Kam na střední školu?

5894
9.12.18 22:56

Holka, tak to moc chytrá nejsi. Zůstaň tam kde jsi a přemýšlej kam na vysokou. Rozhodně zdravotnictví na středních školách je krok zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
664
9.12.18 23:13

Chodila jsem na zdravotnické lyceum a jako přípravu na vysokou školu bych to nikomu moc nedoporučila (tedy alespoň naší zdrávku v ústí nad Labem). Jen pár se nás dostalo na vysokou a ještě méně lidí se na té vysoké pak udrželo. Většina má po lyceu vystudovanou VOŠku. Hodně záleží co bys potom chtěla dělat. Pokud chceš na medicínu, farmacii, fyzioterapii… gympl tě určitě připraví líp. Pokud třeba na sestru je zas lepší zvolit jiný obor než lyceum, něco víc prakticky zaměřeného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
9.12.18 23:15
@xjuklickova píše:
Holka, tak to moc chytrá nejsi. Zůstaň tam kde jsi a přemýšlej kam na vysokou. Rozhodně zdravotnictví na středních školách je krok zpět.

souhlasím, zůstan na gymplu, a pak myslím si, že je příležitost pro další obory, jako například fyzioterapie - je tam těžké se asi dostat, ale pokud se chce jde všechno, ale zůstan tam věř mi :),

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
9.12.18 23:24
@xjuklickova píše:
Holka, tak to moc chytrá nejsi. Zůstaň tam kde jsi a přemýšlej kam na vysokou. Rozhodně zdravotnictví na středních školách je krok zpět.

Myslím, že chytrost ani tak nesouvisí s tímhle - I kdybych chtěla zůstat na gymplu, za devět let znám svoji školu dostatečně a pokračovat ve studiu na této škole je pro mě nepřijatelné, přestože špatné vztahy nejsou hlavním důvodem. O studiu na jiném gymnáziu jsem zatím nepřemýšlela. Jinak ale děkuji za vyjádření k zdravotním školám. :)

@Medičkaa píše:
Chodila jsem na zdravotnické lyceum a jako přípravu na vysokou školu bych to nikomu moc nedoporučila (tedy alespoň naší zdrávku v ústí nad Labem). Jen pár se nás dostalo na vysokou a ještě méně lidí se na té vysoké pak udrželo. Většina má po lyceu vystudovanou VOŠku. Hodně záleží co bys potom chtěla dělat. Pokud chceš na medicínu, farmacii, fyzioterapii… gympl tě určitě připraví líp. Pokud třeba na sestru je zas lepší zvolit jiný obor než lyceum, něco víc prakticky zaměřeného.

Děkuju moc! Na sestru se asi nechystám. Co se týče vysoké školy, medicínu možná, nad fyzioterapií jsem dost přemýšlela také, avšak můžu i úplně vybočit a studovat jazyky, i když to může i padnout mimo vysokou. Asi ta fyzioterapie nebo medicína. Každopádně děkuju za názor, právě lyceum v Ústí bylo totiž v mém zájmu.

@tumpach píše:
souhlasím, zůstan na gymplu, a pak myslím si, že je příležitost pro další obory, jako například fyzioterapie - je tam těžké se asi dostat, ale pokud se chce jde všechno, ale zůstan tam věř mi :),

Děkuju moc za názor. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
9.12.18 23:44
@xjuklickova píše:

Sakra, někdo mi tu vyfoukl příspěvek. Vystudovala jsem 3 vysoké školy a ten, kdo je chytrý, studuje na gymnáziu, protože ví, že je to nejlepší vstupní brána na vysokou školu. Jestli más problémy s kolektivem, zkus jiné gymnázium. Pokud ti jdou jazyky, můžeš jít studovat na rok, dva do zahraničí. Spolužačka odešla ve třeťáku do USA na střední a pak se vrátila na českou VŠ. Dnes je sposta programů i dotovaných. Pokud se chceš jazykům věnovat i na VŠ, doporučuji FF UK. Jen šílenec může chtít odejít z gymnázia a doufat v to, že bude mít stejnou šanci dostat se na VŠ jako gymnazisti. A uvažovat, že ze zdravky pujdu na medicínu je snad vtip, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
10.12.18 07:12

Na druhou stranu neni od veci vybrat si gympl, kde se uz castecne zameruje. Protoze ty specializovanejsi predmety dost pomuzou.
Ja mam treba vscht a gympl byl s prirodovednym zamerenim. Takze bylo dost cheiimie a laboreky a hodne to pomohlo. Holky ze stredni zvladly laborky, ale topily se v chem.vypocech
Kamaradky z lekarskych fakult ocenily podrobnou biologii, seninare s navstevou pitevny (aspon zjistis, jestli na to mas nervy) a pod ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
10.12.18 07:27
@sediza píše:
Sakra, někdo mi tu vyfoukl příspěvek. Vystudovala jsem 3 vysoké školy a ten, kdo je chytrý, studuje na gymnáziu, protože ví, že je to nejlepší vstupní brána na vysokou školu. Jestli más problémy s kolektivem, zkus jiné gymnázium. Pokud ti jdou jazyky, můžeš jít studovat na rok, dva do zahraničí. Spolužačka odešla ve třeťáku do USA na střední a pak se vrátila na českou VŠ. Dnes je sposta programů i dotovaných. Pokud se chceš jazykům věnovat i na VŠ, doporučuji FF UK. Jen šílenec může chtít odejít z gymnázia a doufat v to, že bude mít stejnou šanci dostat se na VŠ jako gymnazisti. A uvažovat, že ze zdravky pujdu na medicínu je snad vtip, ne?

Děkuju, právě proto se ptám, jelikož zas tak zběhlá ve školách nejsem, přestože jsem se dost dívala po jiných školách. Studium v zahraničí bych neskutečně ocenila, bohužel je to velmi drahé, uvažuji proto spíše až o vysokoškolském studiu v zahraničí. Nad jiným gymnáziem se zamyslím, děkuji. :)

@Ornwen píše:
Na druhou stranu neni od veci vybrat si gympl, kde se uz castecne zameruje. Protoze ty specializovanejsi predmety dost pomuzou.
Ja mam treba vscht a gympl byl s prirodovednym zamerenim. Takze bylo dost cheiimie a laboreky a hodne to pomohlo. Holky ze stredni zvladly laborky, ale topily se v chem.vypocech
Kamaradky z lekarskych fakult ocenily podrobnou biologii, seninare s navstevou pitevny (aspon zjistis, jestli na to mas nervy) a pod ;)

Děkuju moc! Právě to zaměření mě láká. Přírodovědecké zaměření se zdá dobré, určitě se po něčem takovém podívám. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
10.12.18 10:41

Nejrozumnější co můžeš udělat je začít čistit svoje úzkosti a komunikační bloky, aby sis od kolektivu nenechala ubližovat a zůstaň na gymnáziu. Třeba na jiném, ale prostě někde, kde nebudeš muset znovu do prváku.

A tedy - opravdu se nedá počítat, s tím, že jinde budou vztahy lepší. Zejména když přijdeš do třídy plné mladších lidí a budeš jiná - a nebudeš mít mezitím svoje úzkosti pod kontrolou. okamžitě si tě najde další agresor/ka a začne to zkoušet.

To že člověk pak nemá uplatnění je mýtus - podívej se na statistiky nezaměstnaných absolventů. Vedou právě nejrůznější netechnické maturitní obory, co nejsou gymnázium. Zejména pokud nemáš jasnou představu o své budoucnosti a jsi schopná se učit, tak gymnázium je vhodné místo.

Navíc tedy chceš jít na VŠ v 19 či 20, ne o x-let později, které ztratíš tím, že v září půjdeš do prváku. Necheš se jako dospělá crcat na střední škole, kde se k tobě pořád chovají jako k malému dítěti. Protože jaksi na oborové škole tě budou chtít do prváku a pojede to celé zase znova.

http://www.infoabsolvent.cz/…venti/5-1-04

Pokud chceš studovat jazyky, tak odkudkoliv odninud, než z gymplu budeš mít přijímačky daleko složitější. Maximálně možná tak z knihovnických oborů by to mohlo jít.

Otázkou je je, jak se poprat se svými bolestmi a strachy, aby ti okolí neubližovalo. Ideální na to je psychoterapie. Čistě teoreticky, pokud bys teď začala řešit případné úzkosti a poruchy nálady jak v psychoterapii, tak v psychiatrické péči, tak bys na to při troše komunikace s ošetřujícím lékařem mohla uhrát individuální vzdělávací plán - takže by ses učila doma a chodila jen na přezkoušení a pak odmaturovala.

Ale všechno, co si doposud zvládla zahodit a jít někam do prváku v tomhle případě není řešení. Je to útěk, který sebou přinese daleko víc trápení, než zatnout zuby a začít léčit svoje vlastní strachy a zranění.

Zkus se mrknout na tuhle knížku:https://www.kosmas.cz/…ka-odolnost/

Příspěvek upraven 10.12.18 v 10:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
10.12.18 10:48

Respektive - hledej nějaký výměnný pobyt a nebo stáž pro středoškoláky, abys třeba na dva, tři měsíce vypadal do zahraničí. V tvé současné škole se mezi tím sice nic nezmění, ale tou cestou ven se změníš ty - do silnější, nezávislejší, sebevědomější ženy. Fakt to funguje, když člověk vydrží první nával strachu a nepoddá se mu.

A když se vrátíš ty jiná, tak se ti bude dařit řešit věci jinak a povede to k jiným výsledkům, než teď.

A chceš-li dělat jazyky, tak vyjet do zahraničí je to nejlepší co můžeš udělat. A když nenajdeš nic během školního roku, tak rozhodně během léta - najdi si na léto nějakou dobrovolnickou akci mimo ČR - hradí to EU https://europa.eu/…volunteer_cs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
10.12.18 12:40
@Ou píše:
Nejrozumnější co můžeš udělat je začít čistit svoje úzkosti a komunikační bloky, aby sis od kolektivu nenechala ubližovat a zůstaň na gymnáziu. Třeba na jiném, ale prostě někde, kde nebudeš muset znovu do prváku.

A tedy - opravdu se nedá počítat, s tím, že jinde budou vztahy lepší. Zejména když přijdeš do třídy plné mladších lidí a budeš jiná - a nebudeš mít mezitím svoje úzkosti pod kontrolou. okamžitě si tě najde další agresor/ka a začne to zkoušet.

To že člověk pak nemá uplatnění je mýtus - podívej se na statistiky nezaměstnaných absolventů. Vedou právě nejrůznější netechnické maturitní obory, co nejsou gymnázium. Zejména pokud nemáš jasnou představu o své budoucnosti a jsi schopná se učit, tak gymnázium je vhodné místo.

Navíc tedy chceš jít na VŠ v 19 či 20, ne o x-let později, které ztratíš tím, že v září půjdeš do prváku. Necheš se jako dospělá crcat na střední škole, kde se k tobě pořád chovají jako k malému dítěti. Protože jaksi na oborové škole tě budou chtít do prváku a pojede to celé zase znova.

http://www.infoabsolvent.cz/…venti/5-1-04

Pokud chceš studovat jazyky, tak odkudkoliv odninud, než z gymplu budeš mít přijímačky daleko složitější. Maximálně možná tak z knihovnických oborů by to mohlo jít.

Otázkou je je, jak se poprat se svými bolestmi a strachy, aby ti okolí neubližovalo. Ideální na to je psychoterapie. Čistě teoreticky, pokud bys teď začala řešit případné úzkosti a poruchy nálady jak v psychoterapii, tak v psychiatrické péči, tak bys na to při troše komunikace s ošetřujícím lékařem mohla uhrát individuální vzdělávací plán - takže by ses učila doma a chodila jen na přezkoušení a pak odmaturovala.

Ale všechno, co si doposud zvládla zahodit a jít někam do prváku v tomhle případě není řešení. Je to útěk, který sebou přinese daleko víc trápení, než zatnout zuby a začít léčit svoje vlastní strachy a zranění.

Zkus se mrknout na tuhle knížku:https://www.kosmas.cz/…ka-odolnost/

Příspěvek upraven 10.12.18 v 10:49

Děkuji moc. Potřebuji jednoduše změnu prostředí, vím, že novi lidé dokonali nebudou, pouze si nepřeji zůstat tady. Trochu jsem jen nepochopila tu ztrátu let, jsem nyní v kvartě, na střední školu jsem ještě nenastoupila.

Na ty dobrovolnické akce a podobně se ráda kouknu, jediný problém jsou peníze (co se týče výměnných pobytů a podobně), jinak bych ráda šla studovat jinam.

Děkuju. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
10.12.18 15:11

@Kayla19 aha - tak to jo, já jsem počítala s tím, že Kayla 19 je o věku a že máš rok před maturitou. To pak je jiná. Pak přestup může mít smysl (a individuál je naopak hloupost) - ať na jiný gympl a nebo tedy třeba na tu knihovnickou či nějaké lyceum. Ze zdrávky se bude blbě dostávat na humanitní obory.

Dobrovolnické pobyty a případné výměny jdou řešit tak, že to hradí EU.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
10.12.18 16:40
@Ou píše:
@Kayla19 aha - tak to jo, já jsem počítala s tím, že Kayla 19 je o věku a že máš rok před maturitou. To pak je jiná. Pak přestup může mít smysl (a individuál je naopak hloupost) - ať na jiný gympl a nebo tedy třeba na tu knihovnickou či nějaké lyceum. Ze zdrávky se bude blbě dostávat na humanitní obory.Dobrovolnické pobyty a případné výměny jdou řešit tak, že to hradí EU.

Ne ne. :D Je mi momentálně patnáct. :) A jinak dobře, děkuji za tvou radu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze