Kamarád mi dluží skoro 70 tisíc, nesplácí a nemáme smlouvu

50
6.1.15 11:29

Kamarád mi dluží ...

Dobrý den,
Mám problém a potřebuji radu, než půjdu k právníkovi…
Za svého kamaráda jsem zaplatila nějaký dluh, něco co se týkalo nepřímo i mě. To ale není podstatné. Podstatné je, že v červenci minulého roku jsme se domluvili, že mi dluh ve výši 70 tisíc bude splácet po 2 tis. měsíčně, červenec, srpen a září 2014 nebyl problém. Pak v říjnu už nebyl k zastižení. Byl zaměstnaný, měla jsem všechny informace, známe se několik let. Zjistila jsem, že měl nějaké problémy s alkoholem a odešel se léčit. Kontakt jsem neměla, telefon nedostupný. Měl se vrátit do práce včera, nevrátil. Žádný kontakt, kromě adresy, nyní na něho nemám. Problém je, že mezi sebou nemáme žádnou smlouvu, tu mám připravenou, chtěli jsme ji podepsat, protože v září jsem byla na dovolené, peníze mi poslal do schránky a pak už jsme se neviděli. Vím, že jsem si to měla zabezpečit lépe, teď to vím, ale nikdy před tím jsem s ním problémy neměla, vždy se na něj dalo spolehnout. Ptám se, co teď? Je ústní dohoda také dohoda? Jak mám postupovat, co byste radili?
Byla jsem hloupá, vím, ale jak z toho ven? Dluží mi 64 tis. a to je dost peněz. Nyní s manželem čekáme miminko, chtěla bych to ještě nějak dořešit.

Děkuji za jakoukoli radu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
šílenámáma
6.1.15 11:31

Slovo proti slovu, máš aspoň svědky?

• Citovat
  • Upravit
20518
6.1.15 11:32

Ústní dohoda je dohoda. Ale je třeba na to mít svědky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
6.1.15 11:33

To bude těžké, máš v ruce nějaký převod peněz, žes to někam poslala, zaplatila, pak je šance. Nebo jsí mu to dala jen tak do ruky? Pak nevím nevím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.15 11:34

To by mě zajímalo, jak Ti kdo poradí. Podobnou zkušenost bohužel nemám. Ale hodně mě to zajímá, jelikož mám občas (tak 1-2× do roka) z klientů dostat peníze za faktury, kterou neuhradili. Víš, kde pracuje? Máte společné známé? Kamarádce pomohli ti společní známí, respektive fakt, že o dluhu věděli a dlužníkovi bylo trapně (šlo asi o 25.000).

• Citovat
  • Upravit
29577
6.1.15 11:36

@MMMach ústní dohoda není žádná dohoda.
Jedině, že by uznal dluh a podepsal ti ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
6.1.15 11:40

Mě dlužila vlastní matka, bohužel, protože to byla máma, tak jsem žádný papír nepodepsali a dluh jsem doplatila já. Manželovi taky dluží kamarád, ne teda takovou závratnou sumu, ale stejně. Po těchto zkušenostech si sakra rozmýšlím kolik a komu půjčím. Ono být za toho hodnýho co půjčí v nouzi je hezký, ale splácet to pak ze svýho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
6.1.15 11:41

Jsem přesvědčená, že by to nezapřel. Naši společní známí o tom vědí, takže by mi snad dosvědčili, ale žádné potvrzení nemám v ruce.Ano vím kde bydlí, i jeho rodiče, vím kde pracuje - tedy kde naposledy pracoval. Ptala jsem se, jestli třeba mohu podat trestní oznámení, prý ano, chce to ale svědky. To bych měla, i smsky bych našla. Někdo mi dokonce radil, že je dobré poslat doporučený dopis na adresu trvalého bydliště a vyzvat ho k zaplacení dluh, pokud by to do uvedeného data nezaplatil, podat to trestní oznámení. Tak nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
šílenámáma
6.1.15 11:42

Jinak po třech letech je to promlčené, tak neotálej… ústní dohoda se bere v potaz jestli máš aspon chabé důkazy, rozhodne soud

• Citovat
  • Upravit
3503
6.1.15 11:44

Mně kamarád dluží už 6 let 12 tisíc. Sice na to papír mám, ale má těch dluhů tolik, že jsem ráda, že mi sem tam přislíbí, že ty peníze vrátí. I když iluze si moc nedělám. Už nikdy nikomu peníze nepůjčím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
6.1.15 11:48
@MMMach píše:
Jsem přesvědčená, že by to nezapřel. Naši společní známí o tom vědí, takže by mi snad dosvědčili, ale žádné potvrzení nemám v ruce.Ano vím kde bydlí, i jeho rodiče, vím kde pracuje - tedy kde naposledy pracoval. Ptala jsem se, jestli třeba mohu podat trestní oznámení, prý ano, chce to ale svědky. To bych měla, i smsky bych našla. Někdo mi dokonce radil, že je dobré poslat doporučený dopis na adresu trvalého bydliště a vyzvat ho k zaplacení dluh, pokud by to do uvedeného data nezaplatil, podat to trestní oznámení. Tak nevím.

Ústní dohoda pochopitelně platí, ale musíš jí nějak prokázat. V zásadě, pokud jsi za něj něco platila převodem na účet, nebo jsi alespoň stejnou částku vybrala, není to úplně bez šance, stejnětak, pokud u toho byli nějací svědci. Mít tu smlouvu, nebo ho donutit podepsat uznání dluhu by Tvojí situaci zlepšilo velmi. TO podat asi není na co, můžeš podat žalobu k soudu o zaplacení té dlužné částky, ale to chce právníka, budou s tím nějaké náklady bude to trvat asi dlouho, zvlášť, pokud je nezvěstný a ve finále můžeš mít úspěšný rozsudek ve tvůj prospěch, ale nebude kde brát…
Takže bych asi začal tím, že bych ho přes společné známé našel a zjistil, co se děje a jak, zkusil dořešit tu smlouvu (hlavní bod) a domluvit se na dalším postupu. Pokud ho nedodrží, zajít za právníkem a postupovat podle té smlouvy, pokud to tedy bude mít smysl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
6.1.15 11:53
@Chauvinist píše: Ústní dohoda pochopitelně platí, ale musíš jí nějak prokázat. V zásadě, pokud jsi za něj něco platila převodem na účet, nebo jsi alespoň stejnou částku vybrala, není to úplně bez šance, stejnětak, pokud u toho byli nějací svědci. Mít tu smlouvu, nebo ho donutit podepsat uznání dluhu by Tvojí situaci zlepšilo velmi. TO podat asi není na co, můžeš podat žalobu k soudu o zaplacení té dlužné částky, ale to chce právníka, budou s tím nějaké náklady bude to trvat asi dlouho, zvlášť, pokud je nezvěstný a ve finále můžeš mít úspěšný rozsudek ve tvůj prospěch, ale nebude kde brát…
Takže bych asi začal tím, že bych ho přes společné známé našel a zjistil, co se děje a jak, zkusil dořešit tu smlouvu (hlavní bod) a domluvit se na dalším postupu. Pokud ho nedodrží, zajít za právníkem a postupovat podle té smlouvy, pokud to tedy bude mít smysl…

Děkuji, tak nějak jsem to chtěla začít řešit. Už nikdy nikomu nepomůžu. Chybami se člověk učí :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
6.1.15 12:03
@MMMach píše:
Děkuji, tak nějak jsem to chtěla začít řešit. Už nikdy nikomu nepomůžu. Chybami se člověk učí :(

Né nadarmo se říká - pokud máš peníze, půjč je kamarádovi. Nebudeš mít ani peníze, ani kamaráda :roll:
Ono to jde, ale je třeba důsledně rozlišovat a myslet na zadní vrátka - pokud lidé vědí, že „nemusí“, dalbou na to víc než na smlouvy. Tak to prostě je :nevim:
Ta částka není likvidační a je to poučení pro příště… I tak přeju hodně štěstí, ať to dobře dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
6.1.15 12:11
@Chauvinist píše:
Né nadarmo se říká - pokud máš peníze, půjč je kamarádovi. Nebudeš mít ani peníze, ani kamaráda :roll:
Ono to jde, ale je třeba důsledně rozlišovat a myslet na zadní vrátka - pokud lidé vědí, že „nemusí“, dalbou na to víc než na smlouvy. Tak to prostě je :nevim:
Ta částka není likvidační a je to poučení pro příště… I tak přeju hodně štěstí, ať to dobře dopadne.

Děkuji moc. Ano není to likvidační, ale zase není to uplně málo. Rozhodně to nechci vzdát. A poučení to je, a taky zklamání. Dokážu pochopit, že má někdo problémy, ale vadí mi, že přestane komunikovat apod. Holt tak už to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41284
6.1.15 12:20
@MMMach píše:
Jsem přesvědčená, že by to nezapřel. Naši společní známí o tom vědí, takže by mi snad dosvědčili, ale žádné potvrzení nemám v ruce.Ano vím kde bydlí, i jeho rodiče, vím kde pracuje - tedy kde naposledy pracoval. Ptala jsem se, jestli třeba mohu podat trestní oznámení, prý ano, chce to ale svědky. To bych měla, i smsky bych našla. Někdo mi dokonce radil, že je dobré poslat doporučený dopis na adresu trvalého bydliště a vyzvat ho k zaplacení dluh, pokud by to do uvedeného data nezaplatil, podat to trestní oznámení. Tak nevím.

Policie s tím nic neudělá, je zbytečné to podávat, protože to není trestný čin. Zbyde Vám jen občanský soud a tam musíte vše prokázat a protože nemáte vlastně žádné důkazy, nešla bych do toho, aby jste nemusela hradit další soudní náklady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel