodobne).
Po krachu na burze v roce 2000 trvalo 12-16 let být na nule dle indexu. Po krachu v roce 1929 dokonce 68 let při započítání inflace. Tedy pravděpodobnost na menší zisk než 19% po 10 letech je čistě historicky vysoká. Okolo 50%. Obzvláště, pokud člověk tomu nerozumí a kupuje předražené akcie vyhnané nahoru davovým šílenstvím. Oni se totiž střídají dekády vysokých zisků s dekádami stagnace celou historii americké burzy. A nyní završujeme období 40 let velice vysokých zisků. Samozřejmě zkušený investor vydělá peníze tak jako tak. Ale většina drobných investorů to nedokáže. Dostatečně se nevzdělávají a investují do žhavých akcií, kde přijdou o kalhoty.
Úroky vyšší než 5% můžou být snadno. Je nejvyšší inflace od roku 1981, kdy museli zvýšit úroky hypoték v USA až na 15%, aby zastavili inflaci. A i platy mohou být na stejné úrovni za 10 let minimálně se započítáním inflace. V USA mají stejné platy po započítání inflace jako v 60. letech. Veškerý růst od té doby byl jen nominální ne reálný v kupní síle.
- Citovat
- Upravit
@Anca12345 píše:
Kryptoměny - nejlepší čas na nákup
Nevím. Svět se řítí do exkrementů a imho krypto a další zbytečnosti ztratí význam a i hodnotu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obnovuji téma:
Investujete do něčeho? A s jakým záměrem (zajištění se do budoucna, nebo jen dočasné uložení peněz, než je budete potřebovat)?
Dlouhodobě mám „výčitky“, že my vlastně naše peníze nijak „sofistikovaně“ neinvestujeme - většinou prostě jen šetříme na spořáku a pak to využijeme na nějakou investici kolem nemovitostí. Že na to, že jsme docela mladí (35), jsme konzervy. Často čtu články, do čeho všeho se dá investovat (drahé kovy, fondy, akcie, atp.), ale ani jednoho z nás vlastně nebaví se o to zajímat a na to, abychom investovali pro nás nějakou zajímavější částku, tak bychom se o to zajímat potřebovali, protože investovat po pár korunách nám zase nedává smysl.
Takže otázka do pléna - jak to děláte vy a s jakým účelem a horizontem?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Já mám spořák se 4 procenty, stavební nové se 3 procenty plus státní podpora, ve fondech j mnohem větší zhodnocení…třeba 10tis vydělalo 800kč atd…postupně to na rodičáku rozšiřuju, mám taky akcie…ale chceme i cestovat a ještě dodělat dům, až půjdu do práce budu to zhodnocování řešit mnohem více a hlavně chci vzdělání a nemovitosti pro děti…
- Citovat
- Upravit
Ja si kdysi pozjistovala zakladni informace a rozhodla jsem se nasledovne - nejvetsi cast mam v ETF S&P500 a MSCI na Degiru, pak mam neco na Portu a pro deti mame detske investicni ucty na portu + obcas si vyberu nejaky dluhopis na portu.
Uplne nejjednodussi je investovat pres to Portu, doporucuju si o nem neco pozjistovat. Na Degiru je treba uz treba se vic orientovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luminance píše: Více
A to máš jako dlouhodobou investici (na důchod) nebo jen na nějakou kratší dobu a pak to chceš investovat do něčeho jiného, tedy jen aby to mezitím neleželo na spořáku a vybereš si to? A jsou z toho zajímavé výnosy?
- Citovat
- Upravit
Ano, jako dlouhodobou (samozrejme pokud se nestane neco vazne velkyho necekanyho, co by zcela otraslo nasi financni situaci) a jo, jsem ve velmi prijemnym plusu vsude. Precti si nejaky zaklad o fungovani tech etf, ty jsou prave vhodne na dlouhodobe investovani
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Něco malo mam na Portu, pak ETF a velkou čast penez mame v akciich firmy, kde pracuje manzel. Jeste mame investicni byt a nejake dluhopisy. Snazime se to co nejvice diverzifikovat, ale krypto treba nemame vubec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit